Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης ΕΚΤ τον Ιούλιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησαν στο τραπέζι ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο όταν αύξησαν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά ορισμένοι φάνηκαν να υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο όταν δημοσιοποιηθούν νέες προβλέψεις, όπως έδειξαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη.

«Θα ήταν απαραίτητη μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εάν δεν υπάρξουν πειστικά στοιχεία ότι η επίδραση της σωρευτικής σύσφιξης είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει τον δομικό πληθωρισμό», έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 26-27 Ιουλίου.

«Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ήταν πολύ πιθανό οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου να αναθεωρήσουν την πορεία του πληθωρισμού αρκετά προς τα κάτω, προς το 2%, χωρίς να χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός αυτό τον μήνα, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών (ο δομικός πληθωρισμός) υποχώρησε, όπως αναμενόταν, μια μικτή εικόνα που περιπλέκει τη ζωή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς σταθμίζει τα πλεονεκτήματα μιας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, ενόψει μιας ορατής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ο συνολικός πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο, αψηφώντας τις προσδοκίες για πτώση στο 5,1%. Ωστόσο, η δομική μέτρηση, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε όπως αναμενόταν, στο 5,3% από 5,5% του Ιουλίου.

Related posts

Πώς οι εταιρείες-τιτάνες των ΗΠΑ βλάπτουν την οικονομία

admin

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Credit Suisse

admin

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

admin

Καραμούζης: Ισχυρή δέσμευση από Εθνική για χρηματοδότηση των «πράσινων» έργων

admin

Βγάζει… «Rafale» τον Σεπτέμβριο η Εθνική

admin

Συστημικός κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες τα εταιρικά χρέη

admin

Ετοιμοι οι servicers για επιστροφή δανείων 10 δισ. στις τράπεζες

admin

Τα «καλάθια» του Brexit της Μέι είναι γεμάτα τρύπες

admin

Στουρνάρας σε ΕΚΤ: Αυξήστε τις αγορές ομολόγων

admin