Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πειθαρχικές διώξεις στο ΥΠΕΞ για την εξαγωγή του Predator

Στη μυστικότητα των πειθαρχικών διαδικασιών παρέπεμψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ του υπουργείου Εξωτερικών για τις άδειες εξαγωγής του Predator, δηλώνοντας ωστόσο ρητώς ότι «η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο άσκησης πειθαρχικών διώξεων». Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε έτσι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με την οποία ζητείται, μεταξύ άλλων, να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΕΔΕ. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να χορήγησε άδειες εξαγωγής του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού σε τουλάχιστον τρεις χώρες: στη Μαδαγασκάρη, την Ουκρανία και το Σουδάν. Την πρώτη είχε επιβεβαιώσει, επισήμως, ο πρώην εκπρόσωπος Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και ήταν η αφορμή για την απόφαση διεξαγωγής ΕΔΕ τον Νοέμβριο του 2022. Tο έγγραφο της άδειας εξαγωγής προς τη Μαγαδασκάρη έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα κι έφερε, όπως έχουμε δει, την υπογραφή του τέως γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή, που παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο στόχαστρο δύο υπάλληλοι

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η εσωτερική πειθαρχική έρευνα έχει «κεντράρει» σε δύο υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, συνδέονται με συγγενική σχέση και εργάζονται στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2019, με απόσπαση. Η αναφορά του Γεραπετρίτη, στην απάντησή του στη Βουλή, στον Υπαλληλικό Κώδικα παραπέμπει, με τρόπο μεν αλλά ξεκάθαρα, σε ευθύνες υπηρεσιακών υπαλλήλων και όχι πολιτικών. Πηγές, πάντως, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι διημείφθη κατά την έρευνα απαντούν ότι η Intellexa και η Krikel εκμεταλλεύτηκαν τα κενά της διαδικασίας αδειοδότησης τέτοιων προϊόντων. Υποστηρίζοντας, βασικά, ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε τι ήταν αυτό για το οποίο έδινε άδεια να εξαχθεί.

Πότε ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ;

Η επίμαχη ΕΔΕ, λοιπόν, που τώρα έφτασε «στο στάδιο άσκησης πειθαρχικών διώξεων» (όπως αποκάλυψε η απάντηση του υπουργού) ξεκίνησε, όπως σας γράφω, τον Νοέμβριο. Εδώ προκύπτει, βεβαίως, αβίαστα ένα ερώτημα: το πότε ολοκληρώθηκε. Παραπάνω από μία πηγές αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Παρότι η κυβέρνηση, σε κάθε σχετικό ερώτημα που της έχει τεθεί, έκανε λόγο για μια συνεχιζόμενη, ανοιχτή διαδικασία. Λέω «σε κάθε ερώτημα» γιατί το θέμα δεν έχει απασχολήσει μονάχα την εγχώρια επικαιρότητα. Είναι και διεθνές. Ανάλογο ερώτημα είχε θέσει η Κομισιόν διά του Βάλντις Ντομπρόβσκις, λαμβάνοντας την ίδια απάντηση. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι για τις εξαγωγές έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ στα μαχαίρια για τα Τέμπη

Στα κομματικά επιτελεία ακονίζουν μαχαίρια για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης που κατέθεσε το ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, που θα διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο από το 1997 ως σήμερα. Η σύγκρουση είναι δεδομένη. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής επί του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, θα στρέψουν τα πυρά τους και προς τη ΝΔ αλλά και προς το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά υψώνει τους τόνους, για πρώτη φορά, εναντίον του Περισσού υποστηρίζοντας πως η πρότασή του οδηγεί σε διάχυση ευθύνης και, τελικά, σε συγκάλυψη. Το ΚΚΕ, από την άλλη, κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι απλώς θέλουν να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες των δικών τους ημερών. Θα δούμε δηλαδή να τσακώνονται τα τρία κόμματα που εποφθαλμιούν τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σύστημα. Και μετά όλοι αυτοί μαζί θα «πυροβολάνε» και την κυβέρνηση. Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Η ομάδα της ΝΔ

Η συγκρότηση της Επιτροπής θεωρείται δεδομένη, καθώς πέραν του ΚΚΕ θα την ψηφίσουν και η ΝΔ και η Πλεύση Ελευθερίας. Από τη ΝΔ, μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα βγάλει μπροστά αύριο στελέχη που έχουν προηγούμενη εμπειρία σε Εξεταστικές. Τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον Θάνο Πλεύρη, τον Κώστα Καραγκούνη κ.ά. Αλλά και πρόσωπα που πολιτεύονται από τα Τέμπη και βορειότερα. Για ευνόητους λόγους. Τον Λαρισαίο Χρήστο Κέλλα και τον Φάνη Παππά από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δούκας στο Προεδρικό

Λίγο παραπάνω από μία ώρα τα έλεγαν χθες σε πολύ ευχάριστο κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Χάρη Δούκα όσον αφορά το σχέδιό του για την Αθήνα. Με τους δυο τους να επικεντρώνουν, από ό,τι μαθαίνω, ειδικότερα στο πράσινο και στις πολιτικές προσαρμογής της πόλης στην κλιματική αλλαγή. Θέμα που είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τους απασχολεί πολύ. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει βέβαια το αυριανό απογευματινό ραντεβού του Δούκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Related posts

Κάλεσμα Κασσελάκη σε συμμετοχή στα προκριματικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

admin

Δημοσκόπηση: Μαύρο στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές – Χάνει κι άλλο έδαφος η ΝΔ

admin

Προάγγελος

admin

Πλεύρης: Άμεση η καταβολή των εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό

admin

Επιχείρηση με κωδικό «δεύτερη θέση»

admin

Χείρα φιλίας για μέτωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών

admin

Πριν από τις ευρωεκλογές η απόφαση για τη διαρροή δεδομένων

admin

Τσίπρας: «Αυτή την Κυριακή μετά από 30 χρόνια η Κρήτη ξαναδιώχνει έναν Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου»»

admin

Ο ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

admin