Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χείρα φιλίας για μέτωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Το σκάνδαλο των υποκλοπών βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης γνωριμίας του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για θεσμικού χαρακτήρα τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς – θα ακολουθήσει και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, σε τυπικό πλαίσιο αλλά σε ευχάριστο κλίμα, ευγενικά χαμόγελα αλλά και… αστεϊσμούς για τον πράσινο καναπέ του Ανδρουλάκη. Οπως όλοι ανέμεναν, ο Κασσελάκης έτεινε χέρι για το μέτωπο κατά των υποκλοπών (σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με αιχμή της ατζέντας του να αναδείξει εκ νέου το σκάνδαλο σε συναντήσεις που θα έχει εκεί).

Στις on camera δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εξαρχής το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας πως «το πιο προοδευτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να το αναδείξει «με θεσμικό τρόπο» από πέρσι, από όταν ξεκίνησε η «περιπέτεια» της αποκάλυψης της δικής του παρακολούθησης. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας λόγο για «αγωνία του Πρωθυπουργού» να πετύχει τη συγκάλυψη του σκανδάλου, η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «οδηγεί τη χώρα πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών». Δήλωσε, ωστόσο, πεπεισμένος ότι «με τη θεσμική μας στάση και με τον αγώνα μας θα  καταφέρουμε να μην υπάρξει συγκάλυψη και οι υπεύθυνοι αυτού του παρακράτους να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Παρά την ξεκάθαρα διακριτή στρατηγική τους, πάντως, οι δυο αρχηγοί έδωσαν ένα τόνο θετικής διάθεσης, με αναφορές στην ανάγκη να συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα μεγάλα θέματα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει «πρέπει οι πολιτικοί να λειτουργούμε σε ένα πεδίο εμπιστοσύνης ή και συναινέσεων όπου είναι δυνατόν» και τον Στέφανο Κασσελάκη να προσθέτει πως «ο κόσμος θέλει λύσεις κι οι λύσεις από την πλευρά μας πρέπει να είναι προοδευτικές».

Προανακριτική για τα Τέμπη

Πάμε τώρα πίσω από τις κλειστές θύρες της συνάντησης. Σύμφωνα, με πληροφορίες, στην κατ’ ίδιαν συνάντησή τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το αίτημα θα βασίζεται στο πόρισμα των ευρωπαίων εισαγγελέων που αναφέρει ονομαστικά και τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη και η Κουμουνδούρου διά του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής (και όχι προανακριτικής) επιτροπής. Το ραντεβού, πάντως, όπως διαμηνύουν κι οι δυο πλευρές, ήταν αυστηρά θεσμικού χαρακτήρα όσο η συζήτηση εξελισσόταν, παρά τα όσα θεωρητικώς τους «ενώνουν». Η στρατηγική και των δύο κομμάτων παραμένει ξεκάθαρα διακριτή, χωρίς καμιά πιθανότητα συνεργασίας. Με το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει, άλλωστε, ξεκάθαρα, να προσποριστεί οφέλη από τις εσωτερικές παλινωδίες και τη δημοσκοπικά δύσκολη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να τον «εκθρονίσει» από τη δεύτερη θέση.

Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι, λοιπόν, συνεχής, παρά το γεγονός ότι ο ένας χώρος παρακολουθεί προσεκτικά τον άλλον κρατώντας τόνους χαμηλούς και επιδεικνύοντας πολιτικό τακτ. Ενδεικτικό της εκατέρωθεν διάθεσης να κινηθούν πολύ προσεκτικά είναι ότι οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης συμφώνησαν να δοθεί μια κοινή ενημέρωση από τα επιτελεία τους για το περιεχόμενο και τις προθέσεις της συνάντησης και της συζήτησής τους, προς αποφυγή τυχόν παραφωνιών και παρεξηγήσεων και μόνον. Ακολούθησε, πάντως, δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τις πρωτοβουλίες του για τις υποκλοπές συνολικά, που αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο των προβληματισμών του για τις υποκλοπές και τη διαχείρισή τους. Σχολιάζοντας δε πως «προφανώς κι ο ίδιος είναι θύμα αυτής της κατάστασης», εξακολουθώντας, πάντως, να μην παραπέμπει κι αυτός σε κάποια σχετική κοινή πρωτοβουλία.

Επιπροσθέτως ο Κασσελάκης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «θα καταβάλουμε κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια για να μπορέσουν οι ανεξάρτητες αρχές να είναι ανεξάρτητες λειτουργικά και οικονομικά. Να μη βασίζονται πλέον οικονομικά στην εκάστοτε κυβέρνηση για τη στελέχωσή τους. Γιατί είναι υποστελεχωμένες. Για να λάμψει το φως στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν μπορεί να κρυφτεί με ειρωνείες από την κυβέρνηση για ένα δήθεν ζύγι του 41%. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια τέτοια αλαζονεία να μπλοκάρει το φως που δικαιούται ο έλληνας πολίτης».

Related posts

Τουρκία: Σε τρία στάδια οι προκλήσεις της Aγκυρας λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

admin

Yποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία η σύζυγος του Κώστα Κεντέρη

admin

Αποκάλυψη Π. Μαρινάκη: Μέσω συνεργάτη του Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου έφτασαν τα email στην Ασημακοπούλου

admin

Τα ερωτήματα, η προσπάθεια για απαντήσεις και η πληροφορία για μία αντικατάσταση

admin

Ηλεία: Μαίνεται η φωτιά στα Κρέστενα – Επί τόπου ο Θεοδωρικάκος

admin

Πυρ και μανία στη Βουλή με θεωρίες περί συνωμοσίας και… άλλων διαμονίων

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την «Υδρα»

admin

Προς μια κοινωνία τού ενός τρίτου

admin

Σε «σκοτοδίνη» ο Κοντονής από τον φάκελο Novartis

admin