Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Υποβάθμισε το outlook η Moody’s, προειδοποιεί για κινδύνους

Σε “αρνητικό” υποβάθμισε η Moody’s Investors Service το outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου, από “σταθερό” προηγουμένως, με τον οίκο να προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για την αιγυπτιακή οικονομία. Η Moody’s επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αξιολόγηση στο Caa1.

Με την Αίγυπτο να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση του προγράμματος διάσωσης των 3 δισ. δολ. ο οίκος προειδοποιεί ότι ακόμα και αν οι συνομιλίες στεφθούν από επιτυχία, αυτό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό.

“Με μια αναδιάρθρωση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να μην βρίσκεται στο βασικό σενάριο της Moody’s, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί”, αναφέρουν οι Elisa Parisi-Capone και Matt Robinson στην ανάλυση τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Και αυτό “παρά την αναμενόμενη αύξηση της χρηματοοικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ” αλλά και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση χωρίς να προσμετρώνται οι πληρωμές χρέους, αναφέρουν. 

Προειδοποιούν επίσης για “τις πολύ αδύναμες μετρήσεις στο χρέος και την αυξημένη έκθεση στους κινδύνους συναλλάγματος και επιτοκίων”. 

Η Αίγυπτος βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σε μια περίοδο που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προκαλεί παγκόσμιους κλυδωνισμούς και ενώ τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ – μια κρίσιμη πηγή ξένου συναλλάγματος – υποχωρούν καθώς πολλά πλοία έχουν σταματήσει τις διελεύσεις για να αποφύγουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης.

Related posts

Υπ. Ενέργειας Σαουδικής Αραβίας: Ο ΟΠΕΚ+ εργάζεται ενάντια στις “αβεβαιότητες” και το “συναίσθημα”

admin

HΠΑ: Όρια εκπομπών CO2 στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Προειδοποίηση Σολτς προς Ιράν, Χεζμπολάχ: Μην εμπλακείτε στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους σε θέματα προσφύγων και τρομοκρατίας

admin

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

ΗΠΑ: Σκηνές χάους και μπαράζ συλλήψεων στις πανεπιστημιουπόλεις

admin

Οι κεντρικές τράπεζες Ινδίας και ΗΑΕ υπογράφουν Μνημόνια Συνεργασίας για το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα

admin

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν “δέχθηκε με χαρά” την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

admin

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας $61 δισ. για την Ουκρανία

admin