Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μομφή οδήγησε σε αναβολή

«Αν είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει Υπουργικό Συμβούλιο. Θα γίνει μετά το πέρας της συζήτησης». Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναβάλλεται. Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από την εν λόγω απόφαση είναι πως τα μέλη της πρέπει να επικεντρωθούν στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να απαντήσουν σε όλες τις κατηγορίες που τους προσάπτουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Μέχρι χθες το πρωί, βέβαια, ο σχεδιασμός ήθελε τη συνεδρίαση να διεξάγεται κανονικά, παράλληλα δηλαδή με τη συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια. Την ήθελε επειδή η θεματολογία της αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από την κυβερνητική έδρα, αφού τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνώντες δείχνουν ότι η ανησυχία και η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια καθώς και για θέματα όπως η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν σταθερά υψηλές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο που αναβλήθηκε θα ενέκρινε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – την 4η διαδοχική, όπως επισημαίνουν συχνά οι νεοδημοκράτες –, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και θα οδηγήσει σε αποδοχές με το 8 μπροστά. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαζόταν η νέα Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία στοχεύει κατά τις κυβερνητικές πηγές στην πλήρη συμπερίληψη των ΑμεΑ και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Με αυτή τη συνεδρίαση το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή στην κοινωνική ατζέντα αλλά και να στείλει το μήνυμα πως παρά την οξεία πολιτική αντιπαράθεση – που μεταφέρεται πια στη Βουλή – η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους και να αναζητά λύσεις σ’ αυτά.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι υπουργοί θα βρεθούν γύρω από το δρύινο τραπέζι του πρωθυπουργικού μεγάρου την Παρασκευή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, για να προλάβουν να εγκρίνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου αυτή να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχει δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το Υπουργικό να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να ανακοινωθεί τότε η αύξηση με αναδρομική ισχύ.

Η υπερασπιστική γραμμή

Ο παραπάνω στόχος – της ανάδειξης του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα ζητήματα καθημερινότητας – δεν αλλάζει, λοιπόν. Απλά μετατίθεται. Αυτές τις μέρες προέχει η κοινοβουλευτική μάχη της πρότασης δυσπιστίας, η οποία εκλαμβάνεται ως μια ιδανική ευκαιρία συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Εξού και ήδη η επίσημη κυβερνητική φωνή επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς για μια ακόμη φορά τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στους επικεφαλής των δύο κομμάτων με τα οποία σκοπεύει να συγκρουστεί μετωπικά η κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή. Κατά τα λεγόμενα του Παύλου Μαρινάκη, «αυτοί που έκαναν την πρόταση δυσπιστίας πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο. Συγκάλυψη δεν υπάρχει. Να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν ήσυχοι τη δουλειά τους. Δεν είναι αυτό το θέμα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η κυβέρνηση, επομένως, προτίθεται να μην εγκαταλείψει την υπερασπιστική γραμμή την οποία ακολουθεί από την πρώτη στιγμή που το σιδηροδρομικό δυστύχημα επανήλθε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως «το μείζον στην υπόθεση των Τεμπών είναι η δικαστική έρευνα».

Related posts

Τέμπη: Άγρια κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το βίντεο Κασσελάκη για τα «ψέματα» Μητσοτάκη

admin

Τουρκία: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

admin

Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα: «Αυτός κρύβεται πίσω από τον Βαξεβάνη»

admin

Υπογραφή

admin

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

admin

«Θυμωμένος» ο Μητσοτάκης από την απρέπεια Σούνακ – Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ελληνοβρετανική διπλωματική διαμάχη

admin

Πλεύρης: Στο 59-41 ο διαχωρισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο μέρες ΚΕ χωρίς Τσίπρα και με νέο οδικό χάρτη

admin

Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μια νέα Ελλάδα

admin