Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριμπάουντ στη Wall Street – «Πρασίνισαν» οι δείκτες στον απόηχο του Πάουελ για τα επιτόκια

Επανήλθαν τα χαμόγελα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από το σύντομο διάλειμμα πτώσης των δύο προηγούμενων ημερών, στον απόηχο των νέων δηλώσεων από τον πρόεδρο της Federal Reserve,

Τζερόμ Πάουελ

, ωθώντας τους δείκτες της

Wall Street

σε άνοδο και αναζωπυρώνοντας και πάλι το κλίμα αισιοδοξίας. Εξάλλου αγορά ανέμενε με αγωνία τον νέο «χρησμό» από τον Πάουελ σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια το προσεχές διάστημα.


Σε αυτό το πλαίσιο, με κέρδη έκλεισαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 38.661 μονάδες, ο

S&P 500

σημείωσε άνοδο 0,51% ανεβαίνοντας στις 5.104 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός

Nasdaq

πρόσθεσε 0,58% και διαμορφώθηκε στις 16.031 μονάδες.





Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να βλέπει μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, ωστόσο δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν θα φουντώσει το «πληθωριστικό τέρας», κρατώντας κλειστά τα «χαρτιά» για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κεντρικής τράπεζας.





«Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο τους για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης. Αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή φέτος», είπε ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «διατηρείται η αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας και η συνέχιση της προόδου προς τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό δεν είναι διασφαλισμένη».


Παραμένοντας στα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Fed που γνωστοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, η αμερικανική οικονομία δέχθηκε πληθωριστικές πιέσεις τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρως, από τις αρχές Ιανουαρίου, με οκτώ Περιφέρειες να αναφέρουν ήπια έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας, τρεις άλλες να αναφέρουν καμία αλλαγή και μία Περιφέρεια να σημειώνει ελαφρά μείωση.





Οι καταναλωτικές δαπάνες, ιδιαίτερα σε προϊόντα λιανικής, μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η δραστηριότητα στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας ποικίλλει ανά Περιφέρεια. Ενώ τα αεροπορικά ταξίδια ήταν συνολικά ισχυρά, η ζήτηση για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις μειώθηκε λόγω των αυξημένων τιμών, καθώς και των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές. Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις παράδοσης ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Οι συνεχιζόμενες διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είχαν γενικά αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, αν και ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος.





Η δραστηριότητα στα εμπορικά ακίνητα ήταν ασθενής, ιδιαίτερα για χώρους γραφείων, αν και υπήρχαν αναφορές για ισχυρή ζήτηση για νέα κέντρα δεδομένων, βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς χώρους και μεγάλα έργα υποδομής. Η ζήτηση δανείων ήταν σταθερή προς τα κάτω, ενώ οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν γενικά θετικές, με τις Περιφέρειες να επισημαίνουν προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση και λιγότερο περιοριστικούς χρηματοοικονομικούς όρους τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.


Σε επίπεδο μετοχών, μπορεί ο τεχνολογικός Nasdaq να ενισχύθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ωστόσο, ορισμένοι τεχνολογικοί κολοσσοί έμειναν «εκτός» με πρώτη την Apple, η οποία υποχώρησε για έκτη ημέρα, χάνοντας $352 δισ. φέτος. Η Nvidia σημείωσε άνοδο άνω από 3%. Alphabet και Tesla σημείωσαν πτώση 0,90 % και 2,38% αντίστοιχα.





Στα εμπορεύματα, ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ στο τέταρτο διαδοχικό ιστορικό υψηλό του στον απόηχο του αισιόδοξου κλίματος που πυροδότησαν τα λεγόμενα του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ


Ειδικότερα, ο χρυσός έφτασε στο νέο υψηλό των 2.148,99 δολάριων ανά ουγγιά. Στην spot αγορά, οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν περίπου κατά 0,6% στα 2.139,39 δολάρια η ουγγιά. Κέρδη 0,3% σημείωσε και το αμερικανικό συμβόλαιο του μετάλλου, που έκλεισε στα 2.147,60 δολάρια η ουγγιά. Σημαντικά κέρδη και για το ασήμι που ανέβηκε κατά 1,2% στα 23,97%. Ράλι 10% για το παλλάδιο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.042,83 δολάρια η ουγγιά.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:






Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Ακούσαμε μεγάλη έκρηξη, ο πόλεμος εδώ γίνεται κάθε μέρα, όχι μόνο στο μέτωπο





Κέιτ Μίντλετον: «Αφήστε την ήσυχη, υπάρχει λόγος που η οικογένεια δεν μιλάει», λέει για την υγεία της ο θείος της





Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Η ανταπόκριση της ΕΡΤ μετά το χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή – Δείτε βίντεο

Related posts

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Υπεγράφη η προκήρυξη για το «Επιχειρηματικότητα 360°»

admin

Organic Electronic Technologies: Eπανάσταση στην πράσινη ενέργεια με… τυπωμένα φωτοβολταϊκά

admin

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με τη δεύτερη προσπάθεια

admin

Έλον Μασκ: Επενδυτής τον κατηγορεί για «πυραμίδα» με το Dogecoin και διεκδικεί αποζημίωση… 258 δισ. δολαρίων

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στη φορολόγηση από το νέο έτος, τα τρία επίπεδα ελέγχου και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για την υπεράσπιση των 1.200 μονάδων – Όλα τα βλέμματα στις τράπεζες

admin

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Απευθείας στο ταμείο η επιδότηση – Από την Τρίτη ξεκινούν οι αιτήσεις

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα και €1,30 μπορεί να φτάσει το καρβέλι ψωμί λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

admin