Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την «Ψυτάλλεια 3.0»

Επενδύσεις στις υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) όσο και σε όσες αναμένεται να προστεθούν στον χαρτοφυλάκιο της προωθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εντάσσοντας επίσης σημαντικό ποσό για έργα στον τομέα της αποχέτευσης την προσεχή δεκαετία.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία «τρέχει» ευρύτατο επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου ο κύριος όγκος του οποίου αφορά τα έργα της Ανατολικής Αττικής σε ύδρευση και αποχέτευση -ύψους 900 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους-, ωστόσο δεν περιορίζεται σ’ αυτά, καθώς η εταιρεία δημιουργεί υποδομές στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προχωρά σε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης, εγκατάστασης νέων «έξυπνων» υδρόμετρων, αλλά και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον Κ. Βουγιουκλάκη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης και επίσκεψης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 365 εκατ. ευρώ στη δεκαετία στον τομέα της αποχέτευσης και ειδικότερα για την επέκταση – κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε νέες περιοχές, για έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης (αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις Α/Σ), για αναβάθμισης ΚΕΛ και για την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και ΚΕΛ.

Σημειώνεται πως η εταιρεία από τρία ΚΕΛ με μεγαλύτερο εκείνο της Ψυτάλλειας (το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης) ελέγχει πλέον πέντε ΚΕΛ στην Αττική (προστέθηκαν Μέγαρα, Κορωπί), ενώ αναμένεται σταδιακά να εντάξει ακόμη 4 ΚΕΛ του νομού.

Πέρα από τα μεγάλα περιφερειακά ΚΕΛ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης ανάφερε πως σχεδιάζεται η εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής Επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κλπ), αναφέροντας πως ήδη υπάρχει πρόταση προς την περιφέρεια για 25 σημεία.

Παράλληλα, ο κ. Βουγιουκλάκης σημείωσε πως ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμό της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπη) του ΚΕΛ Ψυτάλλειας από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της και χρήση της στην τσιμεντοβιομηχανία. Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνεται, κατόπιν υπογραφής συμβάσεων, σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις για την ανάληψη διαχείρισης δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ακαθάρτων με σκοπό την παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού και της ιλύος.

Διαγωνισμός για το μέλλον του ΚΕΛΨ

Μετά την τελευταία σύμβαση του 2022 για τη λειτουργία και συντήρηση της υποδομής στην Ψυτάλλεια με την κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ για 5 1 έτη και αναγνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο ΚΕΛ έχει ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησης, το οποίο όπως ανάφερε ο κ. Βουγιουκλάκης αποτελεί «ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προκλήσεις εστιάζονται στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ αλλά και στην εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο 2024 για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση.

Στόχος είναι η βελτιστοποίηση αξιοποίησης ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας (βιοαερίου, βιομεθανίου, ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ), άλλα έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά), η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού, έργα αναβάθμισης για συμμόρφωση με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η επέκταση της δραστηριότητας στην ενεργειακή εκμετάλλευση στερεών αποβλήτων

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για το τεχνικό τεύχος για την μεικτή σύμβαση έργων και υπηρεσιών της επόμενης σύμβασης για τη συντήρηση και λειτουργία της Ψυτάλλειας, έργο που σηματοδοτεί έναν ακόμη επενδυτικό κύκλο για την ΕΥΔΑΠ.

Related posts

Τη βουλγαρική Bulsatcom εξαγόρασε η μητρική της Nova

admin

O όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αποκτά τη σήμανση ECO της LafargeHolcim

admin

Mytilineos: Μνημόνια με Σαουδάραβες σε αέριο, ΑΠΕ και απορρίμματα

admin

Τιτάν: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη στα 110,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

admin

Τουρκική… απόβαση στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

admin

Πλειοψηφικό πακέτο της Beanies απέκτησε η Cafetex

admin

ALPHA TRUST: Στα €3,13 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2021

admin

Τι απαντά η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ για την επιβολή προστίμου

admin

Βιολογικό Χωριό: Νέες επενδύσεις με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων

admin