Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελειώνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Εθνική

Αποφασισμένη να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) δείχνει η Εθνική Τράπεζα, εξ ου και προετοιμάζει ένα τελευταίο χαρτοφυλάκιο προς πώληση ή τιτλοποίηση.

Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει NPEs της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και προς το παρόν έχει λάβει την προσωρινή κωδική ονομασία Frontier III. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει γρήγορα σε νέο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας επί τίτλων πρώτης εξασφάλισης (Ηρακλής ΙΙΙ) και οι όροι του προγράμματος κριθούν συμφέροντες, οι απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου θα τιτλοποιηθούν. Διαφορετικά, θα βγει στην αγορά προς πώληση.

Στις 30 Ιουνίου, η Εθνική διέθετε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (σ.σ. περίπου 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα στην Ελλάδα). Εξ αυτών στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια περίπου 600 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα και παρουσίαζαν καθυστέρηση χαμηλότερη των 30 ημερών. Ανήκουν, δηλαδή, στην κατηγορία των ημι-πράσινων.

Τα υπόλοιπα τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Για τα περισσότερα εξ αυτών έχει κινηθεί διαδικασία μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ένα ικανοποιητικό ποσοστό βρίσκεται σε φάση πριν τον πλειστηριασμό.

Στην περίμετρο του προς πώληση/τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου (Frontier III) αναμένεται να ενταχθούν καταγγελμένα, αλλά και ρυθμισμένα δάνεια κυρίως επιχειρήσεων. Εφόσον η τράπεζα κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα προοριζόμενα προς πώληση ως την 31η Δεκεμβρίου 2023, το NPE ratio θα μειωθεί αισθητά κάτω από το στόχο έτους (περίπου 5%), που έχει επικοινωνήσει η διοίκηση.

Στις 30 Ιουνίου το NPE ratio ανερχόταν σε 5,3%, με το συντελεστή κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%. Τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. αφού αφαιρεθούν οι προβλέψεις) ανερχόταν, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 300 εκατ. ευρώ.

Από το απόθεμα των 1,7 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ ήταν στεγαστικά, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν ρυθμισμένα και σε καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών. Περίπου 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων (corporate), εκ των οποίων περίπου 300 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα.

Το υπόλοιπο του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελείται από καταναλωτικά (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και μικρών επιχειρήσεων (περίπου 200 εκατ. ευρώ).

Related posts

Lamda Development: Η ακτινογραφία των πρώτων εσόδων από το Ελληνικό

admin

MIG: Προχωρά το swap με Strix για τις μετοχές της Attica Συμμετοχών

admin

Δεκαπέντε νέες προσλήψεις μετά το 12ο Bootcamp της Pfizer

admin

Σειρά διακρίσεων για την Coca-Cola 3Ε στα Promotional Marketing Αwards

admin

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Νέα κάρτα Dual από την Εθνική: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρεωστική και ως πιστωτική

admin

ΔΕΗ: Ανοιχτός διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργικότητας

admin

Η ΙΚΕΑ στα 10 καλύτερα e-shops της δεκαετίας

admin

Πώς προχωρά το Commercial Hub στο Ελληνικό

admin