Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία «ανοίγει τις δουλειές» και παίρνει από τα χέρια του δημάρχου Αθηναίων την «Ανάπλαση ΑΕ»

«Ανοίγουν οι δουλειές» της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, που ήταν υπεύθυνη για τα έργα ανάπλασης εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Με βραδινή (Δευτέρα) τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η εταιρεία γίνεται… πολυεθνική», δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη για αναπλάσεις στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, προκειμένου να βελτιωθούν «η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη» όπως αναφέρει το υπουργείο. Ορίζεται δε νέο ΔΣ που δεν περιλαμβάνει τον Δήμαρχο Αθηναίων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το γεγονός ότι αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν ορκιστεί ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, δεν έμεινε ασχολίαστο, με τις πρώτες αντιδράσεις να μιλούν για «τρικλοποδιά» και «νάρκη στη θητεία του νέου δημάρχου», συνδέοντας εμμέσως πλην σαφώς την κατάθεση της τροπολογίας με το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, εξου και του στερούν ένα σημαντικό asset και εργαλείο για την υλοποίηση έργων.

Αν και η διεύρυνση του πεδίου δράσης της εταιρείας στο σύνολο της Επικράτειας δικαιολογεί τις αλλαγές στο ΔΣ, ο χρόνος κατάθεσης της τροπολογίας γεννά σκέψεις. Στοιχείο δε που έχει επίσης ενδιαφέρον και επισημαίνεται στις αντιδράσεις είναι ότι ο νόμος για την αρχική εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ δεν προέβλεπε να είναι πρόεδρος ο Δήμαρχος Αθηναίων, κάτι που η ΝΔ άλλαξε με νόμο το 2020, οπότε ορίστηκε πρόεδρος ο Κώστας Μπακογιάννης.

Όλη η τροπολογία

Τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα πρόεδρος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων. Εν προκειμένω ο Κώστας Μπακογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Χρόνης Ακριτίδης.

Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που φέρει τίτλο «οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το άρθρο 1 αφορά την «επικαιροποίηση  επωνυμίας και σκοπού της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ».

Συνιστάται εταιρεία με την επωνυμία Ανάπλαση ΑΕ, (ήτοι φεύγει το Αθήνας), της οποίας η έδρα παραμένει στο Δήμο Αθηναίων. Η εποπτεία της δραστηριότητας της ασκείται από κοινού από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Σκοπός της εταιρείας είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπλαση ΑΕ είναι εξαμελές και πρόεδρος ορίζεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση. Πλέον στη ΔΣ της εταιρείας δεν συμμετέχει εκπρόσωπος ούτε του Δήμου Αθηναίων ούτε της Περιφερειας Αττικής.

Οργισμένη αντίδραση Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με μία οργισμένη αντίδραση, ανέφερε πως «η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει».

«Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που έτρεξε τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια «νύχτα». Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει.

«Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης . Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Δείτε την ανάρτηση

Related posts

Η στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στα μπλόκα

admin

Τουρκία: Προκλητικό πρωτοσέλιδο Hurriyet – «Φόβος και πανικός στην Αθήνα»

admin

Θανάσης Μπούρας: Viral η fake «πρόσκληση» του βουλευτή για τη γιορτή του

admin

Live: Έκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ – Υπάρχει σαφές προβάδισμα;

admin

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και υγεία «τρώνε τις σάρκες» της κυβέρνησης – Πέφτει το ΠΑΣΟΚ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση από ΝΔ – Θα απολογηθεί για τα έργα που δεν έγιναν στη Θεσσαλία;

admin

Τουρκικό κανάλι: Αμφισβητούμενη η Γαύδος – Προβοκάτσια η επίσκεψη Μητσοτάκη

admin

Αριστερό ατού

admin

«Βαριά» τα σύννεφα στη σχέση Κασσελάκη – Πολάκη

admin