Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπεται για την τριήμερη διαδικασία στην πρόταση δυσπιστίας

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αποτελεί το κορυφαίο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει η αντιπολίτευση. Το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για τις «παρεμβάσεις» στην ενδοεπικοινωνία του ΟΣΕ τη μοιραία βραδιά της τραγωδίας των Τεμπών ήταν η θρυαλλίδα, σε συνέχεια της σφοδρής σύγκρουσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, που πυροδότησε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (απαιτούνται 50 υπογραφές) αναμένεται να ανταποκριθούν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας (το ΚΚΕ εφόσον κατατεθεί η πρόταση θα τη στηρίξει).

Στην περίπτωση που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, τότε η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι, οπότε ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών (ευρωπαϊκή οδηγία). Θα ανακοινωθεί στο Σώμα και η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση, ενώ έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κίνηση ρελάνς. Ούτως ή άλλως η πρόταση δυσπιστίας έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η διαδικασία διαρκεί τρεις μέρες και κορυφώνεται με την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, η οποία μπορεί να γίνει δεκτή μόνο αν λάβει την ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων που δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 βουλευτές, αν και εξυπακούεται ότι υπερισχύει η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, δηλαδή 151. Τι σημαίνει αποδοχή της πρότασης δυσπιστίας ή απόρριψη πρότασης εμπιστοσύνης (απώλεια δεδηλωμένης); Οτι η κυβέρνηση απαλλάσσεται των καθηκόντων της. Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί για το επόμενο εξάμηνο να χρησιμοποιήσει το ισχυρό θεσμικό «χαρτί» της πρότασης δυσπιστίας.

Related posts

Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή – Τι θα συζητηθεί

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Η Αθήνα δηλώνει παρούσα για τη Γάζα

admin

Η μομφή οδήγησε σε αναβολή

admin

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν στον Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα

admin

Πλεύρης για Κιβωτό του Κόσμου: Αν ισχύουν οι καταγγελίες, κόσμος θα μπει φυλακή

admin

ΝΑΤΟ: Στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Ελληνοτουρκικά: Αρχισε στην Άγκυρα η συνάντηση για τα ΜΟΕ

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: «Διπλωματικό αίσχος» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

admin