Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο Ντούντα εκτιμά ότι η διαμάχη με το Κίεβο για τα ουκρανικά σιτηρά δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Η διαμάχη μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας για τις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις καλές διμερείς σχέσεις των χωρών, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, μια κίνηση που κλόνισε τις σχέσεις της με τη γειτονική της χώρα, παρά το γεγονός ότι η Βαρσοβία θεωρούνταν για καιρό μια από τις πλέον ένθερμες υποστηρίκτριες του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαμάχη για την παροχή σιτηρών από την Ουκρανία στην πολωνική αγορά είναι απλώς ένα κομμάτι των πολωνο-ουκρανικών σχέσεων”, σημείωσε ο Ντούντα στη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου.

“Δεν πιστεύω ότι μπορεί να τις επηρεάσει σημαντικά, οπότε πρέπει να λύσουμε αυτό το μεταξύ μας ζήτημα”, συνέχισε.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι το Κίεβο εργάζεται για τη διατήρηση των χερσαίων δρόμων διέλευσης των ουκρανικών εξαγωγών, όμως κατήγγειλε ότι “το πολιτικό θέατρο” γύρω από το θέμα βοηθά μόνο τη Μόσχα.

Ο Ντούντα αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, όμως αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 χθες Πέμπτη, ο Πολωνός πρόεδρος απάντησε ότι “η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί” και πρόσθεσε ότι τα λόγια του Ουκρανού προέδρου του προκάλεσαν πικρία.

Ωστόσο ο Ντούντα τόνισε ότι “φυσικά” είναι ακόμη φίλοι και πρόσθεσε ότι ελπίζει να έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ζελένσκι με την πρώτη ευκαιρία.

Related posts

Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις “πρωτοφανούς έντασης” παρατηρούνται σε πολλές κρατικές υπηρεσίες από την Κυριακή

admin

Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί και 850 τραυματίες από την σιδηροδρομική τραγωδία στην Οντίσα

admin

Αϊτή: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί “διαπραγματεύσεις” για την “αποκατάσταση” της δημοκρατίας

admin

Ιταλία: Συγκρούσεις ακροαριστερών με αστυνομία στη Βιτσέντσα

admin

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Μπάιντεν, αλλά χωρίς πυραύλους ATACMS

admin

Η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην απόφαση της Ισλανδίας να κλείσει επ’ αόριστον την πρεσβεία της στη Μόσχα

admin

Κίνα: Παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για το ποιοτικό άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις ξένες επενδύσεις

admin

Ο Λόιντ Όστιν έφθασε στο Κίεβο – Εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

admin

Bloomberg: Με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά ο Δούναβης αποκτά καίρια σημασία

admin