Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Άνθρακας από το κατεχόμενο Ντονμπάς πωλείται παράνομα στην Τουρκία

Άνθρακας αξίας τουλάχιστον 14,3 εκατ. δολαρίων, ο οποίος παράγεται σε περιοχές της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία έχει εξαχθεί φέτος στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις προσαρτημένες ανατολικές ουκρανικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έφτασαν στην Τουρκία, έδειξαν τα στοιχεία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά στοιχεία επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία ή τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τις εταιρείες να μην βοηθήσουν τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας ή να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Τα στοιχεία από έναν πάροχο εμπορικών εμπορικών δεδομένων, που εξετάστηκαν από το Reuters, έδειξαν ότι ο άνθρακας από τουλάχιστον 10 παραγωγούς πήγε στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Η Τουρκία ήταν άνετα ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός άνθρακα από τις προσαρτημένες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιπροσωπεύοντας το 95% των αποστολών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η Τουρκία, σημαντικός καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα, αντιστρέφει την παγκόσμια τάση αυξάνοντας το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρήγαγε 31,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αύξηση κατά ένα τέταρτο από την ίδια περίοδο του 2022, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι πωλητές άνθρακα είναι εγγεγραμμένοι στη Ρωσία και σε προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των ρωσικών εταιρειών Spark του πρακτορείου ειδήσεων Interfax. Οι αγοραστές ήταν εταιρείες εγγεγραμμένες στο Χονγκ Κονγκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες, όπως η Μπελίζ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία. Δεν υπήρχαν εισηγμένες τουρκικές εταιρείες.

Τον Νοέμβριο, ο Vitaliy Khotsenko, ο τότε επικεφαλής της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR), δήλωσε ότι η περιοχή εξάγει ήδη άνθρακα στην Τουρκία, από όπου πήγε σε αγορές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αν και τα στοιχεία εμπορίου δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα του τρόπου εξαγωγής του άνθρακα, έδειξαν ότι ορισμένη ποσότητα περνά μέσω του λιμανιού του Ροστόφ και άλλη ποσότητα μέσω του Νοβοσιμπίρσκ στον Εύξεινο Πόντο που αμφότερα έχουν σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Δεν έχει προσδιοριστεί αν μέρος ή το σύνολο επανεξήχθη από την Τουρκία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαγορεύουν τις εισαγωγές των ΗΠΑ από ή τις εξαγωγές προς τις λεγόμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (LNR). Δύο ημέρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων από τις δύο περιοχές.

Η Τουρκία δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που υποστηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας: “Γνωρίζουμε αναφορές για τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα συγκεκριμένα ευρήματά σας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για τις αποστολές στην Τουρκία. “Αποτρέπουμε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να επωφεληθεί από την κλοπή των φυσικών πόρων της Ουκρανίας. Οι φυσικοί πόροι της Ουκρανίας ανήκουν στον λαό της Ουκρανίας”.

“Εμπορικό μυστικό”

Η Vostokugol, που εδρεύει στο Λουχάνσκ και ανήκει στις αρχές του κατεχόμενου Λουχάνσκ, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης άνθρακα στις προσαρτημένες περιοχές και αντιπροσώπευε 100.000 τόνους των όγκων Φεβρουαρίου-Ιουλίου προς την Τουρκία, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.

Ο Adzhmal Zalmai, ανώτερος αξιωματούχος της Florance LLC – εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Μόσχας και αποκλειστικός πωλητής προς τη Vostokugol – έκλεισε το τηλέφωνο όταν το Reuters ρώτησε για αποστολές στην Τουρκία. Η Vostokugol δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Anton Nadeyev, διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας εξόρυξης Nedra-06, η οποία δραστηριοποιείται στο Antratsyt, μια πόλη κοντά στην πόλη Luhansk που ελέγχεται από φιλορώσους πληρεξούσιους από το 2014, επιβεβαίωσε τις αποστολές στην Τουρκία. Ο Nadeyev αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναλλαγές ή πληροφορίες σχετικά με τους αγοραστές: “Αυτό είναι ήδη το εμπορικό μας μυστικό. Δεν είμαι έτοιμος να το εκφράσω”, είπε ο Nadeyev.

Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι η Nedra-06 πραγματοποίησε δύο αποστολές άνθρακα στην Τουρκία συνολικού ύψους 1.600 τόνων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι αγοραστές ήταν η Brig Management LTD με έδρα το Μπελίζ και η Green Rabbit LTD του Χονγκ Κονγκ, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι οι δύο εταιρείες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές άνθρακα από προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, η Brig Management LTD απέστειλε 49.000 τόνους άνθρακα που εξορύχθηκε στα προσαρτημένα εδάφη της Ουκρανίας στην Τουρκία αξίας 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Την ίδια περίοδο, η Green Rabbit LTD απέστειλε 11.800 τόνους άνθρακα αξίας 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας για την Brig Management LTD. Ένα αίτημα που υποβλήθηκε στο Μητρώο Εταιρειών και Εταιρικών Υποθέσεων του Μπελίζ απορρίφθηκε επειδή “οι πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν μόνο από εγγεγραμμένο αντιπρόσωπο με άδεια χρήσης ή από ιδιοκτήτες της εταιρείας”. Το Reuters επισκέφτηκε τη διεύθυνση που αναγράφεται στο μητρώο του Χονγκ Κονγκ για την Green Rabbit Ltd – ένα εμπορικό κτίριο που στεγάζει πολλές επιχειρήσεις – αλλά δεν μπόρεσε να δει καμία αναφορά της εταιρείας στις εγκαταστάσεις.

Ένας παραγωγός άνθρακα στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας Ντένις Καράστσιουκ, με έδρα την πόλη εξόρυξης Γιασινουβάτα, επιβεβαίωσε επίσης ότι μέρος της παραγωγής της εταιρείας του είχε αποσταλεί στην Τουρκία. Είπε ότι δεν έστειλε ο ίδιος το προϊόν εκεί. Ο άνθρακας που αγοράστηκε στα ρωσικά λιμάνια από την Brig Management LTD και την Green Rabbit LTD μεταφέρθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία. “Ο άνθρακας αγοράζεται στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ”, είπε ο Καραστσιούκ, αναφερόμενος στο ρωσικό λιμάνι του Ευξείνου Πόντου που αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. “Και αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι, ας πούμε, ήδη η δουλειά τους (των αγοραστών)”.

Διαβάτε ακόμα: 

Related posts

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες δέχθηκε τις συστάσεις ανεξάρτητης έρευνας για την υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA

admin

Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς

admin

Το Ισραήλ θα αγοράσει επιπλέον 25 F-35 σε συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων

admin

Καναδάς: Κυρώσεις σε 9 φυσικά πρόσωπα και τηλεοπτικούς σταθμούς της Μολδαβίας για σχέσεις με τη Ρωσία

admin

Οι μισές πόλεις της Κίνας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους

admin

Σούνακ: Ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να μετριάσει τα δεινά των κατοίκων της Γάζας

admin

Ιταλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Αμάτο κατηγορεί Γαλλία – ΗΠΑ για την αεροπορική τραγωδία στην Ούστικα

admin

Τ. Μπάιντεν: Κρατάμε ζωντανούς τους δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας

admin

Γαλλία: Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες και την αποψινή νύχτα

admin