Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Η Fed κινείται προσεκτικά – Δε θα διστάσουμε να αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Fed θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά, αλλά δεν θα διστάσει να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, εάν κριθεί απαραίτητο.

“Εάν καταστεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε”, είπε ο Πάουελ στην εναρκτήρια ομιλία του σε μια συζήτηση σε πάνελ σε συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

“Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, επιτρέποντάς στον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο παραπλάνησης από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων όσο και από τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης”, είπε.

Ο Πάουελ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, αλλά πρόσθεσε, “δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιτύχει έναν τέτοιο στόχο”.

Το δολάριο και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου κινήθηκαν έτι περαιτέρω ανοδικά μετά τη δημοσίευση των παρατηρήσεων του Πάουελ, ενώ ο S&P 500 επέκτεινε τις απώλειές του.

Λίγο αφότου άρχισε να μιλάει, ο Πάουελ απομακρύνθηκε από την αίθουσα συνεδριάσεων καθώς μια ομάδα περίπου 12 περιβαλλοντιστών διαδηλωτών ανέβηκε στη σκηνή. Ανοίγοντας ένα πανό, φώναξαν συνθήματα και μίλησαν για περίπου πέντε λεπτά πριν αποχωρήσουν.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν πρέπει να αυξήσουν λίγο ακόμη τα επιτόκια αναφοράς και συζητούν για πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που όρισε πολιτική την περασμένη εβδομάδα κράτησε τα επιτόκια στο εύρος 5,25% έως 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed, στο 3,4% για το έτος έως τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να συναντηθούν ξανά στις 12-13 Δεκεμβρίου και οι traders στοιχηματίζουν ότι βρίσκονται ήδη στην κορύφωση του κύκλου αύξησης επιτοκίων τους και ότι θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μέσα στο 2024.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της Fed είπε ότι δεν είναι σαφές πόσο περισσότερη πρόοδος στον πληθωρισμό μπορεί να σημειωθεί στο μέλλον μέσω βελτιώσεων από την πλευρά της προσφοράς.

“Στο μέλλον, ίσως ένα μεγαλύτερο μερίδιο της προόδου στη μείωση του πληθωρισμού να πρέπει να προέλθει από αυστηρή νομισματική πολιτική που περιορίζει την ανάπτυξη της συνολικής ζήτησης”, ανέφερε ο Πάουελ.

Υπονόησε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε νέα αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της, αρχής γενομένης από το 2024, μετά από μια γενική αναμόρφωση το 2020.

“Μεταξύ των ερωτημάτων που θα εξετάσουμε είναι ο βαθμός στον οποίο θα επιμείνουν τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που οδήγησαν σε χαμηλά επιτόκια στην προ πανδημίας εποχή”, είπε ο Πάουελ. “Με τον καιρό, θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από την εμπειρία των τελευταίων ετών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή για τη νομισματική πολιτική”.

Ο Πάουελ μίλησε σε πάνελ με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν και την α’ αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ.

Related posts

Επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δύο νεκροί και 23 τραυματίες – Συνεχείς βολές πυροβολικού

admin

Μασκ μαινόμενος κατά των εταιρειών που απέσυραν τις διαφημίσεις στο X

admin

Οδησσός: Απέπλευσε το πρώτο φορτηγό πλοίο μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που έχει ορίσει το Κίεβο

admin

Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισ. δολάρια τις ανάγκες για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

admin

Άνθρακας από το κατεχόμενο Ντονμπάς πωλείται παράνομα στην Τουρκία

admin

Σ. Κυριακίδου: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο θέτει τον παιδικό καρκίνο στην κορυφή της ατζέντας

admin

Η Αργεντινή αρνήθηκε να παραλάβει φορτίο με ρωσικό LNG λόγω των κυρώσεων

admin

Ισραήλ – Ανάλυση: Μια πρωτοφανής και απροσδόκητη εξέλιξη

admin

Πολωνία: Ο Ντούντα εκτιμά ότι η διαμάχη με το Κίεβο για τα ουκρανικά σιτηρά δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

admin