Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)

Εβδομάδα με πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκινά από σήμερα, καθώς ανάμεσα στους 2.100 περίπου που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται ιστορικά ονόματα του παρελθόντος, όπως η βιομηχανία μπαχαρικών «Λίρα» και η Πετζετάκις.


Η «Λίρα»


Το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη οδηγείται σε νέο πλειστηριασμό την ερχόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου, μετά τον πρώτο που διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου και ήταν άγονος ελλείψει πλειοδοτών.





Βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος, επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως (ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου) ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 7.333.000 ευρώ.


Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 7.010 τ.μ. και το συγκρότημα χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδειας του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.





Καθ΄ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων, του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.





Έτσι, η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.


Η εταιρεία της οικογένειας Λυραράκη έχει παρουσία 65 ετών στην αγορά με τα δημοφιλή προϊόντα της (μπαχαρικά, βότανα κ.λπ.).


Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2022, ο τζίρος ήταν στις 464.399,58 ευρώ έναντι 521.773 ευρώ το 2021 με το τελικό αποτέλεσμα κέρδη 145.491,03 ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.





Η Πετζετάκις

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη σφυρί θα βρεθεί η Πετζετάκις, η πρώτη ελληνική πολυεθνική που έφτασε να κατακτήσει όλο τον κόσμο για να ακολουθήσει μια ολισθηρή και μακρά κατάρρευση.


Έτσι, για την Παρασκευή 26 Απριλίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για οικόπεδο στην Κρήτη. Ειδικότερα αφορά ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 6.338,53 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και επί του επαρχιακού δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών στη θέση «Ανατολικά ή Μέσα Κάμπος».








Το εν λόγω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ διαθέτει πρόσοψη επί της Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Αγίων Δέκα. Αποτελούσε μάλιστα τμήμα μεγαλύτερου ακινήτου συνολικής εκτάσεως 43.083,61 τ.μ. το οποίο κατατμήθηκε σε άρτιες ιδιοκτησίες το 1996.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο βγαίνει στο σφυρί. Ειδικότερα, ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 26 Ιουλίου 2017, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Στη συνέχεια ορίστηκε η διεξαγωγή νέου πλειστηριασμού στις 15 Νοεμβρίου 2017, ο οποίος δεν διενεργήθηκε λόγω αποχής των Συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους. Μετά ορίστηκε νέος για τις 28 Μαρτίου 2018, ωστόσο και αυτός δεν διενεργήθηκε για τυπικούς λόγους. Το επόμενο σφυρί χτύπησε στις 26 Ιουλίου 2023 με τιμή εκκίνησης 602.000 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Για τον πλειστηριασμό της 26ης Απριλίου η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στο ποσό των 391.300 ευρώ.


Η διαδικασία στρέφεται κατά της «Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις Α.Ε.», με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα «ενεργούσα εν προκειμένω με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28-01-2008 ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003», όπως αναφέρεται.


Η πτώχευση και τα σφυριά

Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε κραταιός βιομηχανικός όμιλος κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί οι μονάδες και όποια άλλα περιουσιακά στοιχεία του.


Ορισμένα από αυτά, όπως το εργοστάσιο στη Θήβα, άλλαξαν χέρια μετά από πολυετείς προσπάθειες. Συγκεκριμένα, το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Eλαιώνα Bοιωτίας, – σύμβολο εξωστρέφειας για δεκαετίες, αλλά και σύμβολο της αποβιομηχάνισης της χώρας στη συνέχεια-, συνολικής έκτασης 246 στρεμμάτων, με βιομηχανικό συγκρότημα επιφάνειας 47.779,40 τ.μ., μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, άλλαξε χέρια στις 14 Οκτωβρίου 2022, με 7.360.500 ευρώ.


Επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα, που χρόνια προσπαθούσε να το πουλήσει, αρχικά για 15 εκατ. ευρώ, μετά για 12 εκατ., στη συνέχεια για 9,26 εκατ. ευρώ και τελικά στα 7,36 εκατ. ευρώ.


Στα τελευταία που βγήκαν στο σφυρί ήταν και το διαμέρισμα στην Άνω Βούλα, το οποίο δηλωνόταν ως κατοικία του Γ. Πετζετάκι. Η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό που έγινε στις 7 Ιουνίου 2023 είχε οριστεί στα 1.232.000 ευρώ, αλλά το ακίνητο έπιασε υπερδιπλάσια τιμή, καθώς κατακυρώθηκε στα 2.875.320 ευρώ.


Η… άλλη Four Seasons

Αντιμέτωπη με το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται και η “Four Seasons S.A.”. Η εν λόγω εταιρεία ωστόσο ουδεμία σχέση έχει με τον πασίγνωστο καναδικό ξενοδοχειακό κολοσσό, ο οποίος μάλιστα διαχειρίζεται στη χώρα μας το εμβληματικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.


Πρόκειται για μια… άλλη, εντελώς διαφορετική και άλλου μεγέθους εμπορική εταιρεία που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, την «Τέσσερις Εποχές Ανώνυμη Εμπορική Ξενοδοχειακή και Τεχνική Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο “Four Seasons S.A.”.


Την περίπτωσή της είχε αναδείξει το -- στις 8 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή έναν ακόμη πλειστηριασμό που αφορούσε ακίνητό της στη Μεταμόρφωση το οποίο τελικά άλλαξε χέρια με ποσό κατακύρωσης 547.001 ευρώ. Για την Τετάρτη 24 Απριλίου όμως έχουν προγραμματιστεί άλλοι τέσσερις πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Cepal, για οριζόντιες ιδιοκτησίες της σε ακίνητο στο Ηράκλειο Κρήτης, με συνολική τιμή εκκίνησης 1.174.859 ευρώ.






--.GR

Related posts

Κορωνοϊός: «Πιάστηκαν» 88 καταστήματα να μην τηρούν τα μέτρα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 56,6% σημείωσαν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων το 2022

admin

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συνεχίζει να ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

admin

Κοινωφελής Εργασία – ΟΑΕΔ: Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για 25.000 ανέργους – Πότε ξεκινούν

admin

ΕΝΦΙΑ: Πλήρης απαλλαγή για 1 εκατ. ιδιοκτήτες – 1 στους 29 κέρδισε έκπτωση με ασφάλιση κτιρίου

admin

Καλάθι του Νοικοκυριού – e-katanalotis: Σύγκριση και στα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές

admin

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Προς παράταση η προθεσμία για την επικαιροποίηση

admin

Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2020

admin

ΥΠΕΝ: Πώς θα ρίξετε το ενεργειακό κόστος από το 2024

admin