Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αγροτικό μασάζ Βορίδη, η Κεντροαριστερά (ανησυχεί), το ΚΚΕ αναθεωρεί, το κρητικό σφυρί του κ. Παντελή και τα ξενοδοχεία που κονταίνουν

“Κοίταξε, λεφτά επιπρόσθετα δεν υπάρχουν. Ορισμένες τεχνικές διευκολύνσεις όμως μπορούμε να συζητήσουμε”, μου απάντησε ο άνθρωπός μου. Πρακτικά, αρκετοί αγρότες λένε π.χ. ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο δεν είναι κακό μέτρο, αλλά αυτοί ζητούν τα λεφτά “μπροστά” και όχι σε δεύτερο χρόνο. Δεν ξέρω αν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση όμως δεν θέλει να σταλεί ένα μήνυμα αδιαλλαξίας. Χωρίς, όμως, να ξεχειλώσει και το δημοσιονομικό ζωνάρι.


Διάλογος ναι, αλλά με ποιον





-Ένα θέμα που αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου, πάντως, είναι ότι δεν ξέρουν με ποιον να συνδιαλλαγούν. Με το μπλόκο της Λάρισας; Της Καρδίτσας; Των Μουδανιών; Και οι ίδιοι οι αγρότες, άλλωστε, δεν έχουν κοινά αιτήματα, ούτε ενιαία εκπροσώπηση. Εφόσον υπάρξει μια επιτροπή αγώνα, να την πούμε έτσι, δεν αποκλείεται να πάρει νέα μορφή ο διάλογος, πρώτα με το αρμόδιο υπουργείο και μετά με το Μαξίμου, διότι ο Μητσοτάκης δεν θα πάρει… σβάρνα τα μπλόκα, όπως έγινε στη Βόνιτσα.





Επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο


-Μιας και αναφέρθηκα στον Μητσοτάκη, ο οποίος αυτές τις μέρες έχει πολλά ραντεβού στο γραφείο του, να σας πω ότι ακούω ότι θα κάνει εξορμήσεις στην Αττική. Κάποια δεν αποκλείεται να συνδέονται και με τα θέματα της Υγείας, καθώς ο ίδιος θέλει να δει επί του πεδίου την εφαρμογή της πολιτικής.





Κεντροαριστεροί μόνοι ψάχνουν…





-Ενώ η κυβέρνηση έχει τα θέματά της, στα Αριστερά της προσπαθούν να απαντήσουν σε μεγάλα και υπαρξιακά ερωτήματα, καθώς είναι πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να μην αθροίζουν ούτε 30%. Σε λίγες μέρες, λοιπόν, θα διοργανωθεί εκδήλωση με ομιλητές τον Τεμπονέρα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς και τον Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ με το ερώτημα “Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;”. Απευθύνθηκα αρμοδίως και μου περιέγραψαν έναν προβληματισμό του στυλ ότι, αν μετά τις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν να μοιράζονται… σπόρια, θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για μια ευρύτερη πολιτική πλατφόρμα που θα μπορεί να έχει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στον χώρο. Ομολογώ ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο Τσίπρας. Για τον Ανδρουλάκη πάλι δεν παίρνω όρκο…


Κόντρα για την πράσινη ανάπτυξη





-Μιας και είπα για την Κεντροαριστερά, πάντως, μια κόντρα από τα… προσεχώς (ευρωεκλογές) είναι και οι βολές που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εμφανίσεις Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στα μπλόκα. Διότι, από τη μια στηρίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις κόντρα στην πράσινη μετάβαση και από την άλλη οι Ευρωσοσιαλιστές και η Ευρωαριστερά στις Βρυξέλλες στηρίζουν την ταχεία πράσινη μετάβαση, αναφανδόν.





Τα ραντεβού Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη


-Σε λίγες μέρες από τώρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα έχει ραντεβού στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Πέραν του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακούω ότι θα συνυπογράψουν μια πολυμερή συμφωνία για το Διάστημα, ενώ ο Γεραπετρίτης έχει προγραμματισμένο πάνελ στο Wilson Center με τον Τζον Κέρι για τους ωκεανούς πριν από την αποχώρηση του πρώην υπουργού από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ενδιαφέρον, όμως, θα έχει και το ραντεβού του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρεζ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, με φόντο την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Γεραπετρίτης θα μιλήσει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επομένη μέρα.


Ο Αυγενάκης και ο ειδικός ρόλος του Βορίδη





-“Δεν υπάρχει κανένα θέμα με Αυγενάκη”, μου ξεκαθάρισε κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου όταν τον ρώτησα αν ισχύουν τα περί πρωθυπουργικής δυσφορίας για τους χειρισμούς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα των αγροτικών μπλόκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα. Η ίδια πηγή μου παραδέχθηκε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Αυγενάκη περί υποκινούμενων μπλόκων τον έχουν καταστήσει κόκκινο πανί στους αγροτοσυνδικαλιστές, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο μαζί τους. Για τον λόγο αυτόν θα ενεργοποιηθούν άλλοι υπουργοί ή στελέχη της ΝΔ που έχουν επαφή με τη λαϊκή βάση της παράταξης και ειδικά με τους αγρότες. Το είδαμε αυτό τις προηγούμενες ημέρες με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πιθανότατα θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες με τον Μάκη Βορίδη.


Πολύ κακό για το τίποτα και τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ


-Σε εξαιρετικά ήπιους τόνους κινήθηκε η πρώτη ημέρα κοινοβουλευτικής συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που δείχνει ότι το μελάνι που χύθηκε και οι υπεραναλύσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ήταν… πολύ κακό για το τίποτα. Η Βουλή, στη μεγάλη της πλειοψηφία, φαίνεται πως είναι υπερώριμη να αποκαταστήσει χωρίς φόβο και πάθος την ισότητα στον πολιτικό γάμο συμπεριλαμβάνοντας και τα ομόφυλα ζευγάρια. Στην εισαγωγική επί της αρχής συζήτηση διαπιστώθηκαν όσα σας γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες. Υπέρ του νομοσχεδίου είναι 5 (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) από τις συνολικά 8 κοινοβουλευτικές ομάδες. Αντιτίθενται τα δεξιότερα κόμματα όπως είναι λογικό και το ΚΚΕ που δεν φαίνεται και τόσο λογικό. Ίσως μετά από 70 χρόνια να αλλάξει άποψη και στο θέμα αυτό, όπως αλλάζει σήμερα θεωρία και για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Αν δεν το μάθατε, σας ενημερώνω ότι ο Περισσός διορθώνει τα ιστορικά του κείμενα αναθεωρώντας ότι το πραξικόπημα ήταν “αμερικανοκίνητο” ή νατοϊκό.


Με θέα το «Μινιόν»


-Κομματικά γραφεία απέκτησε εσχάτως η Νέα Αριστερά επί της οδού Πατησίων, απέναντι από το «Μινιόν». Η θέα αποζημιώνει τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που οδεύει προς… κόμμα στις αρχές Μαρτίου, ενώ τα νέα γραφεία διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες υποδομές και αίθουσα Τύπου, παρακαλώ…


Το mega σφυρί για τον Όμιλο Μαντωνανάκη…







…και το σίριαλ


-Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύκροτο «σήριαλ» και ότι σε κάποια προηγούμενα «επεισόδια», τον Νοέμβριο του 2019, οι τράπεζες επιχείρησαν να βγάλουν στο σφυρί τις μετοχές της «Αττικός Ήλιος» που κατέχει και διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 29,26 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ξενοδοχειακός όμιλος πέτυχε, μετά από προσφυγή του, την έκδοση από το αρμόδιο δικαστήριο απόφασης απαγόρευσης του πλειστηριασμού. Έτσι, θα πρέπει και τώρα να αναμένονται… ομηρικές μάχες γύρω από τα δύο ξενοδοχεία στην Κρήτη. Στο μέτωπο της ΕΤΑΔ, ο «λογαριασμός» έχει φτάσει τα 630 εκατ. ευρώ καθώς η «Αττικός Ήλιος» έχει κερδίσει 8 αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ αναγκάστηκε να γράψει ζημίες ύψους 208 εκατ. ευρώ για το 2022, (έναντι κερδών 24,04 εκατ. ευρώ το 2021), καθώς προχώρησε σε πρόβλεψη 257 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντιδικία για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi. Πρόσφατα, πάντως, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζών και του ξενοδοχειακού ομίλου υπήρχαν διεργασίες με στόχο μια συμβιβαστική λύση. Τώρα, εάν αυτές απέτυχαν ή το νέο διπλό σφυρί αποτελεί μια κίνηση τακτικής, μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Η υποβάθμιση της Intrum







Η Intrakat αποπληρώνει και «σβήνει» υποχρεώσεις


-Χθες καταβλήθηκε στον όμιλο Ελλάκτωρ από την Intrakat η πρώτη δόση για την αποπληρωμή των άλλοτε ενδοομιλικών υποχρεώσεων της Άκτωρ, ύψους 18 εκατ. ευρώ, όπως προέβλεπε και η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας. Το πρόγραμμα αποπληρωμής των παλιών ενδοομιλικών υποχρεώσεων της Άκτωρ προς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως τον Μάιο του 2025. Παράλληλα, χθες η Intrakat κατέβαλε πρόωρα στην Optima Bank ποσό 4 εκατ. ευρώ, με το οποίο εξόφλησε και έκλεισε δάνειο, που είχε ληφθεί από την τράπεζα, από την προηγούμενη διοίκηση της εισηγμένης κατασκευαστικής.


Τα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη «κόντυναν»


-Αθόρυβα και χωρίς πολλή σκόνη, αφού έχει καεί στον… χυλό, προχωρά το νέο 5άστερο στην περιοχή του Μακρυγιάννη που μαζί με το έτερο 5άστερο του ομίλου Eυμορφίδη (COCO-MAT, Μπλε Κέδρος) είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αποτελώντας και την αφορμή να αλλάξουν τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη. Κι ενώ για το ξενοδοχείο της COCO-MAT ακόμη αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις, το 5άστερο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4 από τη VASACO ΑΕΚΕ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στέλιο – Γεώργιο Τσουκαλά (το οποίο ξεκίνησε ως project το 2017) προχωρά τώρα με την επιστασία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει τώρα για το αν θα διατηρηθούν τα αρχαία που έχουν βρεθεί σε ένα κομμάτι του οικοπέδου. Σημειωτέον ότι μετά τους νέους όρους που ισχύουν στην περιοχή, η ξενοδοχειακή μονάδα έχει… κοντύνει κατά δύο ορόφους. Το νέο 5άστερο θα είναι επταώροφο, με κεντρικό κτίριο και πτέρυγα δωματίων, δύο υπόγεια και φυτεμένο δώμα, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την αποκατάσταση διώροφου διατηρητέου κτηρίου με προσθήκη ορόφου.


Τα φλερτ στην Intralot


-Η Intralot καταγράφει ένα εντυπωσιακό turn around story καθώς πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στο μισό ευρώ και τώρα είναι 89% υψηλότερα, στο 1,18 ευρώ. Η επιστροφή στην κανονικότητα και οι προοπτικές της έφεραν τις πρώτες κρούσεις στη διοίκηση της Intralot υποψήφιων αγοραστών που, κατά πληροφορίες, προσφέρουν 1,20 ευρώ/μετοχή. Η απάντηση της διοίκησης στις προτάσεις αυτές ήταν αμέσως αρνητική. Ωστόσο – όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή – όλα τα πράγματα έχουν την τιμή τους.


H Theon Sensors στο Euronext


-Οι θερμικές και οι διόπτρες νυχτερινής όρασης της Theon Sensors φαίνεται πως… είδαν σωστά τη διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία, ειδικά για την αμυντική βιομηχανία και, από αύριο Τετάρτη, οι μετοχές της Theon ξεκινούν τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ. Στις τελευταίες επαφές της διοίκησης (Κριστιάν Χατζημηνάς), με ξένους θεσμικούς επενδυτές για τη δημόσια εγγραφή, εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία το 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών 220 εκατ. ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν σε περίπου 55 εκατ. ευρώ. Για 5η διαδοχική χρονιά η εταιρεία εμφάνισε ετήσιο ρυθμό αύξησης τζίρου και κερδών της τάξης του 50%.


Δύο καινούργια στοιχεία στις αγορές


-Οι εντυπωσιακές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας η οποία -παρά την ακρίβεια και το υψηλό κόστος χρήματος- συνεχίζει να παράγει 355.000 νέες θέσεις εργασίας και υψηλή κατανάλωση, οδηγούν σε νέα συμπεράσματα την οικονομική θεωρία: τα υψηλά επιτόκια και η ποσοτική σύσφιγξη δεν παράγουν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό και την ταχύτητα που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες. Αυτό σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων του δολαρίου δεν θα είναι αυτή που περιμένουν οι αισιόδοξοι της αγοράς. Το δεύτερο καινούργιο στοιχείο στις αγορές είναι η «ιαπωνοποίηση της κινέζικης οικονομίας» (Japanization of China).


Το Facebook επικεντρώθηκε πάλι στα διαφημιστικά έσοδα


-Καλή είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, εξαιρετικές προοπτικές έχει το Metaverse, αλλά ο Ζάκεμπεργκ απευθύνεται σε επενδυτές του σήμερα και γι’ αυτό αποφάσισε να διανείμει -μικρό έστω- μέρισμα και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα επικεντρωθεί πάλι στην αύξηση των εσόδων της Meta Platforms από την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο των διαφημίσεων… Η μετοχή της Meta κινείται όλο πιο ψηλά και πλέον η κεφαλαιοποίησή της στη Wall Street έφτασε τα 1,2 τρισ. δολάρια (!)


H Amazon κερδίζει από το cloud


-Οι δείκτες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο πετούν σε ιστορικά υψηλά. Το ίδιο και ο Δείκτης Dax στη Γερμανία με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Ιαπωνία ξύπνησε με τον δείκτη ΝΙΚΚΕΙ σε υψηλό 38 ετών. Δύο είναι οι πηγές της επενδυτικής αισιοδοξίας. Η Τεχνολογία (διάβαζε Τεχνητή Νοημοσύνη) και Ενέργεια. Η μετοχή της Amazon ανακάλυψε χρυσάφι στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αύξησε τα έσοδά της κατά 9%, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, αφού απάλλαξε τους καταναλωτές από τον συνωστισμό των εμπορικών καταστημάτων. Η επιχείρηση cloud της Amazon Web Services αύξησε τζίρο και κέρδη από το ένα τρίμηνο στο άλλο, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Η Amazon Web Servicess παράγει τώρα έσοδα περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – όλα από μια επιχείρηση που δεν ήταν μέρος της αρχικής στρατηγικής της Amazon…


-

--.gr

Related posts

Σήμερα στην Κοζάνη ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού-γίγα των ΕΛΠΕ

admin

Μητρώο POS: Νέος οδηγός από την ΑΑΔΕ για τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει η προθεσμία – Μέχρι πότε η υποβολή

admin

Κοινή διοικητική ομάδα Nova και Wind αναλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών

admin

«Κέρδισε πόντους» στο Λονδίνο η ελληνική αγορά – Ο απόηχος του Greek Investment Conference

admin

Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις $80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

admin

Στο στόχαστρο της εφορίας η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών – Οι άξονες του σχεδίου

admin

Προβλήματα χωρίς τέλος στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε 20ήμερη αποχή οι συμβολαιογράφοι από 30 Μαΐου

admin

Υποτίμηση του πέσο κατά πάνω από 50% αποφάσισε η Αργεντινή

admin