Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στη Wall Street έβαλε ο Τζερόμ Πάουελ

Το ήδη επιφυλακτικό κλίμα που επικρατούσε από νωρίς στη

Wall Street

… στράβωσε ακόμη περισσότερο μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve, με αποτέλεσμα οι απώλειες στους δείκτες να διευρυνθούν.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 220 μονάδων ή 0,65% φτάνοντας τις 33.891, ο S&P 500 έχασε 0,81% στις 4.347 μονάδες και ο Nasdaq προσγειώθηκε στις 13.521 μονάδες μειωμένος κατά 0,94%.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε τέλος στο πολυήμερο ανοδικό σερί της αμερικανικής αγοράς, το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2001. Αν και συνολικά η εβδομάδα αναμένεται να «κλείσει» με τα ισχυρότερα κέρδη της χρονιάς.

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις πήραν και πάλι την ανιούσα. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έκανε άλμα κατά 12 μονάδες στο 4,632%, όπως και η απόδοση του 30ετούς που έφτασε το 4,779%.

Οι επενδυτές περίμεναν με αδημονία τη νέα τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ, περίπου μία εβδομάδα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, στην οποία το συμβούλιο κράτησε και πάλι στάση αναμονής.

Προεξοφλώντας ότι η παύση αυτή σημαίνει πιθανότατα το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν πυροδοτώντας έτσι το πολυήμερο ράλι στη Wall Street. Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ «χάλασε» το… πάρτι, θέλοντας να προσγειώσει όσους έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Βέβαια, ο Πάουελ δεν είπε, ουσιαστικά, τίποτε ριζικά διαφορετικό. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά και θα χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει και πως το συμβούλιο δεν έχει πειστεί ότι έχει πράξει αρκετά για να βάλει τον πληθωρισμό σε μια σταθερά πτωτική τροχιά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%. Όμως, συνολικά ο τόνος και η φρασεολογία του ήταν αρκετά επιφυλακτική, πιο επιφυλακτική από ότι θα ήθελαν οι επενδυτές και αυτό φάνηκε και στο ταμπλό.

Πάντως, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι το συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι αρκετός για να τροποποιηθούν τα δεδομένα. Υπάρχουν δε, και αστάθμητοι παράγοντες όπως οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ και οι επιπτώσεις στις ενεργειακές τιμές, αλλά και τα εσωτερικά δεδομένα με τον κίνδυνο του shutdown του αμερικανικού δημοσίου να επανεμφανίζεται στον ορίζοντα.

Σε επίπεδο μετοχών, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συνεχιζόμενη ροή αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Έτσι, στις κερδισμένες ήταν η Disney μετά τις ισχυρές επιδόσεις που ανακοίνωσε, όπως επίσης η Duolingo και η Affirm, ενώ στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκε η Krispy Kreme, η Arm Holdings και η MGM Resorts.

Η μικρή ανάκαμψη στις πετρελαϊκές τιμές βοήθησε τον ενεργειακό κλάδο να σταθεροποιηθεί, αν και παραμένει μακράν ο πλέον χαμένος κλάδος στο δείκτη S&P 500 για την εβδομάδα, με απώλειες άνω του 3%.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Χανιά: Ποιος ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη – «Νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια, αποπροσανατολίστηκε»Καιρός: Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή – Έκτακτη προειδοποίηση για καταιγίδες στην ΑττικήΙαπωνία: Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη «γέννησε» ένα νέο νησί στον Ειρηνικό, κοντά στην Ίβο Τζίμα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Related posts

Black Friday: Ποιες προσφορές αναζητούν οι καταναλωτές – Κερδίζουν «έδαφος» οι online παραγγελίες

admin

Τέλος στο μποτιλιάρισμα και τη ρύπανση: Η επανάσταση των αερο-ταξί ξεκινά σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

admin

Οι πιο ακριβές γκαρνταρόμπες στον κόσμο κοστίζουν όσο ένα σπίτι

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους, στον έλεγχο όσοι δεν δεχτούν το τεκμαρτό

admin

Καταπέλτης το ΣτΕ για το μπόνους στα ύψη κτιρίων – Θέτει σειρά ζητημάτων σχετικά με τις οικοδομικές άδειες

admin

Σταϊκούρας: Το 2022 θα είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και για εξαγωγές

admin

Eβερεστ: Κοσμοσυρροή για μια φωτό στην κορυφή – Ο τιμοκατάλογος της ανάβασης

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Πότε θα μπει στους λογαριασμούς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

admin

ΕΝΦΙΑ: Η πληρωμή, οι ρυθμίσεις και ο «αέρας» της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς

admin