Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τρολ Πεν και ο-δεν είμαι εγώ-Θάνος, η Πράβντα, η Τζάκρη και η εφοπλιστίνα, ο Stefanos, ο Τάιλερ και η Παγώνη, η HIG που αγοράζει ξενοδοχεία

Πρώτα απ’ όλα ταράχτηκε η ίδια η Πεν, δηλαδή ο Θάνος, γιατί δεν περίμενε ότι θα τον βρούμε ή, καλύτερα, ότι θα τον δώσουν ξερά οι δικοί του ή μάλλον οι πρώην δικοί του, αλλά χρυσή μου Πεν (ή Θανασάκη) δεν ξέρεις ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν αλλά τον προδότη ουδείς και ότι ποτέ δεν τα βάζεις με την πρώην σου, ή τον πρώην σου, γιατί τα κάστρα πέφτουν από μέσα; Άρχισε λοιπόν πάνω στον πανικό της η φουκαριάρα η Νταλαούρα να «πειράζει» τα social media της, να ανεβοκατεβάζει αναρτήσεις της, να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκαρφωθεί, με αποτέλεσμα να καρφωθεί πλήρως. Αλλωστε, δεν είναι και τόσο δύσκολο αν δει κανείς τα προφίλ της στα social media, το καταλαβαίνει από την πρώτη ματιά τι τρολιάρα είναι. Τώρα βέβαια εγώ την καταλαβαίνω την τρομάρα της γιατί αν -λέω αν- ένας από όλους όσους έχει βρίσει στο παρελθόν πάει και τη μηνύσει στο Ηλεκτρονικό Εγκλημα, την έβαψε. Οχι, το PRιλίκι δεν τη σώνει, αλλά ούτε ο… bear. Ασε που τους τελευταίους μήνες, αν άκουσα καλά από την πηγή, η Πεν άρχισε να μισθοδοτείται και κανονικά από τον υπόγειο μηχανισμό και υπάρχουν και στοιχεία γι’ αυτά στους απέναντι. Προσοχή, κουκλίτσα μου, γιατί κι οι τοίχοι έχουν αυτιά.

Θάνος Λιόντος

-Στο μεταξύ, από χθες το πρωί μας έχει τρελάνει στα τηλέφωνα ένας κύριος που λέγεται Θάνος Λιόντος, ο οποίος σκίζει τα ρούχα του ότι δεν είναι αυτός η Πεν Νταλαούρα, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμά μας τον φωτογραφίζει. Το μυστήριο είναι πως ο ίδιος αναγνώρισε τον εαυτό του και μάλιστα αμέσως ο τρολ λογαριασμός της Πεν Νταλαούρα έσπευσε να του συμπαρασταθεί αναδημοσιεύοντας σχετική ανάρτησή του. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, μάλλον ο σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες. Υ.Γ.: Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς τον λογαριασμό του Τhanos Liontos στο twitter, όπου χθες ανατρέξαμε.

Τζάκρη και εφοπλιστές

-Και μιας και πιάσαμε τα Συριζαϊκά, άκουσα χθες πρωί πρωί την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη να αποκαλεί στον Σκάι το Πρώτο Θέμα ως «την Πράβντα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης», διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το κυριακάτικο ρεπορτάζ του Νίκου Φελέκη, που είναι και φίλος του Αλέξη. Εγώ αυτό που θυμάμαι είναι ότι τη Θεοδώρα μας την είχε «συστήσει» εδώ στην Πράβντα μια κυρία εφοπλιστή (κανονικού, όχι σαν τον Κασσελάκη) και μας είχε παρακαλέσει, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να «μην τη χτυπάμε». Οπότε, αν θυμάμαι πάλι, μια χαρά σου πήγε τότε η Πράβντα, Θεοδώρα, ε;

Μητσοτάκης-Κασσελάκης

-«Ένα συμπαθές παιδί, όπως το θυμάμαι από τότε που το γνώρισα στη Νέα Υόρκη». Κάπως έτσι μου περιέγραψε άνθρωπος που ξέρει την εντύπωση του Μητσοτάκη από τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον οποίο έμεινε χθες στο γραφείο του για μια ώρα ακριβώς και τα είπαν αναλυτικά. Ότι η συζήτηση ήταν καλή και ήπια επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές και κανείς δεν το αμφισβητεί. Σε κάποια φάση, μαθαίνω, ότι ο Κασσελάκης είπε στον Μητσοτάκη κάτι του στυλ «μη νομίζεις, εγώ το ελέγχω απόλυτα το κόμμα» και εκείνος του συνέστησε «να έχει τον νου του». Μετά, ο Μητσοτάκης άρχισε να του περιγράφει τα μεγάλα θέματα, το Μεσανατολικό, τον ανθρωπιστικό διάδρομο που ζητούν οι Ευρωπαίοι, αλλά και την πορεία της οικονομίας, όπου ο πρόεδρος Stefanos είχε ένα κάπως… απλανές βλέμμα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε σύγκρουση.

Ο americano του προέδρου

-Ρώτησα να μάθω τι καφέ ήπιε ο πρόεδρος Stefanos, με δεδομένο ότι σε όλες του τις εμφανίσεις στις κάμερες των πρωινάδικων έπαιρνε freddo espresso σκέτο. Με βεβαίωσαν ότι του έφτιαξαν έναν περιποιημένο americano, έτσι, για την αλλαγή.

Το ραντεβού των τεσσάρων

-Ενώ ο Μητσοτάκης και ο Κασσελάκης τα έλεγαν στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, στον διπλανό χώρο, στο γραφείο του διευθυντή του Μιχάλη Μπεκίρη έπαιρναν θέση τέσσερις συνεργάτες των προέδρων. Ο Μπεκίρης με τον Γιάννη Μπρατάκο από μεριάς Μητσοτάκη, ο διευθυντής του Κασσελάκη Μανώλης Καπνισάκης με την εκπρόσωπο Δώρα Αυγέρη από την άλλη. Και σε αυτή τη συνάντηση, καλό ήταν το κλίμα κατά μαρτυρία παρισταμένων.

«Τουλάχιστον, αυτός ήρθε»

-Το ραντεβού Μητσοτάκη-Κασσελάκη, πάντως, ανέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο μόνος που έχει απορρίψει μια πρόσκληση για συνάντηση με τον Μητσοτάκη είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Τουλάχιστον, αυτός ήρθε» σχολίαζε χθες σε πηγαδάκι στη Βουλή συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφήνοντας αιχμή για τον πρόεδρο Νίκο.

Ο Κασσελάκης, η Παγώνη και ο Τάιλερ

-Μετά τον Μητσοτάκη, ο Κασσελάκης πήρε τον δρόμο για το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου μεταξύ άλλων τον περίμενε η γνωστή και μη εξαιρετέα Ματίνα Παγώνη. Η γνωστή παθολόγος κάτι είχε πει σε μια εκπομπή και για τον πρόεδρο και τον σύζυγο Τάιλερ, οπότε όταν αυτός την είδε της είπε κάτι του στυλ «Κυρία Παγώνη, η οικογένειά μου κι εγώ θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε το ΕΣΥ». Μετά έκατσαν και τα είπαν στη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά μαθαίνω ότι σε κάποια φάση ο Κασσελάκης και η κυρία Παγώνη τα είπαν κατ’ ιδίαν και αντάλλαξαν αριθμούς τηλεφώνου. Γιατί; Διότι ο πρόεδρος ζήτησε από τη γιατρό υποστήριξη, προκειμένου ο Τάιλερ να συνδράμει στο ΕΣΥ όπως μπορεί, μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στη χώρα μας.

Στον Ν. Δένδια η “καυτή πατάτα” της ΕΑΒ

-Στον Νίκο Δένδια περνά η “καυτή πατάτα” της ΕΑΒ, καθώς το σχέδιο εκσυγχρονισμού με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, το οποίο είχε αναλάβει η προηγούμενη η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, έπεσε σε τοίχο. Απόδειξη οι συνεχόμενες κεφαλαιακές ενέσεις που συνεχίζει να κάνει το Δημόσιο στην ΕΑΒ. Τελευταία προχώρησε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 3,575 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 893.693 μετοχών, με ονομαστική αξία 4 ευρώ η μία. Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί μία ακόμη συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, πάλι με καταβολή μετρητών.

Η HIG αγοράζει (κι άλλα) ξενοδοχεία

-Η HIG Capital έχει μπει γερά στην ξενοδοχειακή αγορά και μετά τη συμφωνία για το Αλθέα στην Αγία Μαρίνα, προχωρά σειρά επενδύσεων με επίκεντρο την πλατφόρμα ELLA Resorts. Στην Κρήτη έχει αποκτήσει ήδη σειρά ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων και το Aldiana Club Kreta στον Μόχλο του Αγίου Νικολάου. Η υφιστάμενη μονάδα ήδη ανακαινίζεται, ενώ σε παρακείμενη έκταση θα αναγείρει και δεύτερο ξενοδοχείο. Παράλληλα, στα σκαριά έχει την εξαγορά μιας ακόμη μονάδας στην Κρήτη μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ βολιδοσκοπεί και άλλα νησιά, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα. Αυτά για τα ξενοδοχεία, διότι στο άλλο μεγάλο κομμάτι που έχει επενδύσει, στα logistics, το πλάνο όπως έχει εξηγήσει ο Κ. Μπήτρος, εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης εταιρείας logistics, η οποία θα μεταφέρει προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά προς Βορρά. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται κίνηση, μέσω εξαγοράς, στην αγορά της Σερβίας.

Ξεκίνησε καλά η Trade Estates

-Ξεκίνησε καλά με τους αναδόχους να εισπράττουν θετικά μηνύματα από την πρώτη ημέρα των δημοσίων εγγραφών της Trade Estates, καθώς η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Φουρλή προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η δημόσια εγγραφή ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή με το εύρος των τιμών στο κατώτατο επίπεδο να είναι 1,92 ευρώ έως 2,13 ευρώ στο υψηλότερο. Για την καλή πορεία της δημόσιας εγγραφής βοηθά το discount της μετοχής το οποίο με βάση την ανώτερη τιμή των 2,13 ευρώ είναι της τάξης του 14,5% σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού στις 30.6.23, η οποία δίνει τιμή 2,49 ευρώ. Αν υπολογίσουμε και την υπεραξία από την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ του Smart Park (η εξαγορά ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα) τότε το πραγματικό discount φθάνει το 21%.

H Intralot κατέθεσε την αίτηση για έξοδο από την επιτήρηση

-Στην Intralot τώρα, τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου μπήκαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και το ΔΣ πιστοποίησε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και αναπροσαρμόστηκε το μετοχικό της κεφάλαιο. Κατόπιν αυτών και αφού η απόφαση του ΔΣ καταχωρήθηκε και στο ΓΕΜΗ, εστάλη στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές το αίτημα για έξοδο από την επιτήρηση το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό, όπως συνέβη και στην αντίστοιχη περίπτωση της Lavipharm. Από εκεί και πέρα αναμένεται η έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., με την έναρξη διαπραγμάτευσης να αναμένεται στις 7/11.

Ε. Κεφαλαιαγοράς: Προσέξτε τους ισολογισμούς 2023

-Οικονομικοί Διευθυντές και ορκωτοί ελεγκτές εισηγμένων εταιριών έλαβαν χθες μια επιστολή που τους απηύθυναν ΕSMA και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία επισημαίνονται τα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουν κατά την κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων και καταστάσεων της χρήσης 2023. Συγκεκριμένα, ζητείται ιδιαίτερη επιμέλεια για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται εκθέσεις της ΕSMA που έχουν αναρτηθεί στο site της Αρχής και στις οποίες μπορούν να βασιστούν οι εισηγμένες όπως π.χ. το πώς γίνονται οι γνωστοποιήσεις, ο Κανονισμός ΕU Taxonomy για κλιματικά ουδέτερη οικονομία κ.ά.

Οι δυο προτεραιότητες Α. Αθανασόπουλου στο Olympia Group

-Ο Α. Αθανασόπουλος από 1.1.2024, που αναλαμβάνει καθήκοντα CEO του ομίλου Olympia του Π. Γερμανού, θα κληθεί να ασχοληθεί με τις μεγάλες δουλειές που έχει ανοίξει η Sunlight παγκοσμίως με τις μπαταρίες (ειδικά το θέμα ενέργειας και μπαταρίας είναι ο πολυδιάστατος στόχος που καλείται να ανταποκριθεί), αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις με τη SoftOne. Αυτοί είναι οι δύο τομείς στους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Άλλωστε, κάποιος πρέπει να συμβουλεύει και να καθοδηγεί και τα νεότερα μέλη της οικογένειας Πάνου Γερμανού που σιγά σιγά αναλαμβάνουν τα ηνία.

Ετοιμάζεται και η Τράπεζα Πειραιώς

-Η Eurobank άνοιξε την πόρτα κι απελευθερώθηκε από την αγκαλιά του ΤΧΣ. Πριν προλάβει να βρει την έξοδο η Εθνική, έσπευσε η διοίκηση της Alpha Βank να φέρει τον… γαμπρό από την Ιταλία, για να βρει και αυτή την ελευθερία της. Η Εθνική ξεκινά το δικό της ταξίδι προς την ανεύρεση μετοχικών συντρόφων σε λίγες μέρες, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ήδη προετοιμάζεται καθώς έχει βάλει στόχο Μάρτιο – Απρίλιο του 2024 (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023) να πουληθεί σε ξένα χαρτοφυλάκια το μερίδιο του ΤΧΣ.

Η ΤτΕ αύξησε τα αποθέματα σε χρυσό

-Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κατέγραψε ζημία 12,04 δισεκατομμυρίων φράγκων (13,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το τρίτο τρίμηνο. Έχασε χρήματα από επενδύσεις της σε χρυσό, επενδύσεις σε ξένο νόμισμα και θέσεις ελβετικού φράγκου, σύμφωνα με το Reuters. Από την άλλη πλευρά, η μικρή Τράπεζα της Ελλάδος, φρόντισε και αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό όταν η τιμή του ήταν κάτω από τα 1.800 δολάρια. Από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι χθες, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε από τα 1.826 δολάρια στα 1.988 δολάρια και αυτό το 9% θα καταγραφεί στα φετινά λογιστικά κέρδη της κεντρικής μας τράπεζας.

Η επιτυχία του να φτιάχνεις τα apps της Cosmote…

-Ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στον κόσμο, η Deutsche Telekom, πλήρωσε 5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 20% της μικρής ελληνικής εταιρείας Desquared. H Desquared, που συνεπώς αποτιμήθηκε σε 25 εκατομμύρια ευρώ, είναι η εταιρεία που -εκτός των πολλών άλλων δραστηριοτήτων της- δημιούργησε τις πιο πετυχημένες εφαρμογές της Cosmote, του Ομίλου ΟΤΕ ο οποίος ανήκει στον Όμιλο Deutsche Telekom. Δημιούργησε το My Cosmote App αλλά και το BOX. Το επόμενο βήμα για τον ιδρυτή και CEO της Desquared Βαγγέλη Λιάσκα είναι να αξιοποιήσει τη διεθνή εμβέλεια της DT για να πουλήσει στις μεγάλες αγορές του πλανήτη την πλατφόρμα delivery φαγητού Box, τις πλατφόρμες παραγγελιών και διαχείρισης εμπειρίας Wave και το καινοτόμο σύστημα ταχέως σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών RAD (Rapid Application Design and Development)…

Αδιαφορίας το ανάγνωσμα στo XA

-Ούτε τα ραντεβού της Φρανκφούρτης (που δεν χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως επιτυχημένα) ούτε η βιασύνη της κυβέρνησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, μπορούν να ανεβάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Λεωφόρο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σ’ ένα στενό εύρος διακύμανσης 10-11 μονάδων, με τον τζίρο να μην μπορεί ούτε χθες να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ από τα οποία, τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μετοχή του ΟΠΑΠ (που σήμερα κόβει προμέρισμα) και 3,3 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια σε 10 πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών. Το φλερτ με τις 1.200 μονάδες γίνεται διακριτικά και με μεγάλο φόβο, ενώ κάποιες εταιρικές ανακοινώσεις δημιουργούν σπινθήρες που όμως δεν ανάβουν φωτιά. Σήμερα, η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ανακοινώνει αποτελέσματα, τα οποία φυσικά θα είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την εκρηκτική κερδοφορία του περασμένου έτους.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή – κατέρρευσε το μοντέλο της WeWork

-Δεν έχουν περάσει 5 χρόνια από την ημέρα που η εταιρεία WeWork έφερνε κάτι καινούργιο στην αγορά της Wall Street με τους κοινόχρηστους χώρους γραφείων. Η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θεωρείται μια «καυτή» επενδυτική επιλογή και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έφτασε τα 50 δισ. ευρώ. Χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταβάλει τις πληρωμές τόκων στους ομολογιούχους της που ήταν προγραμματισμένες για τις 2 Οκτωβρίου. Η μετοχή της WeWork κατέρρευσε με πτώση -50%, κάτω από το 1 δολάριο η μετοχή, δηλαδή 99,7% χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής της. Στις ΗΠΑ, ακόμη και σήμερα, εκατομμύρια εργαζόμενοι προτιμούν τη δουλειά από το σπίτι. Κι όμως το μοντέλο των κοινόχρηστων χώρων εργασίας φαίνεται πως απέτυχε μέσα σε 5 χρόνια.

Περιορίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών

-Οι εποχές που οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τη φθηνή διαθέσιμη ρευστότητά τους για να αγοράσουν τις μετοχές τους, έχουν παρέλθει. Από τότε που η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τον χορό της ανόδου των επιτοκίων, οι εξαγορές ιδίων μετοχών καταγράφουν πτώση της τάξης του 50%. Οι εξαγορές ιδίων μετοχών βρίσκονται πλέον στα προ πανδημίας επίπεδα, του Ιανουαρίου του 2020, γιατί τα μετρητά είναι βασιλιάς. Οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις αποδόσεις έως και 5,5%. Τα Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου, διάρκειας 6 μηνών, προσφέρουν απόδοση 5%. Οι αποδόσεις των ακινήτων φτάνουν το 4,5%. Η απόδοση των μετοχών S&P 500 δεν ξεπερνά το 4,2%. Με απλά λόγια, τα μετρητά και τα Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου (risk free rates, αποδόσεις χωρίς κίνδυνο) προσφέρουν σήμερα υψηλότερη απόδοση από τα ακίνητα και τις μετοχές S&P 500. Η ανάληψη επενδυτικού κινδύνου αποζημιώνεται λιγότερο από το να κρατάς μετρητά. Αυτό δεν συνέβαινε ούτε στην κρίση του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

- --.gr

Related posts

Επιδοτήσεις – «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Η επιδότηση, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

admin

Πόσα χρήματα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Παλαιστινίους και πού πηγαίνουν

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η μοναδική προϋπόθεση για voucher έως 1.000 ευρώ – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

admin

Γονικές Παροχές: Από σήμερα οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και οι έλεγχοι σε όσους έκαναν δωρεές χρημάτων

admin

Σημαντική διάκριση για την εταιρεία που ταυτίζεται με την κίνηση

admin

ΑΑΔΕ – Μύκονος: Φοροδιαφυγή με 200 πολυτελείς βίλες μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

admin

Welt: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Κομισιόν αν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή 

admin

Το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο εκτοξεύει σε ύψος ρεκόρ τις τιμές του «μαύρου χρυσού»

admin