Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Τριγμούς πυροδότησαν τα αρνητικά μηνύματα της Fed

Αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε η

Wall Street

απέναντι στη… γερακίσια στροφή της Federal Reserve και του Τζερόμ Πάουελ προσωπικά που έκριναν πρόωρη τη συζήτηση για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.


Μάλιστα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας «ξέκοψε» με σαφήνεια και το σενάριο της πρώτης αναπροσαρμογής στη συνεδρίαση του Μαρτίου, επηρεάζοντας άμεσα και τα στοιχήματα των traders.











Ωστόσο, και στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος. Μάλιστα η απόδοση του 10ετούς έπεσε και πάλι κάτω από το όριο του 4% στο 3,998 χάνοντας περίπου έξι μονάδες.


Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει επιφυλακτικά από νωρίς, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει μεν πως η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά ήλπιζαν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις της. Αν και τα μηνύματα που απέστειλε το συμβούλιο δεν ήταν αυτό που ήθελε και περίμενε η αγορά.





Το συμβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν είναι έτοιμο να συζητήσει ακόμη περικοπές των επιτοκίων και το ίδιο επανέλαβε και ο Τζερόμ Πάουελ εξηγώντας πως έξι μήνες καλών στοιχείων κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι αρκετοί για να πείσουν την FOMC να αλλάξει ρότα.





Εξήγησε πως απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στάθηκε στα ρίσκα που ελλοχεύουν και μπορεί να διαταράξουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αγορά εργασίας με τρόπο που η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να αγνοήσει προχωρώντας σε αντιστροφή της πολιτικής.


«Χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%» υποστήριξε, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία και όχι απλά καλύτερα στοιχεία».





Για το λόγο αυτό αν και δεν αρνήθηκε πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ενδεχομένως να ξεκινήσει κάποια στιγμή φέτος, ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο αυτό. Και μάλιστα πιθανότατα δεν θα βρίσκεται στο στάδιο αυτό ούτε στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπως εξήγησε, απογοητεύοντας την αγορά.





Related posts

Zone01: Η σχολή για προγραμματιστές χωρίς δίδακτρα και χωρίς καθηγητές

admin

Δοκιμάζουμε 5 μεγάλα ακριβά κρασιά από σπάνια αμπελοτόπια – Συναρπαστικές ιστορίες βγαλμένες μέσα από ψυχρά κελάρια

admin

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δημόσιου – Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων

admin

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Παρατάσεις σε σημαντικές προθεσμίες του προγράμματος

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 56,6% σημείωσαν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων το 2022

admin

Είναι ο Τζένσεν Χουάνγκ ο νέος Στιβ Τζομπς;

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για τα ειδοποιητήρια στο myCar

admin

Μείωση ενοικίων: Κρυφά οφέλη στους ενοικιαστές

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τέλος επιτηδεύματος: Πότε θα δουν «χρήμα» οι ενστάσεις

admin