Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τι οδήγησε στην ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Ένα ιρανικό χτύπημα στο Πακιστάν αυτή την εβδομάδα που προκάλεσε ταχεία στρατιωτική αντίδραση και προκάλεσε φόβους για μεγαλύτερη περιφερειακή αναταραχή, υποκινήθηκε από τις προσπάθειες του Ιράν να ενισχύσει την εσωτερική του ασφάλεια παρά τις φιλοδοξίες του για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σε τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, έναν Ιρανό μυστικό και έναν αναλυτή.

Και οι δύο βαρέως οπλισμένοι γείτονες, οι οποίοι έχουν πολλές φορές έρθει σε αντιπαράθεση για την αστάθεια στα σύνορά τους, φαίνεται να θέλουν να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις πιέσεις που προκύπτουν από τις υψηλόβαθμες διασυνοριακές εισβολές τα τελευταία χρόνια, είπαν δύο αναλυτές και δύο από τους αξιωματούχους.

Το Ιράν προκάλεσε σοκ στην περιοχή την Τρίτη με ένα πυραυλικό χτύπημα εναντίον των σκληροπυρηνικών σουνιτών μουσουλμάνων μαχητών στο νοτιοδυτικό Πακιστάν. Δύο ημέρες αργότερα, το Πακιστάν ως αντίποινα επιτέθηκε σε αυτονομιστές μαχητές στο Ιράν – η πρώτη αεροπορική επιδρομή από πολεμικά αεροσκάφη στο ιρανικό έδαφος από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1980-88.

Το χτύπημα της Τρίτης ήταν μια από τις πιο σκληρές διασυνοριακές επιθέσεις του Ιράν εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης Τζαΐς αλ-Αντλ στο Πακιστάν, η οποία λέει ότι έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Πολλά από τα μέλη της Τζαΐς ανήκαν προηγουμένως σε μια ανενεργή πλέον μαχητική ομάδα γνωστή ως Τζουνταλάχ που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η κίνηση αύξησε τις ανησυχίες για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η οποία εξαπλώθηκε από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Οι συμμαχικές προς το Ιράν πολιτοφυλακές από Υεμένη ως Λίβανο εξαπέλυσαν επιδρομές σε στόχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Ήρθε επίσης μια ημέρα αφότου το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες, όπως είπε, είχαν στόχο την ισραηλινή κατασκοπεία και τις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους, αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και Πακιστάν σημειώθηκαν μακριά από αυτήν την εμπόλεμη ζώνη, σε απομακρυσμένες συνοριακές περιοχές όπου αυτονομιστικές ομάδες και ισλαμιστές μαχητές πραγματοποιούν εδώ και καιρό επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους, με αξιωματούχους στο Πακιστάν και το Ιράν να αλληλοκατηγορούνται συχνά για συνενοχή σε η αιματοχυσία.

Ο Γκρέγκορι Μπρου, αναλυτής στο Eurasia Group, μια διεθνή εταιρεία συμβούλων κινδύνου, είπε ότι τα πλήγματα της Τεχεράνης υποκινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες ανησυχίες του Ιράν σχετικά με την απειλή ενδοοικογενειακής βίας μετά από μια θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στις 3 Ιανουαρίου την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

“Υπάρχει μεγάλη εσωτερική πίεση για να “κάνουμε κάτι” και η ηγεσία ανταποκρίνεται σε αυτήν την πίεση”, είπε.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν είπε ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας θα πραγματοποιήσουν έλεγχο ασφαλείας την Παρασκευή σχετικά με την αντιπαράθεση.

“Συντριπτική απάντηση”

Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση της Τρίτης. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη καταδίκασε σθεναρά τα πλήγματα του Πακιστάν την Πέμπτη, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν άμαχοι και κάλεσε τον πιο ανώτερο διπλωμάτη του Πακιστάν στο Ιράν για να δώσει εξηγήσεις.

Όμως, στις δηλώσεις τους, καμία κυβέρνηση δεν επιδίωξε να συνδεθεί με τον πόλεμο της Γάζας ή με επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων από ένα δίκτυο αραβικών πολιτοφυλακών που συμμάχησαν με το Ιράν από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο.

Σε δημόσια δήλωση την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη είπε: “Το Ιράν θεωρεί την ασφάλεια του λαού του και την εδαφική του ακεραιότητα ως κόκκινη γραμμή” και αναμένει από το “φιλικό και αδελφικό” Πακιστάν να αποτρέψει ένοπλες βάσεις στο έδαφός του.

Για το Ιράν, το έναυσμα για την έξαρση ήταν ένας καταστροφικός βομβαρδισμός στις 3 Ιανουαρίου που σκότωσε σχεδόν 100 άτομα σε τελετή στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν στη μνήμη του “σκιώδη διοικητή” Κασέμ Σουλεϊμανί, του εμβληματικού ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό drone το 2020.

Ο Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονας της προσπάθειας του Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, ήταν ήρωας για τους υποστηρικτές του σκληροπυρηνικού κατεστημένου. Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε δημόσια να εκδικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Κερμάν. Ένας Ιρανός που βρίσκεται κοντά στους κυβερνώντες κληρικούς της χώρας περιέγραψε τη βομβιστική επίθεση στο Κερμάν ως “ντροπή για την ηγεσία” που είχε δείξει ότι η ιρανική ασφάλεια είναι ευάλωτη.

Το χτύπημα της Τρίτης είχε στόχο να καταδείξει τις ικανότητες των οργανώσεων ασφαλείας εν μέσω ανησυχίας μεταξύ των Ιρανών για έλλειψη ασφάλειας στη χώρα, είπε η πηγή του Reuters. “Τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις θα λάβουν μια συντριπτική απάντηση από το Ιράν”, είπε.

Το Ιράν έχει επίσης συλλάβει δεκάδες άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Την Τρίτη, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν δύο βάσεις της σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Τζαΐς αλ-Αντλ (του Στρατού της Δικαιοσύνης) στη νοτιοδυτική επαρχία Βελουχιστάν του Πακιστάν, η οποία συνορεύει με το Ιράν. Η εξαιρετικά σκληροπυρηνική σουνιτική ισλαμιστική ομάδα θεωρείται απειλή από το Ιράν, μια κατ’ εξοχή σιιτική μουσουλμανική χώρα.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι το Ιράν παρείχε στο Πακιστάν στοιχεία ότι η Τζαΐς αλ-Αντλ εμπλέκεται στην επίθεση στο Κερμάν, συντονίζοντας την επιμελητεία του και ζήτησε από το Πακιστάν να δράσει εναντίον του. Το Ιράν είχε συγκεντρώσει στοιχεία ότι μέλη της οργάνωσης ήταν μεταξύ πολλών μαχητών που σχεδίαζαν περαιτέρω επιθέσεις στο Ιράν, είπε.

“Έχουμε προειδοποιήσει όλους ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του έθνους μας, της εθνικής μας ασφάλειας δεν θα μείνει αναπάντητη”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω ευαισθησίας του θέματος.

Το Ιράν “έχασε την υπομονή του”

Το Ιράν πιέζει το Ισλαμαμπάντ εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει την παρουσία μαχητών κοντά στα σύνορά του, είπε ο Μπρου. Οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν σημάδι ότι η Τεχεράνη έχει χάσει την υπομονή της, είπε.

Σίγουρα, το Ιράν συνεχίζει να βλέπει τον ρόλο και την επιρροή του στη Μέση Ανατολή ως κεντρικό στοιχείο των στόχων ασφαλείας του.

Ο Μπρου είπε ότι το χτύπημα του Ιράν στο Πακιστάν είχε επίσης σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, τόσο στους εχθρούς όσο και στους συμμάχους, να αμυνθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής κρίσης για τη Γάζα.

Ο Μάικλ Κούγκελμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Νότιας Ασίας στο Wilson Center, ενός Think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι η διμερής ένταση για την ασφάλεια των συνόρων ήταν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το Ιράν και το Πακιστάν. Η αποκλιμάκωση θα ήταν δύσκολη στο άμεσο μέλλον, “δεδομένων των υψηλών εντάσεων και των θερμοκρασιών που επικρατούν”, είπε.

Καμία χώρα, ωστόσο, δεν φαίνεται έτοιμη για σύγκρουση. Σε δημόσιες δηλώσεις, και οι δύο χώρες παρατήρησαν ότι οι επιθέσεις τους δεν στόχευαν η μια στους υπηκόους της άλλης και έδειξαν ότι δεν θέλουν κλιμάκωση.

Ο Κούγκελμαν είπε ότι και οι δύο χώρες ενδέχεται να καλωσορίσουν τον διμερή διάλογο και την πιθανή μεσολάβηση τρίτων από μια χώρα όπως η Κίνα, η οποία έχει καλές σχέσεις και μόχλευση με τις δύο χώρες. “Η διπλωματία θα είναι κρίσιμη από εδώ και στο εξής”, είπε.

Related posts

Ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε “επίθεση κατά της Αμερικής” τη δίκη του για την υπόθεση Ντάνιελς

admin

Η Δανία υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

admin

Πορτογαλία: Περίπου 1.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους λόγω πυρκαγιών

admin

Ιαπωνία: Τσουνάμι 3 μέτρων έφθασε σε πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς

admin

Ρωσία: Εκτίναξη των τιμών προϊόντων με το σήμα της Wagner μετά την ανταρσία

admin

Ο Μπάιντεν ζητά από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας

admin

BP: Ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεων τα ετήσια κέρδη για το 2023 – Αυξάνει το ποσοστό του μερίσματος

admin

Το Ισραήλ θα αγοράσει επιπλέον 25 F-35 σε συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων

admin

Το κυπριακό ΥΠΕΞ για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

admin