Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Α. Μπλίνκεν θα προειδοποιήσει την Κίνα για τη στήριξη που παρέχει στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο, προκειμένου να προειδοποιήσει την Κίνα να περιορίσει την τεχνική και κάθε άλλη υποστήριξη που παρέχει προς τον ρωσικό στρατό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Το τριήμερο ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα ξεκινά την Τετάρτη κι έρχεται αμέσως μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και εν μέσω προειδοποιήσεων του ΝΑΤΟ ότι αυξάνεται η κινεζική βοήθεια προς τη Μόσχα για την κατασκευή στρατιωτικού υλικού.

“Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί κατά των  εταιρειών που υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη”, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, εν όψει της αναχώρησης Μπλίνκεν. “Έχουμε επιδείξει την προθυμία μας να το πράξουμε όσον αφορά εταιρείες από διάφορες χώρες, όχι μόνο την Κίνα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες στους ομολόγους του από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ότι η Κίνα παρέχει τα πάντα στη Ρωσία, από οχήματα μέχρι αλεξίσφαιρα γιλέκα η οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς πολλές τεχνολογίες έχουν διπλή χρήση και μπορούν να έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι χάρη στην υποστήριξη της Κίνας, η Μόσχα έχει “ανασυγκροτήσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική της βιομηχανική βάση, κι αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά αποτελεί μεγαλύτερη απειλή, πιστεύουμε, για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια”.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ενημέρωσαν αυτόν τον μήνα ότι η Κίνα αποστέλλει ακόμη στη Ρωσία εξαρτήματα και μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή drones, πυραύλων κρουζ και τεθωρακισμένων οχημάτων. Το ταξίδι του Blinken διαρκεί μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί  τόσο τη Σαγκάη όσο και το Πεκίνο.

Σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι της Ιταλίας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Δύσης εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση προς το Ιράν ότι εάν διαπιστωθεί πως στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους και στρατιωτική τεχνολογία στη Ρωσία, θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των της G7, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Κίνα είναι ο “πρωταρχικός συνεισφέρων” της Ρωσίας όσον αφορά τη βιομηχανική υποστήριξη για την παραγωγή όπλων. “Βλέπουμε την Κίνα να παρέχει εργαλειομηχανές, ημιαγωγούς, άλλα αντικείμενα διπλής χρήσης που βοήθησαν τη Ρωσία να ξαναχτίσει την αμυντική βιομηχανική βάση της”, είπε ο Μπλίνκεν.

Related posts

Αίγυπτος: Υποβάθμισε το outlook η Moody’s, προειδοποιεί για κινδύνους

admin

Μασκ: “Λιγότερος αντισημιτισμός στο X σε σύγκριση με άλλα apps κοινωνικής δικτύωσης”

admin

ΔΝΤ: Αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι μεταρρυθμίσεις

admin

“Τρεις όμηροι -ανάμεσά τους ένα μωρό 10 μηνών- σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς”, λέει η Χαμας

admin

Γαλλία: Επτά αγνοούμενοι, παρασύρθηκαν από χειμάρρους μετά από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Ο Mπερνάρ Αρνό θα απορρίψει το σχέδιο για την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς

admin

Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν θα αποφασίσουν από κοινού το μέλλον της ρωσικής αποστολής διατήρησης της ειρήνης

admin

Σλοβακία: Ο φιλορώσος λαϊκιστής Πέτερ Πελεγκρίνι νικητής των προεδρικών εκλογών

admin

Γαλλία: Με θετικά σχολιάζει ο Τύπος την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

admin