Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ποιο είναι τώρα το βασικό σενάριο για έξοδο του ΤΧΣ

Με αδιατάραχτο, προς το παρόν, τρόπο προχωρά η προετοιμασία για το πρώτο βήμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα.

Κύριο σενάριο συνεχίζει να αποτελεί η διάθεση του 20% (σ.σ. το Ταμείο ελέγχει το 40,3%) των μετοχών της ΕΤΕ, εκ του οποίου το 15% θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές και ποσοστό έως 5% στην ελληνική αγορά. Όλα όμως θα κριθούν από την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, αν και πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό όπως εξάλλου έγραψε το -.gr.

Η σχετική προετοιμασία έχει γίνει από την πλευρά των συμβούλων και τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχουν υποδείξεις και πιέσεις η διάθεση των μετοχών να γίνει υπέρ των παλαιών (υφιστάμενων μετόχων), ωστόσο η απόφαση επ’ αυτού δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Η σκέψη για διάθεση των μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων προήλθε από την νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές και συνάδει με την ανάγκη προστασίας της τιμής της μετοχής της τράπεζας.

Με βάση, λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής σε ποσοστό 20% θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Απαραίτητο βήμα είναι να ληφθεί και επίσημα η σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του οποίου είναι στις 16-17 Οκτωβρίου.

Κλείνοντας από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η διαδικασία συνεχίζει αδιατάρακτη, καθώς η αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες αποτελεί κύρια στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου μια και η υλοποίησή της θα δώσει το τελευταίο και σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει από τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που προκάλεσε η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων.

Related posts

Νέα επένδυση της NGIF στην AGROMEG

admin

Τετραήμερη εργασία θεσπίζει για τους νέους auditors η PwC Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης: Θα κόψουμε τον «γόρδιο δεσμό» της στελέχωσης νησιών με γιατρούς

admin

Τη γερμανική ναυτιλιακή Carl Büttner Holding εξαγόρασε ο όμιλος Libra

admin

Motor Oil: Καθαρά κέρδη 716 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

admin

ΑΒΑΞ: Ψηφιακά μοντέλα διαχείρισης διαδικασιών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων

admin

ΟΛΘ: Επιπλέον 14 προσεγγίσεις της Celebrity Cruises φέτος

admin

Jerry Καλογηράτος (CPLP): Η χώρα πρέπει να επωφεληθεί από τον θαλάσσιο τομέα

admin

Νέος Head of Product στην Hosthub ο Χρήστος Λόλας

admin