Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία κήρυξε εμπορικό “πόλεμο” στο Ισραήλ – Διακόπτει όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.02

Η Τουρκία διέκοψε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος τους οποίους επικαλέστηκε αρχικά το πρακτορείο Bloomberg, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν αργότερα το βράδυ επισήμως από το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τους ενόπλους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς “μαχητές της ελευθερίας” και αρνείται ότι η οργάνωση έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα.

Τόσο το πολιτικό ρεύμα του Τ. Ερντογάν όσο και εκείνο της Χαμάς έλκουν την καταγωγή τους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ισραήλ: “Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες “μπλοκάροντας” τα τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές στα τουρκικά λιμάνια.

.@RTErdogan is breaking agreements by blocking ports for Israeli imports and exports. This is how a dictator behaves, disregarding the interests of the Turkish people and businessmen, and ignoring international trade agreements. I have instructed the Director General of the…

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) May 2, 2024

“Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στην πλατφόρμα X.

Ο κ. Κατς σημείωσε ότι έδωσε εντολή στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών να εργαστεί για τη δημιουργία εναλλακτικών προς το εμπόριο με την Τουρκία λύσεων, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Related posts

Οι ΗΠΑ “αναδιατάσσουν” τα στρατεύματά τους στον Νίγηρα

admin

Τουρκία: Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες – Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

admin

PepsiCo: Υποχώρησαν οι πωλήσεις και έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών

admin

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Α. Μπλίνκεν – Κ. Μητσοτάκη

admin

Η Βουλγαρία προσχώρησε στις Συμφωνίες Άρτεμις της NASA

admin

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

admin

Βαγδάτη και Ουάσινγκτον σε συνομιλίες για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή αποχώρηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

admin

Το Κίεβο ζητά από την Ευρώπη περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα

admin

Ομιλία Πούιν: Τι είπε για πληθωρισμό, ρούβλι, δίωξη Τραμπ και την πιθανότητα συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

admin