Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδος στο Χρηματιστήριο – Άλμα 8,3% εντός του 2024

Στο φινάλε της σημερινής συνεδρίασης «μίλησαν» οι πωλητές στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, βάζοντας «φρένο» στην κατάκτηση ενός ακόμη ρεκόρ. Παρ’ όλα αυτά δεν χάθηκε το όριο των 1.400 μονάδων, το οποίο ενδεχομένως να δώσει ψυχολογία στην αφετηρία της επόμενης εβδομάδας.


Το πρόσημο ήταν θετικό σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον

Γενικό Δείκτη

να «αγγίζει» τις 1.410 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011. Οι περισσότερες μετοχές κινήθηκαν σε «ρηχά νερά», με μεταβολές υπό του 1%, αποτυπώνοντας τη διάθεση των επενδυτών να τοποθετηθούν πιο ήπια σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.





Η σημερινή διόρθωση θεωρείται ανεπαίσθητη, τεχνικής φύσεως και αποτέλεσε ευκαιρία για τους traders να ρευστοποιήσουν ένα μικρό κομμάτι από τα πρόσφατα κέρδη τους. Δείχνει, μάλιστα, την απροθυμία τους να χάσουν το «τρένο» της ανόδου, καθώς η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η αναμενόμενη μετάταξη του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές ανεβάζουν επίπεδο συνολικά την ελληνική οικονομία.





Η σημερινή πτώση δεν εμπόδισε το Χ.Α. να σημειώσει την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδό του, η οποία υπερέβη του 1%. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους τα κέρδη ξεπερνούν το 8% και συγκεκριμένα διαμορφώνονται στο 8,34%.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (9/2) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,28% ή 3,87 μονάδες και έκλεισε στις 1.401,01 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο κάτω, στις 1.400,93 μονάδες, και το υψηλό ημέρας στις 1.412,53 μονάδες. Επόμενα ορόσημα αποτελούν οι 1.412,84 μονάδες (κλείσιμο 3ης Μαΐου 2011) και οι 1.429,12 μονάδες (2 Μαΐου 2011).






Εν αναμονή εξελίξεων για ΔΑΑ, Πειραιώς και Intralot




Έπειτα το «ξεπέταγμα» της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά και ισχυρό τζίρο. Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΑΑ θα προστεθεί στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος θα απαρτίζεται πλέον από 61 μετοχές. Η μετοχή πληροί επίσης τα κριτήρια ταχείας εισαγωγής στους δείκτες FTSE και θα εισέλθει με διαδικασίες fast track στον FTSE Global Equity Index από τις 14 Φεβρουαρίου.





Την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο της Intralot για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Η εταιρεία θα αντλήσει περίπου 130 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει, θα αποπληρώσει τα 230 εκατ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Οι σχετικές ανακοινώσεις μετατέθηκαν για την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου αντί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου. Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αποτελεί σημάδι επίσπευσης και για τη διαδικασία της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το placement θα αφορά πιθανότατα το 20% από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.





Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr









Ειδήσεις σήμερα:





Υπουργείο Υγείας: Ενισχύεται με 4 αναισθησιολόγους το «Αγλαΐα Κυριακού» για να συνεχιστούν κανονικά τα χειρουργεία





Άγιο Όρος για ομόφυλα ζευγάρια: Είναι μεγάλο έγκλημα, διαλύεται ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη





Λαγκαδάς: Συγκλονίζει η μητέρα του 18χρονου που ξυλοκοπήθηκε άγρια – «Του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον χτυπούσαν»




Related posts

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα τουριστική καμπάνια της χώρας

admin

Netflix: Mειώνει τις τιμές έως και 50% σε πάνω από 100 χώρες – Τι γίνεται με την Ελλάδα

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξημένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 30,7% το πρώτο πεντάμηνο του 2023

admin

Πεντάστερο Waldorf Astoria: Επένδυση €200 εκατ. από τον σεΐχη του Αμπού Ντάμπι στο Πόρτο Χέλι

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας απομακρύνεται, τουλάχιστον για την ώρα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Εντός της εβδομάδας θα αναρτηθούν – Πως θα τα τυπώσετε

admin

Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται – Δείτε τις ημερομηνίες για κάθε ταμείο

admin

ΕΚΤ: Πιέσεις στα ομόλογα «δείχνουν» τον δρόμο για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

admin

Greek Investment Conference: Η ώρα των τραπεζών και των μεγάλων ξένων funds

admin