Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: ένας ακήρυχτος πόλεμος με «απειλές» και «σουρωτήρια»

«Δεν απαντάμε σε αόριστες καταγγελίες». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Η δημοσιότητα που έχουν λάβει ωστόσο οι καταγγελίες, του πρώτου ειδικά, προκαλούν εκνευρισμό στην κυβερνητική ομάδα. Θυμίζω ότι ο Ράμμος αναφέρθηκε ευθέως σε προσβολές, απειλές και εμπόδια κατά την άσκηση του έργου της ΑΔΑΕ, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου όσο και από το βήμα του συνεδρίου για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές. Ενώ στο ίδιο συνέδριο ο Μενουδάκος, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Ράμμου, σχολίασε «25 χρόνια που λειτουργούν οι ανεξάρτητες Αρχές δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά». Μιλώντας με πηγή μου κοντά στο κυβερνητικό επιτελείο, μου ξεκαθάρισε ότι το Μαξίμου επιμένει πως δεν είχε καμία εμπλοκή στην έρευνα της υπόθεσης και δεν παρεμβαίνει στη δικαστική εξέλιξή της. Για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, όμως, ειδικά, επιμένω πως ο θυμός δεν κρύβεται… Λένε πως το βάρος να αποδείξει όσα ισχυρίζεται το έχει ο ίδιος, αφήνουν νέα υπονοούμενα για ατομικές φιλοδοξίες και «ακτιβισμούς», ενώ οι ίδιες πηγές επιμένουν πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν «προνομιακή πρόσβαση» στις εργασίες και στα αποτελέσματα των ερευνών των ανεξάρτητων Αρχών. Εξού και ο επίμονος χαρακτηρισμός «σουρωτήρι» που επαναλαμβάνουν κυβερνητικά και γαλάζια στελέχη…

Ετοιμάζουν PEGA Νο 2 στις Βρυξέλλες

Το θέμα, πάντως, δεν τελειώνει. Και οι καταγγελίες του Ράμμου στην Ευρωβουλή τράβηξαν την προσοχή διαφόρων στις Βρυξέλλες. Εξ όσων πληροφορούμαι, γίνονται κινήσεις και προς την Κομισιόν για να πάρει θέση για τα ζητήματα που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή όχι μόνο τις δηλώσεις των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και την κλήτευση της Κατερίνας Παπανικολάου, του Στέφανου Γκρίτζαλη και των ακόμη δύο πρώην και νυν στελεχών της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής PEGA, που ως μέλος της LIBE άκουσε καλά τα όσα είπε ο Ράμμος, κινείται επίσημα υπέρ της αίτησης συστάσεως και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής για τη συνέχιση και την επέκταση της έρευνας στις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Υπερπαραγωγές στο TikTok με υπογραφή

Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει τα τελευταία βιντεάκια που έχει ανεβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok. Δύο… υπερπαραγωγές, για τα δεδομένα του μέσου, με πολλά πλάνα, πολλά πρόσωπα και γρήγορο μοντάζ, με τον Πρωθυπουργό σε ρόλο αφηγητή να εξηγεί όσα γίνονται στα παρασκήνια των συνόδων κορυφής και των συνεδριάσεων των Υπουργικών Συμβουλίων. Ενας βρυξελλιώτης κατάσκοπος μου έλεγε, μάλιστα, ότι στην τελευταία σύνοδο, στην αποστολή του Πρωθυπουργού, είδε και δύο καινούργιες παρουσίες, πολύ νεαρούς κυρίους με κάζουαλ αμφίεση που τον βιντεοσκοπούσαν κι ανέβαζαν υλικό στους λογαριασμούς του. Ρώτησα, λοιπόν, έναν ειδικό με αυτά τα νέα μέσα για το ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από την αναβαθμισμένη παρουσία του Μητσοτάκη στο πιο δημοφιλές στους νέους κοινωνικό δίκτυο. Με παρέπεμψε, λοιπόν, στο όνομα του Δημήτρη Κανέλλη, ενός 34χρονου «γκουρού» των social media και συγγραφέα, ιδρυτή μιας εταιρείας που αναλαμβάνει αυτό ακριβώς, την παρουσία brands και ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα.

Ερχονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες

Καινούργια δουλειά θα πιάσουν στα χέρια τους τη Δευτέρα, από τις 10.30 το πρωί, οι κοινοβουλευτικοί και λοιποί πολιτικοί συντάκτες, με τη δημοσίευση των 1.034 δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων πολιτικών προσώπων, δηλαδή πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων κ.ά. Οι δηλώσεις που θα δούμε είναι αυτές του 2022 (χρήση του 2021 δηλαδή). Και, άρα, επειδή είδα ήδη κάποια μπερδεμένα σχόλια, όχι, δεν θα περιλαμβάνεται δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόχρεος από την ημέρα της εκλογής του και, κατά τον νόμο, θα πρέπει να καταθέσει την πρώτη του δήλωση εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της.

Κύκλος Ιδεών για τα εθνικά

Τριήμερο εκδηλώσεων με πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον ξεκινά από αύριο, με πρώτο το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία το διήμερο 5-7 Νοεµβρίου. Ο τίτλος είναι «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» και θα συζητηθούν µια σειρά θεµάτων, με έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις, τα θεσμικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας, τις «ασυμμετρίες» της ελληνικής οικονομίας και την εξωτερική πολιτική. Ειδικά για το τελευταίο σημειώνω ότι το συνέδριο θα κλείσει την Τρίτη με μια one on one συζήτηση µεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία δηλώνω εκ των προτέρων ότι τη θεωρώ άχαστη.

Η Τουρκία και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης

Περονόσπορος πρέπει να έχει πέσει στις ΗΠΑ, όπου, μετά τον Μπομπ Μενέντεζ, ερευνάται για συνωμοσία και χρηματισμό κι ένας ακόμη Δημοκρατικός, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς. Αυτή τη φορά η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών είναι η Τουρκία. Οπως αναφέρουν οι «New York Times», ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το FΒΙ ερευνούν, συγκεκριμένα, το αν η προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς το 2021 έλαβε παράνομες δωρεές από την τουρκική κυβέρνηση, μέσω των συνεργατών του δημάρχου ή ιδιωτικών εταιρειών που έχουν σχέσεις με την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν. Σημειώστε, δε, ότι ο Ανταμς έχει και ο ίδιος παραπάνω από άριστες σχέσεις με τη γείτονα, την οποία έχει επισκεφθεί 6-7 φορές με κυβερνητικές προσκλήσεις.

Related posts

Στέλιος Πέτσας: «Ο Μητσοτάκης θα είναι πιο ισχυρός την άνοιξη του 2023 και θα είναι αυτοδύναμος»

admin

Παππάς: Ο Σαμαράς έβαλε το «πέδιλο» της ακροδεξιάς αφήγησης – Σε νέα πολιτική συνθήκη ο Μητσοτάκης

admin

Σε «συντεταγμένη» γραμμή καταψήφισης το ΠΑΣΟΚ

admin

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από ποτέ η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, τονίζει ο Λευκός Οίκος

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Παύλος Μαρινάκης για επίθεση σε αστυνομικό: «Κοινοί εγκληματίες οι δράστες»

admin

Ευριπίδης Στεφάνου: Παραιτήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Νέα Αριστερά: «Oσα δεν έχουν ειπωθεί θα τα πουν τα παιδιά που η 6η Δεκέμβρη θα τα καθορίσει»

admin

«Κλειδώνουν» επιλογές ανανέωσης, συσπείρωσης

admin