Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lamda: Τα επόμενα ορόσημα για το project του Ελληνικού

Για εξέλιξη των έργων στο Ελληνικό με βάση το χρονοδιάγραμμα και πωλήσεις κατοικιών στις οικιστικές γειτονιές του project με ρυθμούς πάνω από τις αρχικές προσδοκίες μίλησαν οι επιτελείς της Lamda Development στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου της εταιρείας, η οποία «τρέχει» τη μεγάλη ανάπλαση στο πρώην αεροδρόμιο.

Σε σχέση με τα επόμενα ορόσημα για το έργο το πρώτο χρονικά, έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ‘’Riviera Tower’’, το τοπόσημο του ουρανοξύστη για τον Πύργο Κατοικιών όπου η πλάκα δαπέδου ισογείου θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, έως το τέλος του 2023. Για το 2024, τα επόμενα ορόσημα είναι η ανάπτυξη των νέων οικιστικών γειτονιών, με το λανσάρισμα περίπου 200 κατοικιών από το τέλος του 2023 που θα αυξάνονται σταδιακά μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Lamda -δηλαδή, oι κύριοι Απόστολος Ζαφόλιας, Χάρης Γκορίτσας, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος- η εταιρεία «δεν πρόκειται να λάβει οποιαδήποτε νέα δανειακή χρηματοδότηση για τα κατασκευαστικά έργα το 2024, τα υφιστάμενα κεφάλαια επαρκούν με το δεδομένο ότι και οι πωλήσεις των κατοικιών είναι πάνω από τις αρχικές προσδοκίες».

Ενδεικτικά, μέσα στο καλοκαίρι, ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων. Μέχρι το Νοέμβριο έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ, με την υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας να αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 (όπου θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής). Αντίστοιχα στην πολύ ακριβή οικιστική γειτονιά με τα 27 οικόπεδα που προορίζονται για πολυτελείς βίλλες πάνω στη θάλασσα, στο αδειοδοτικό κομμάτι, έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες για τρία οικόπεδα ενώ για επιπλέον δέκα οικόπεδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις.

Σε ερώτηση αν λόγω της αύξησης των τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων υπάρχει το τελευταίο διάστημα επιβράδυνση της καταναλωτικής δαπάνης στα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens), οι επιτελείς της Lamda ανέφεραν ότι «η γενικότερη εικόνα είναι ότι τα εμπορικά μας κέντρα συνεχίζουν ανοδικά, έχουν γίνει αναπροσαρμογές των ενοικίων με τους καταστηματάρχες, ενώ δεν έχουμε διαπιστώσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο ή επιβράδυνση πωλήσεων στα εμπορικά κέντρα- το αντίθετο μάλιστα- έχουμε θετικές επιδόσεις. Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι πιο μέτριος σε επιδόσεις, εν όψει των Χριστουγέννων όμως η περίοδος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου είναι πολύ «δυνατοί» μήνες».

Το οικονομικό επιτελείο της Lamda ανέφερε ότι η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου έχει φτάσει στο τέλος του εννεαμήνου «στα επίπεδα ρεκόρ» των 3,2 δισ. ευρώ με το έργο του Ελληνικού να αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022 λόγω της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων με θετική επίπτωση 22 εκατ. ευρώ και της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) κατά 23 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του κόστους πωληθέντων ακινήτων.

--.GR

Related posts

«Τέλεια καταιγίδα» και στα τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι – Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

admin

«Θρίλερ» με τη διάσωση της Credit Suisse – Απορρίπτει ως πολύ μικρή την προσφορά $1 δισ. της UBS

admin

Η Φον Ντερ Λάιεν είχε καλά νέα για την Ελλάδα: Από σήμερα πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ

admin

Οι επενδυτές πλήρωσαν 7 δισ. ευρώ την Γερμανία για… να την δανείσουν

admin

Bιομηχανία και εξαγωγές δείχνουν ανθεκτικότητα στην κρίση

admin

Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από ΤΧΣ στην αύξηση των 800 εκατ. ευρώ – Γιατί απορρίφθηκε

admin

Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023 για 3η συνεχή χρονιά

admin

Βραβευμένη με Νόμπελ οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν $500 δισ. τον χρόνο σε ηθικό χρέος στις φτωχές

admin