Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Αριστεράς

Σήμερα, συνεχίζεται η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ – αύριο θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση και μεταβατική ΚΕ – και τα στελέχη της ευελπιστούν η εικόνα και τα αποτελέσματα να απέχουν από εκείνα του συνεδρίου των τέως συντρόφων τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η Κουμουνδούρου διανύει μια νέα υπαρξιακή δίνη, έστω με όρους ανακωχής, ενόψει ευρωεκλογών, η Νέα Αριστερά θέλει να γίνει το «σπίτι μιας σύγχρονης Αριστεράς, ευρύχωρο και μοντέρνο», όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πανεπιστημιακός και εκπρόσωπος Τύπου της Κωστής Καρπόζηλος. Το κάλεσμά τους θέλουν να συντονίζεται με όλες τις σύγχρονες αγωνίες της κοινωνίας και γιατί όχι να γίνουν υποδοχείς ενός ρεύματος ψηφοφόρων που σήμερα έχουν καταβυθισθεί στην απογοήτευση ή και στον παροπλισμό. Και το μέρος αυτό της κοινωνίας είναι μεγαλύτερο – αξιολογούν – από τις κλασικές κομματικές βάσεις της Αριστεράς. Θέλουν από μεριάς τους οι της Νέας Αριστεράς, ο κόσμος αυτός να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Και θεωρούν πως όλες οι τελευταίες εξελίξεις τους δικαιώνουν αφού όπως έλεγαν κατά την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου σε όσους τους έλεγαν πως έφυγαν βιαστικά, «χθες ήταν νωρίς, αύριο θα ‘ναι αργά».

Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι

Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Νίκος Βούτσης αυτήν την εβδομάδα σχολίαζαν ως εκφυλιστικά τα φαινόμενα στο τέως κόμμα τους – με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ενώ και άλλα στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως ο Νίκος Μπίστης, βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία και χώρο για τη Νέα Αριστερά να γίνει κάτι παραπάνω από υποδοχέας μιας διαμαρτυρίας. Θέλουν όμως όλοι, και αυτό θα αποτυπωθεί αύριο στις αποφάσεις τους, το κάλεσμα να υπερβαίνει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και να ‘ναι πιο πληθυντικό. Να μια μεγάλη δυσκολία για τον νέο φορέα. Να μετεξελιχθεί απλώς σε μια νοσταλγία του παλιού καλού ορθόδοξου προκασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ ή να κατοχυρωθεί στη μέση συνείδηση ως τα στελέχη που έφυγαν από την Κουμουνδούρου. Οι ίδιοι λένε πως σήμερα η συνθήκη είναι τόσο διαφορετική ακόμη και από εκείνη που έφερε στο κύμα τον ΣΥΡΙΖΑ και βασικά ήταν η οικονομική κρίση που τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει.

Κοινωνικές ανισότητες – κλιματική κρίση – κρίση Δημοκρατίας: να το τρίπτυχο που εντοπίζουν σήμερα ως το δυνητικό πεδίο για να εργαστούν και να διαμορφώσουν όρους πολιτικής δυναμικής. Εύκολο; Καθόλου λένε. Ας μην ξεχνάμε πως αν σήμερα η όλη Αριστερά περνάει κρίση, και ο εν λόγω φορέας είναι μέρος της κρίσης αυτής και των απαντήσεων που μένουν μετέωρες. Κίνδυνος επίσης είναι η καλπάζουσα Ακροδεξιά που μπορεί να μην εκδηλώνεται με δυναμικό τρόπο ακόμη εν Ελλάδι, αλλά το κενό δεν μένει για πολύ κενό και τα κουδουνάκια έχουν χτυπήσει ενόψει της ευρωκάλπης. Κενό που τρομάζει και τη Νέα Αριστερά αλλά – όπως λένε στελέχη της – τη θέτει ενόψει της ιστορικής ευθύνης και των δυνατοτήτων να παλέψει στα πεδία. Υπάρχουν λένε κινήματα όπως αυτό για τα Τέμπη, που φτιάχνουν την εικόνα μιας νέας κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Ανοιχτοί στον διάλογο

Στο αν τώρα θα μετέχουν σε πιθανές συζητήσεις μετά τις ευρωκάλπες που αφορούν τον χώρο της Αριστεράς- Κεντροαριστεράς, δηλώνουν ανοιχτοί σε προγραμματικό διάλογο, τον δρόμο τον έδειξε η εκδήλωση στο θέατρο Αλφα με τα τρία στελέχη εκεί που συνευρέθηκαν. Τώρα πάντως θέλουν άμεσα να φτιάξουν το κόμμα τους. Από την ομάδα των 11 βουλευτών που συγκρότησαν τη νέα ΚΟ, μέχρι την πανελλαδική δικτύωση με τις δεκάδες ως σήμερα εκδηλώσεις και ως την αυριανή πιο επίσημη διάρθρωση, θεωρούν πως τα βήματα γίνονται. Και με στοίχημα την επιστροφή στην πολιτική ή τη συμμετοχή των πολλών στο εγχείρημά τους.

Related posts

Δικαστική έρευνα μετά την παραδοχή του Π. Τερεζάκη

admin

Βανδαλισμός της Αγίας Σοφίας: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τη διευθύντρια της Unesco

admin

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαρροή στοιχείων – Επιχείρηση «αποσύνδεση» του ΥΠΕΣ

admin

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή και ο σύζυγος της – Ελεύθερος ο πατέρας της

admin

Τριπλή έρευνα στη Λευκωσία για το Predator

admin

Το στοίχημα του ΚΚΕ

admin

Ο Πούτιν ρίχνει τον Ερντογάν… στη φωτιά – Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση για κόμβο φυσικού αερίου

admin

ΔΙΔΥΜΟ

admin

Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία των βουλευτών – Τη Δευτέρα η διάλυση της Βουλής

admin