Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «συντεταγμένη» γραμμή καταψήφισης το ΠΑΣΟΚ

Επιχείρηση απέναντι στην εσωστρέφεια ξεκινάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με φόντο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια – και στον απόηχο της προχθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν «ισοπαλία» στη δεύτερη θέση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Mega, τόνισε από τη μία ότι σε ένα δημοκρατικό κόμμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ο ίδιος τις σέβεται, ξεκαθάρισε ωστόσο πως «είναι χρέος όλων των βουλευτών του κόμματος να τηρήσουν το πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ και πως ο ίδιος δεν θα ανεχθεί κανένα ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στην αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου συντεταγμένα, καταψηφίζοντάς το, καθώς και οι δύο βουλευτές που άσκησαν κριτική έχουν εξηγήσει σε συνομιλητές τους ότι «το θέμα δεν είναι συνειδησιακό» (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) και ότι δεν έχουν πρόθεση «να προκαλέσουν πρόβλημα στην παράταξη» (Νάντια Γιαννακοπούλου).

Πέραν του ζητήματος της κομματικής πειθαρχίας, ο Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στάσης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση αυτές τις μέρες. «Δεν είμαι ένα πρόσωπο, είμαι ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία» επισήμανε, εξηγώντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει είκοσι χρόνια την ίδια θέση για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ – «είναι στο πρόγραμμά μας, δεν είναι αιφνιδιασμός η θέση μας» σχολίασε, με δεδομένο ότι η αλλαγή θέσεων τέθηκε ως επιχείρημα και εντός της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τα 3 σημεία της αντιπρότασης

«Θέλω να πω με καθαρό τρόπο ότι δεν θα στηρίξουμε διευθετήσεις συμφερόντων» σχολίασε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, επισημαίνοντας τα τρία βασικά σημεία της αντιπρότασης του ΠΑΣΟΚ: στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βασική προϋπόθεση την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και παράλληλη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τα κριτήρια ίδρυσης των συγκεκριμένων πανεπιστημίων.

«Μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει με τον νόμο του κ. Πιερρακάκη» σημείωσε για την πρόταση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί ούτε την Παιδεία ούτε την Υγεία να γίνονται αντικείμενα κερδοσκοπίας. Απαντώντας στις άλλες κατηγορίες της κυβέρνησης, ο Ανδρουλάκης επισήμανε πως η φράση του «δεν θα μπούμε εμπόδιο», η οποία τώρα αναφέρεται από κυβερνητικά στελέχη, αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς «το Σύνταγμα κατοχυρώνει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, ο νόμος καταπατά και το ενωσιακό δίκαιο και το Σύνταγμα» – παράλληλα έψεξε την κυβέρνηση για την απουσία συναινέσεων και διαλόγου.

Προοδευτικό μέτωπο κατά της ΝΔ

Για την επόμενη μέρα, ο Ανδρουλάκης μιλάει πέρα από τον χρονικό ορίζοντα των ευρωεκλογών, εξηγώντας πως με βάση ένα πολιτικό σχέδιο «το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα, με αυξημένα ποσοστά και αμέσως μετά, την επομένη των ευρωεκλογών, θα πάμε στο επόμενο μεγάλο βήμα». Η αναφορά του Ανδρουλάκη θεωρείται επιβεβαίωση παλαιότερων δηλώσεών του για την πρωτοβουλία που αναμένεται να πάρει για τη δημιουργία ενός κοινωνικού, προοδευτικού μετώπου, που θα θέτει το ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική θέση του βασικού αντιπάλου απέναντι στη ΝΔ.

Related posts

Νέος πήχης και νέες στρατηγικές για τις ευρωεκλογές

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αμεσα οι αποζημιώσεις για τη φωτιά στην Πεντέλη

admin

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλο το 2023

admin

ΥΠΕΞ για μακελειό στο Τέξας: Είμαστε συντετριμμένοι

admin

Τουρκία: Αντιπροσωπεία της Αγκυρας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-16

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Μαρία Σπυράκη: Θα στραφώ εναντίον του συνεργάτη μου

admin

Πειθαρχικές διώξεις στο ΥΠΕΞ για την εξαγωγή του Predator

admin

Αλλαγές Ποινικού Κώδικα: Ποινές φυλάκισης για βιαιοπραγία εναντίον ιατρικού προσωπικού και δασκάλων

admin