Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το debate της Αθήνας και το ρίσκο, τα φιλαράκια του Αγγελούδη στη Σαλόνικα, η προσφυγή στο λιμάνι του Βόλου και το ακίνητο του Ζαννή στη γαλλική Ριβιέρα

Εκλογές Part 2

-Στην Αθήνα το Μ.Μ. αποτιμά την προχθεσινή εκλογική πρώτη Κυριακή. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τις περιοδείες στήριξης με τον Στεφανή στη Μυτιλήνη, θα πάει στον Αγοραστό στη Θεσσαλία που μπορεί να κερδίσει και στον Πτωχό στην Αρκαδία που μάλλον θα το κερδίσει αφού δεν εξελέγη προχθές για μόλις 300 ψήφους. Το πιθανότερο είναι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις 11 από τις 13 περιφέρειες, δύσκολα του Ιονίου και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά ok και οι πιθανοί νικητές εκεί νεοδημοκράτες είναι.

Ντιμπέιτ

-Περιέργως πώς, ο Μπακογιάννης του 41% προκάλεσε ντιμπέιτ με τον Δούκα του 14%. Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον αν και υψηλού ρίσκου η κίνηση του δημάρχου, τώρα να μην τον ψέξουμε και γι’ αυτό, αλλά σίγουρα δεν το περίμενε κανείς, εκτός αν ο Μπακογιάννης ξέρει κάτι η νιώθει κάτι που εμείς δεν… Σε κάθε περίπτωση θα το δούμε με ενδιαφέρον. Υ.Γ.: Μειονέκτημα για τον Μπακογιάννη αυτή την Κυριακή είναι ότι δεν υπάρχουν περιφερειακές εκλογές και Χαρδαλιάς να πάνε για έναν ακόμη λόγο οι νεοδημοκράτες στην κάλπη. Αλλά πάντως το 41% είναι υψηλό ποσοστό έτσι;

Ντιμπέιτ (2)

-Ντιμπέιτ θα έχει και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του δημάρχου Ζέρβα και του πρώην Πασόκου Αγγελούδη που δεν ξέρω… ποια συμφέροντα τον στηρίζουν από την Αθήνα, αλλά σίγουρα ο Βενιζέλος και ο Ισίδωρος Κούβελος τον πάνε και δικαίωμά τους, γιατί ο Ζέρβας ας πούμε δεν ήταν και καμιά δημαρχάρα… Πάντως, ο Αγγελούδης, βρε παιδάκι μου, πιο παλαιοπασοκόφατσα πεθαίνεις.

Οι περιοδείες αναβάλλουν το υπουργικό

-Κάτι οι περιοδείες που πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης, κάτι οι διεθνείς του υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν αλλαγές προγραμμάτων, θα την πληρώσει εν τέλει το υπουργικό της Πέμπτης που είχε ως βασικό θέμα τον προγραμματισμό των σχεδόν 17.000 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2024, το οποίο μετατίθεται για τις 18 Οκτωβρίου.

Όλοι συζητούσαν για το Ισραήλ

-Δεν χρειάζεστε να σας πω ποιο ήταν το κεντρικό και κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ επιχειρηματιών και παραγόντων στα πηγαδάκια στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ για τη βιομηχανία. Η κουβέντα όλων ήταν ο πόλεμος στο Ισραήλ, η ενδεχόμενη κλιμάκωσης, το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί στην περιοχή κι αν αυτή η επικίνδυνη κρίση μπορεί αν εκτροχιάσει την οικονομία. Η Ελλάδα πάντως δεν έχει σημαντικές επενδύσεις στο Ισραήλ. Το αντίθετο συμβαίνει καθώς πολλοί Ισραηλινοί είναι εδώ και αυτό πρέπει να το παρακολουθήσουμε αν θα έχει επιπτώσεις. Από την άλλη μπορεί να εξελιχθεί και θετικά, δηλαδή να έρθουν επενδυτές γιατί είμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Πάντως σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Παπαλεξόπουλος εφ’ όλης της ύλης

-Στο συνέδριο, σε ένα από αυτά τα πηγαδάκια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος υποστήριξε πως ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από τα τρόφιμα. Στη βαριά βιομηχανία τα κόστη έχουν περίπου σταθεροποιηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα από πέρυσι, αλλά και πάλι πιο υψηλά σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Π.χ. το ενεργειακό κόστος της ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα ήταν 7 φορές υψηλότερο απ’ αυτό στις ΗΠΑ. Τώρα έχει περιοριστεί στις 2,5 φορές αλλά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλό το κόστος. Για την πράσινη μετάβαση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ είπε πως η επίπονη διαδικασία με το ενεργειακό θα συνεχιστεί αλλά φοβάται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Εκτιμά ότι θα τραβήξουν προς τα πίσω οι στόχοι διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Στην Ευρώπη, όπως είπε, δεν υπάρχουν επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία, είναι πλέον μεγάλο το κόστος και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα κατασκευαστικά έργα, λέγοντας πως θα τρέξουν κι ότι είναι αισιόδοξος πως θα προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, κατέληξε, δεν έχουμε πολλά χέρια για να γίνουν όλα αυτά τα έργα και επίσης υπάρχουν νομικές διαδικασίες που πατάνε φρένο στα έργα.

Παρθενική εμφάνιση Κασσελάκη στον ΣΕΒ

-Με την ευκαιρία που αναφέρθηκα στο συνέδριο του ΣΕΒ, να σημειώσω πως σήμερα το μεσημέρι θα έχουμε παρθενική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, όπου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθυνθεί με ομιλία του στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Η προσφυγή της Goldair για ΟΛΒ και οι σκοπιμότητες

-Προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατέθεσε η Goldair για τον πρόσφατο διαγωνισμό πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) στον οποίο ως γνωστόν επικράτησε ο ΟΛΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Goldair επικαλείται παρέμβαση συγκεκριμένων συμφερόντων, υπαινισσόμενη τη συμμετοχή του Εντεταλμένου Συμβούλου και Εκτελεστικού Μέλους του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο ΔΣ του ΟΛΘ. Δικαίωμα της Goldair να προσφύγει, αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα, με βασικότερο ότι η ίδια προσέφερε 25 εκατομμύρια για το 67% και ο ΟΛΘ 51 εκατομμύρια. Μια τεράστια διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης προσφοράς που κάθε άλλο παρά σε inside information παραπέμπει. Ο OΛΘ ήθελε πολύ τον Βόλο και έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου με πρωταγωνιστή τον Εμ. Γκριμάλντι. Επιπλέον ο ΟΛΘ ως εισηγμένη εταιρία έχει ανακοινώσει δημοσίως τα μέλη του ΔΣ και συνεπώς η συμμετοχή Σταμπουλίδη ήταν γνωστή εκ των προτέρων. Επίσης, ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Σταμπουλίδης δεν συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις των ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΘ που συζητήθηκε η πώληση του 67%. Ρώτησα στην πηγή μου, αν η Goldair ζήτησε (όπως είχε δικαίωμα) να δει τον φάκελο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προσφοράς και η απάντηση ήταν αρνητική. Οπότε καταλήγω ότι η Goldair με την προσφυγή το πιθανότερο είναι ότι πάει να καθυστερήσει τη διαδικασία μήπως και βρει κάποιον δίαυλο συνεργασίας με τον ΟΛΘ.

Αποχώρησε η CASTLELAKE από την Prodea

-Διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση ότι η INVEL REAL ESTATE και ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου απέκτησαν από την CASTLELAKE το σύνολο (100%) των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας INVEL REAL ESTATE PARTNERS GREECE. Φαίνεται πως πρόκειται για αύξηση έμμεσης συμμετοχής στην Prodea, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και υπερβαίνει τα κρίσιμα ποσοστά θα χρειαστεί να υποβληθεί δημόσια πρόταση.

Στα διεθνή σαλόνια ο Γ. Στάσσης

-Για τις προκλήσεις της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων είναι ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, οι ελλείψεις εφοδιασμού, η πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων, οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συζήτησαν πρόσφατα, οι ηγέτες της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για τον Ηλεκτρισμό (IES) στην Ουάσιγκτον στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. «Ήταν εντυπωσιακό ότι, παρά τις περιφερειακές διαφορές, τα ζητήματα είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο», σχολίασε στο Linkedin ο επικεφαλής, της ΔΕΗ, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τους σημαντικότερους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών κοινής ωφέλειας από Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά. Αυστραλία, Ιαπωνία. Στο επίκεντρο των διήμερων συζητήσεων βρέθηκαν οι προσιτές τιμές, η ασφάλεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι νέες τεχνολογίες, συνάντηση που έγινε ελάχιστες μέρες πριν το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, που βάζει σε νέα δοκιμασία τις διεθνείς τιμές καυσίμων.

Τι λέει ο Θ. Φέσσας για τον Κωτσόβολο

-«Κουμπώνει» η Κωτσόβολος στο μοντέλο της Quest σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Θ. Φέσσας σε συνομιλία του με δημοσιογράφο. Οπως είπε από τις παρουσιάσεις που έγιναν, προκύπτει πως είναι καλή εταιρία, με καλά οικονομικά στοιχεία και καλή διοίκηση. “Μας αρέσει” η Κωτσόβολος, κατέληξε, αλλά “δεν θα δώσουμε και τα ρέστα μας” αναφερόμενος στις πληροφορίες για ισχυρό ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις. Για την πορεία του διαγωνισμού, ο Θ. Φέσσας δήλωσε άγνοια καθώς οι επαφές γίνονται με κάθε έναν ενδιαφερόμενο ξεχωριστά ενώ η διαδικασία είναι ανοικτή και δεν γνωρίζουν πώς θα συνεχιστεί, αν δηλαδή θα ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές, αν θα δοθεί exclusivity κ.λπ. Με την ευκαιρία να προσθέσουμε πως εντύπωση προκαλεί το πτωτικό σερί της Quest που ξεκίνησε εδώ και αρκετές ημέρες. Η μετοχή του ομίλου μετρά 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις 15/9 σε συνολικά 17 συνεδριάσεις δηλαδή, έχει μόνο ένα θετικό κλείσιμο! Στο διάστημα αυτό, μετά από απώλειες 17% και χθες υποχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα τεσσάρων μηνών, κάτω από τα 5 ευρώ ενδοσυνεδριακά. Υπενθυμίζεται ότι η Quest εμφάνισε καλό εξάμηνο, με κύκλο εργασιών 544 εκατ. ευρώ από 478,7 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 39 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει ενεργοποιήσει και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο εάν δεν υπήρχε λογικά η πτώση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Euroxx: Στα 48 ευρώ η τιμή-στόχος για τη Mytilineos

-Το report της Euroxx για τη Mytilineos με την οποία ανεβάζει τον πήχη στα 48 ευρώ (upside άνω του 50% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς για φέτος, η χρηματιστηριακή προβλέπει EBITDA άνω του 1 δισ. που ανεβαίνουν στα 1,15 δισ. ευρώ το 2024 και 1,25 δισ. το 2025. Οι αναλυτές επισημαίνουν τη χαμηλή μόχλευση (περίπου 1.6x EV/EBITDA για το 2023, η οποία βαίνει σταθερά μειούμενη τα επόμενα έτη).

Όσα φέρνει η ώρα…

-Θεωρητικά, χθες και σήμερα, η χρηματιστηριακή μας αγορά θα πανηγύριζε, γιατί η κυβέρνηση της χώρας παρά τις δύσκολες 100 πρώτες μέρες («που έμοιαζαν με 1.000») δεν έχασε πολιτικό κεφάλαιο, επομένως δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η πολιτική σταθερότητα και η φιλο-επιχειρηματική κατεύθυνση της χώρας. Μεσολάβησαν όμως τα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ. Ουδείς μπορεί να κάνει προβλέψεις για τη χρονική διάρκεια (ήδη όλοι οι αναλυτές έχουν πέσει απελπιστικά έξω στις προβλέψεις τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) αλλά ούτε και για το βάθος των εξελίξεων. Το μόνο που είναι σίγουρο και δεδομένο είναι ότι στο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος των εισηγμένων (λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων) έρχεται να προστεθεί και το κόστος καυσίμων, μεταφορών και πρώτων υλών. Επομένως, οι αναλύσεις και οι προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας πρέπει να αναθεωρηθούν.

Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το ΤΧΣ για την Εθνική

-Χιλιάδες εντολές πώλησης περίμεναν υπομονετικά χθες το πρωί να κτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Στα 5 πρώτα λεπτά, με τζίρο μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είχε χάσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. Στις 10:32 άλλαξαν χέρια 52,080.000 μετοχές της Eurobank στην τιμή του 1,8€ και έτσι το ΤΧΣ πούλησε τις μετοχές του χαρτοφυλακίου του, με premium 27,25% έναντι της αγοραίας τιμής. Την ερχόμενη Τρίτη, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του όσον αφορά το πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ισορρόπησε, το ΧΑ στον κατήφορο

-Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο «κοκκίνισε» από φόβο για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ αντιθέτως το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ μετά το πρώτο σοκ του πολέμου, χθες σταθεροποιήθηκε σε θετικό έδαφος. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι στο «μικρό» Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η μέση αξία των συναλλαγών δεν είναι 70 εκατ. ευρώ όπως στην Ελλάδα, αλλά 600 εκατ. ευρώ. Στο χρηματιστήριο του Ισραήλ διαπραγματεύονται περίπου 30 εταιρείες που έχουν τις μετοχές τους ταυτόχρονα εισηγμένες και στην Wall Street, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξειδικευμένα funds στο arbitrage που εκμεταλλεύονται τη διαφορά τιμής μεταξύ Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ. Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι κάποια funds αποχωρούν από την Αθήνα εδώ και πολλές εβδομάδες. Οι 11 από τις 12 τελευταίες εβδομάδες ήταν πτωτικές στο ΧΑ.

Οι κερδισμένοι του πολέμου

-Όπως συνήθως συμβαίνει στις αγορές, ιδιαίτερα σ’ ένα μεγάλο χρηματιστήριο όπως της Νέας Υόρκης, με τις πρώτες εχθροπραξίες ξεκίνησε το ανοδικό ράλι τιμών στις μετοχές που κατασκευάζουν και εμπορεύονται όπλα. Η Lockheed Martin, ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την εβδομάδα με άνοδο σχεδόν 7%. Την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η μετοχή εκτινάχθηκε αμέσως κερδίζοντας περίπου 30% σε 3 συνεδριάσεις. Ακόμη και από τις γεωπολιτικές εντάσεις κερδίζουν οι μετοχές του πολέμου. Από την αρχή του 2022, η μετοχή Lockheed Martin είχε ήδη αυξηθεί κατά 25%. Το ίδιο συνέβη και με την μετοχή της Northrop Grumman, που κέρδισε αμέσως 10% με το άνοιγμα της Wall Street. Oι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την κλιμάκωση και τη διάρκεια της νέας πολεμικής σύρραξης.

Εκλογές γίνονται κι αλλού

-Μας παρέσυρε ο προεκλογικός πυρετός (;) στην Ελλάδα και δεν παρατηρήσαμε ότι στη Γερμανία τα 3 κόμματα που κυβερνούν τη χώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπέστησαν οδυνηρή ήττα στις περιφερειακές εκλογές. Το υπερδεξιό κόμμα του AfD κατέγραψε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του. Αντιθέτως ο τρίχρωμος κυβερνητικός συνασπισμός κατέγραψε απώλειες 18 ποσοστιαίων μονάδων στην Βαυαρία και την Έσση, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ως αιτίες της δυσαρέσκειας, την ήπια μεταναστευτική πολιτική και τον «σκληρό» νόμο για τη θέρμανση, χωρίς επιδοτήσεις ενώ ο χειμώνας έρχεται και το πετρέλαιο πετάει στις διεθνείς αγορές.

Από Μύκονο Μπόντρουμ

-Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, το διήμερο «Chemistry days» του Scorpios και αν το μυαλό σας πάει σε πάρτι, πλανάστε οικτρά. Το διάσημο Μυκονιάτικο κλαμπ μετά το νησί των ανέμων και το εξωτικό Τουλούμ στο Μεξικό, οδεύει ολοταχώς για Τουρκία μεριά με ένα φιλόδοξο project. Θα ανοίξει τον ερχόμενο χρόνο στο Μπόντρουμ και θα είναι όπως λένε τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Μυκόνου, θα απασχολεί περί τους πεντακόσιους εργαζόμενους και θα μπορεί να φιλοξενεί στα event του περί τις έξι χιλιάδες νοματαίους. Το νέο είναι ότι στο καινούργιο κλαμπ θα συμπεριλαμβάνεται και ξενοδοχείο με είκοσι private σουίτες για τους τυχερούς που θα το επισκέπτονται πλέον όχι μόνο για τα πάρτι, αλλά και για να μείνουν…

Ο Ζαννής έγινε Grassois!

-Στην έξοδο της πόλης Γκρας -που φημίζεται ως η πρωτεύουσα των αρωμάτων- στη Γαλλική Ριβιέρα, απέκτησε κατοικία ο Ζαννής Φραντζέσκος, που μετά το deal του Nammos έχει να ξοδεύει (;), χωρίς να το σκέφτεται πολύ. Τώρα, αυτό που δεν ξέρω είναι εάν έχουν μείνει ακόμη τίποτα «φέσια» στο νησί ή τα ξόφλησαν όλα οι σεΐχηδες. Το νέο του απόκτημα, φέρεται να του κόστισε περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως μου λένε έριξε μερικά ακόμη εκατομμύρια για να το ανακαινίσει εκ βάθρων και να το γεμίσει με έργα τέχνης. Ήδη το έχει επισκεφθεί οικογενειακώς για Σ/Κ αφού η Γκρας απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από τις Κάννες και εξήντα επτά από το Μονακό, όπου κατοικεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια ο εμπνευστής του brand Nammos.

- --.gr

Related posts

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία

admin

Κόκκινα δάνεια: «Ανάσες» στους δανειολήπτες με νέο νομοσχέδιο

admin

Γεωργιάδης: Το Ελληνικό προχωρά με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς

admin

Προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι!

admin

Νωρίτερα οι πληρωμές του e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους – Ποιες ενισχύσεις θα λάβουν

admin

Σταϊκούρας: Στο Eurogroup του Ιουνίου οι αποφάσεις για την έξοδο από την εποπτεία

admin

Πρώτη κατοικία: Πιο εύκολη η αφορολόγητη αγορά – Δείτε παραδείγματα

admin

Wall Street: Τριγμούς πυροδότησαν τα αρνητικά μηνύματα της Fed

admin