Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το disaster story της Λαϊνόπουλος: Οι «άρχοντες» του αυτοκινήτου που κατέληξαν στους πλειστηριασμούς

Στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ξεχωρίζει ασφαλώς η περίπτωση του συγκροτήματος της εταιρείας Λαϊνόπουλου επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς.

Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 3,93 εκατ. ευρώ, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αποχής των συμβολαιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 27 Νοεμβρίου έχει οριστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, παρά τη συμφωνία που επήλθε με την κυβέρνηση για το θέμα της ψηφιοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ο Σύλλογος δημοσίευσε νέο κοινό ανακοινωθέν, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά το οποίο τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναβεβαιώνουν στο ακέραιο και σε όλα τα σημεία τη συμφωνία που επήλθε με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 17 Νοεμβρίου σχετικά με αυτό το ζήτημα. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η αποχή των συμβολαιογράφων οδηγείται σε λήξη.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, τότε θα χτυπήσει και το ηλεκτρονικό σφυρί για το άλλοτε «στρατηγείο» της οικογένειας Λαϊνόπουλου, που στρέφεται κατά της «Ι.Ε. Λαινόπουλος Α.Β.Ε.Ε.Μ», με επισπεύδουσα την Cepal ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Poseidon Financial Investor Designated Activity Company” και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.929.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα

Πρόκειται για το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ενός οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου συνολικής έκτασης κατά τον τίτλο κτήσεως 7.236 τ.μ. που προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όμορων και συνεχόμενων οικοπέδων. Μετά από μεταβίβαση τμήματος και απαλλοτρίωσης το εναπομείναν κατά το κτηματολόγιο έχει έκταση 6.435 τ.μ. «μετά των επ’ αυτού κτιρίων, υφισταμένων και μελλοντικώς ανεγερθησομένων, καθώς και πάντων των παραρτημάτων, παρακολουθημάτων, προσαυξημάτων, παραπηγμάτων, έργων, πραγμάτων, εγκαταστάσεων και συστατικών μερών αυτού».

Το ακίνητο βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα και Ενότητα Κηφισιάς, και ειδικότερα στη θέση «Αδάμες» της περιοχής Νέας Κηφισιάς, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου και επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (16ο χλμ.).

Επί του ενιαίου οικοπέδου έχει ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 έως το 2004 διώροφο κτίριο (γραφεία-έκθεση), το οποίο αποτελείται από:

α) υπόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ.,

β) επέκταση υπογείου επιφάνειας 955 τ.μ.,

γ) ισόγειο (έκθεση) επιφάνειας 1.373 τ.μ.,

δ) επέκταση ισογείου επιφάνειας 710 τ.μ.,

ε) πατάρι επιφάνειας 278 τ.μ. και

στ) πρώτο όροφο επιφάνειας 747 τ.μ.

Στην έκθεση του πλειστηριασμού σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο σε δυο εταιρείες.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης εντός του ως ενιαίου οικοπέδου έχουν ανεγερθεί δύο σε επαφή κτίρια επαγγελματικής χρήσης τα οποία περιγράφονται ως εξής:

Το κτίριο 1 αποτελείται από:

– Στάθμη ισογείου Α επιφάνειας 1.388,07 τ.μ.: πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του συγκροτήματος το οποίο λόγω έντονης κλίσης του οικοπέδου, από την πλευρά της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας είναι υπόγειο, ενώ από την οδό Δεκελείας είναι ισόγειο και έχει πρόσβαση μέσω αυτής. Χρησιμοποιείται ως χώρος συνεργείου. Εντός του νόμιμου όγκου του έχει κατασκευαστεί ημιώροφος επιφάνειας περίπου 500 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως γραφεία του συνεργείου και ως χώρος ανταλλακτικών.

– Στάθμη ισογείου Β 1.388,07 τ.μ. με χρήση έκθεσης αυτοκινήτων και πρόσβαση από την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, εντός του νόμιμου όγκου έχει κατασκευαστεί πατάρι περίπου 500,00 τ.μ. με χρήση αρχείου και έκθεσης αυτοκινήτων SMART και ανταλλακτικών.

– Στάθμη Α’ ορόφου 682,33 τ.μ. όπου βρίσκονται τα γραφεία της επιχείρησης. Το Κτίριο 1 έχει κατασκευαστεί σταδιακά κατά τα έτη 1975 και 1976 και διαθέτει φέροντα οργανισμό-επικάλυψη από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοίχους από οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μωσαϊκά ή βιομηχανικά ή πλακάκια (χώροι συνεργείου) ή μάρμαρα (χώρος γραφείων), εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και εσωτερικά ξύλινα, ρολά βιομηχανικού τύπου και κλιματισμός μέσω αυτοτελών μονάδων στο χώρο γραφείου, ανελκυστήρα δύο προσώπων.

Το κτίριο 2 αποτελείται από:

-Στάθμη ισογείου Α 924,20 τ.μ.: πρόκειται για το πρώτο επίπεδο της επέκτασης με χρήση γκαράζ σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, ενώ στην πράξη αποτελεί συνέχεια του συνεργείου του παλιού κτιρίου. Η πρόσβαση προς αυτό επιτυγχάνεται μέσω της οδού Δεκελείας. Τμήμα 238,70 τ.μ. προσμετράται στην δόμηση. Λόγω έντονης κλίσης του οικοπέδου, από την μεριά της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας είναι υπόγειο ενώ από την μεριά της οδού Δεκελείας είναι ισόγειο και με πρόσβαση μέσω αυτής.

– Στάθμη ισογείου Β, 718 τ.μ. με χρήση γκαράζ αλλά και συνεργείου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας επί της οποίας είναι ισόγειο. Βάσει οικοδομικών αδειών προβλεπόταν και η ανέγερση ορόφου γραφείων περίπου 500 τ.μ. χωρίς όμως τελικά να πραγματοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι το Κτίριο 2 έχει κατασκευαστεί το 2004.

Επί της πρόσοψης του νέου κτιρίου αλλά και εκτός περιγράμματος αυτού έχει κατασκευαστεί εκθεσιακός χώρος 5 επιπέδων συνολικής επιφανείας 346,10 τ.μ. (ανελκυστήρας οχημάτων), ο οποίος κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ήταν κενός.

Το ακίνητο κουβαλάει βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες κ.α.) για ποσά συνολικού ύψους 28,56 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της Promot Λαϊνόπουλος

Η εταιρεία Λαϊνόπουλος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη E. Λαϊνόπουλο το 1958, που αν και σπούδασε Ιατρική στην Ελλάδα και την Αυστρία, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στον επιχειρηματικό στίβο.

Έτσι, το 1971 έστησε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης τη βιομηχανία αυτοκινήτων Steyr Ελλάς. Στην πορεία η Promot Λαϊνόπουλος ταυτίστηκε με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz καθώς υπήρξε επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος και η σημαντικότερη dealer της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια όμως οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί.

Καθοριστικό γεγονός για την τύχη του ομίλου Λαϊνόπουλου ήταν ο θάνατος του ιδρυτή του Ιωάννη Λαϊνόπουλου σε ηλικία 76 ετών στα γραφεία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2001, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς της Mercedes-Benz.

Τα ηνία ανέλαβαν στη συνέχεια τα παιδιά του Μανώλης και Όλγα, με τις πωλήσεις και τις επιδόσεις του ομίλου να κινούνται ανοδικά, με αποκορύφωμα το 2007, όταν ο όμιλος πέτυχε τα υψηλότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Με την είσοδο, όμως, της χώρας στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε και η πτώση της Λαϊνόπουλος, που κλιμακώθηκε με δραματική μείωση του τζίρου και υψηλές ζημίες.

Από το 2012 η Mercedes-Benz Ελλάς ΑΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της στον τομέα των πωλήσεων με την Promot Λαϊνόπουλος και την Compact Lain, που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης.

Την περίοδο 2017-2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί διάφορων ακινήτων του ομίλου, μεταξύ των οποίων και του εν λόγω κεντρικού καταστήματος στη Νέα Κηφισιά.

--.GR

Related posts

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πληρώνεται, πώς θα το υπολογίσετε

admin

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει διάρκεια

admin

Τράπεζες: Δέκα χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

admin

Συνεχίζεται το… πάρτι στη Wall Street – 12η μέρα κερδών για τον Dow Jones

admin

Από αύριο οι πληρωμές στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

admin

Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, μπλε και πορτοκαλί για τη διευκόλυνση των καταναλωτών – Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής

admin

Άσε το αυτοκίνητό σου να πληρώσει!

admin

Ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί «πάγωσαν» τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 – Αύξηση 12% στις τιμές του αερίου

admin