Image default
ΚΟΣΜΟΣ

BP: Ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεων τα ετήσια κέρδη για το 2023 – Αυξάνει το ποσοστό του μερίσματος

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την Τρίτη ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη, μετά την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

H ενεργειακή εταιρεία σημείωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, 13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, μια απότομη πτώση από το ρεκόρ των 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλήρες έτος 2023, σύμφωνα με συναινετικές εκτιμήσεις σε έρευνα της LSEG.

Η BP σημείωσε καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανακοίνωσε δε αύξηση 10% στο μέρισμά της και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο μετοχής της εταιρείας έχουν καταγράψει πτώση κατά περίπου 2,6% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Η βρετανική ανταγωνίστριά της, Shell, παρουσίασε την Πέμπτη ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη ολόκληρου του έτους, ανακοινώνοντας αύξηση 4% στο μέρισμά της και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα αποτελέσματα της BP έρχονται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πίεση από έναν ακτιβιστή επενδυτή σχετικά με τη στρατηγική της.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της BP Helge Lund και τον τότε προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Murray Auchincloss τον Οκτώβριο, η Bluebell Capital Partners προέτρεψε την εταιρεία να αυξήσει τις επενδύσεις της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειώσει τις δαπάνες για καθαρή ενέργεια. Η επιστολή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times την περασμένη εβδομάδα.

Ο Giuseppe Bivona της Bluebell Capital έχει εκφράσει έκτοτε την απογοήτευσή του για την “εντελώς υποτονική” απόδοση της τιμής της μετοχής της BP σε σχέση με τους ανταγωνιστές της εταιρείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο Bivona τόνισε δε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στις 30 Ιανουαρίου ότι η BP θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κεφαλαίου της με “ορθολογικό τρόπο”.

Σε απάντηση στη δημοσίευση της επιστολής, εκπρόσωπος της BP είχε αναφέρει ότι η εταιρεία “καλωσορίζει την εποικοδομητική σχέση” με τους μετόχους της.

Η BP αντιμετώπισε επίσης μια διαμεσολαβημένη αλλαγή ηγεσίας. Η εταιρεία διόρισε τον Murray Auchincloss ως μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο τον περασμένο μήνα, περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο προκάτοχός του Bernard Looney παραιτήθηκε μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια στο κορυφαίο πόστο.

Υπό την ηγεσία του Looney, η BP είχε δεσμευθεί ότι οι συνολικές εκπομπές ρύπων της θα ήταν 35% έως 40% χαμηλότερες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία, η οποία ήταν ένας από τους πρώτους ενεργειακούς κολοσσούς που ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των εκπομπών στο καθαρό μηδέν “μέχρι το 2050 ή νωρίτερα”, υποβάθμισε αυτά τα “πράσινα” σχέδια πέρυσι.

Η BP δήλωσε σχεδόν πριν από έναν χρόνο ότι θα στόχευε αντ’ αυτού σε περικοπή 20% έως 30%, σημειώνοντας ότι έπρεπε να συνεχίσει να επενδύει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση.

Related posts

Barkin (Fed): Επίμονος ο πληθωρισμός, υπάρχουν επιχειρήσεις που σχεδιάζουν αυξήσεις

admin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή του Ντ. Τραμπ εναντίον του CNN

admin

Ισραήλ: Έφτασαν στο Ισραήλ οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν, αναμένεται η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων

admin

Μπόστιτς (Fed Atlanta): Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

admin

Σύνοδος ΗΠΑ – ΕΕ στον Λευκό Οίκο, με το Ισραήλ και την Ουκρανία στο επίκεντρο

admin

Η Τουρκία προσμένει επενδύσεις 10 δισ. δολάρια από την επίσκεψη Ερντογάν στον Κόλπο

admin

Ελληνοτουρκικά: Τα διλήμματα του Ερντογάν

admin

Ιταλία: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

admin

Ιαπωνία: Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην επιτρέπεται ο γάμος ομόφυλων

admin