Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα φθινοπωρινά γκάλοπ, η Αθήνα και οι περιφέρειες, ο Stefanos η λάσπη και το ξεμάλλιασμα, οι στενοχώριες για τα bonus και οι μετοχές των τραπεζών

Αντιθέτως, η πηγή μου, που είναι εξόχως αξιόπιστη στις δημοσκοπήσεις (Μ.Μ.), μου είπε ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει καλά, αφού «υπάρχει ακόμα πολύ καύσιμο Μητσοτάκη να κάψει» και ότι «έχουμε ελπίδες να βγει ακόμα και η Ρόδη (Κράτσα) στα Ιόνια που πριν από λίγες ημέρες τη βλέπαμε τρίτη και τέταρτη».

Αθήνα

-Στην Αθήνα, το πιο πιθανό είναι ότι ο Χαρδαλιάς θα ξεπεράσει το 43% και θα βγει από την πρώτη Κυριακή, λιγότερο πιθανό όμως είναι να το πετύχει ο Μπακογιάννης που βρίσκεται δημοσκοπικά στο 35%, αλλά με 20% αναποφάσιστους. Στο 17% είναι ο Ζαχαριάδης και στο 14% ο Δούκας του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαμηλά ανιχνεύεται ο Κασιδιάρης, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Τώρα, αν πάνε δεύτερο γύρο και ο Μπακογιάννης πάει με Ζαχαριάδη θα επικρατήσει άνετα, αν πάει με Δούκα θα πάνε κοντά τύπου 53%-47%, με πιθανότερο βεβαίως την επανεκλογή του δημάρχου. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι ο Ζαχαριάδης είναι της Εφης. Πόσα… κασσελάκια θα πάνε να τον ψηφίσουν με τέτοια πόλωση;

Εξω είναι καλύτερα…

-Το είδε και το ξαναείδε ο Stefanos το θέμα της Βουλής, κατάλαβε ότι είναι ολίγον χονδροειδές να ξηλώσει όλο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (άσε που η κυρία Ακρίτα ετοιμαζόταν για υπουργός όπως μας είπε, ε, όχι και να καταλήξει για apperitivo στην Παλιά Αγορά!) και το χιόνισε. Θα κάτσει έξω από τη Βουλή που λέει κι ένας φίλος μου και θα πετάει πέτρες στους από μέσα. Και όταν ευκαιρήσει θα μας ενημερώσει για το τι πιστεύει, άσε που είναι και δύσκολη η γεωγραφία…

Ψέματα και λάσπη

-Στο μεταξύ, το ξεκατίνιασμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Stefanos να έχει pole position στα τρολ του κόμματος (Μάτσα2, Πεν Νταλαούρα κ.λπ.) τα οποία γράψανε στο διαδίκτυο απίθανες χοντράδες, ότι ο Τζανακόπουλος, σύζυγος Έφης, εν είδει μπράβου -που μοιάζει και λίγο- κλείδωσε έξω από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου και έβρισε τον Τσίπρα, κάτι το οποία φυσικά δεν συνέβη. Τι συνέβη και ο Αλέξης μίσησε την Εφη και διέλυσε το μαγαζί, θα το πούμε άλλη ώρα. Αλλά και η άλλη πλευρά, ο Φίλης, δεν… πετάει λουλούδια, βγήκε χθες στην TV και είπε ότι ο Κασσελάκης ήταν σύμβουλος του Μητσοτάκη, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά. Όλα αυτά δεν μου κάνουν καμία εντύπωση, γιατί σε εμάς ότι ήταν ενωμένοι και κραταιοί στην κυβέρνηση τα έκαναν κάθε μέρα. Έχει μακρά παράδοση ο χώρος στην «προβοκάτσια», λέξη μαγική και αγαπημένη στους ίδιους, που τη χρησιμοποιούν όλη μέρα.

Οι άνθρωποι του Στέφανου και ο strategist…

-Αυτό το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη στην Γ’ Σεπτεμβρίου είναι τελικά το στρατηγείο της καμπάνιας του, όπου έχουν εγκατασταθεί οι συνεργάτες και οι εθελοντές του. Εκεί βρίσκεται συχνά η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη που έχει αναλάβει έναν ρόλο γενικής συντονίστριας. Περνούν τακτικά ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, καμιά φορά και ο Παύλος Πολάκης. Είναι και ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη Βαγγέλης Σκούφας, αλλά και ο νεαρός Τζούλιαν Χάτζιου που συντονίζει τους εθελοντές. Υπεύθυνη του γραφείου Τύπου η δημοσιογράφος Ευγενία Κουντούρη. Τώρα, ο strategist αναζητείται…

Η Έφη και η ΚΕΦΕ

-Χθες, η ΚΕΦΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής τα περίπου 40.000 “παλιά μέλη” που είχαν δικαίωμα την περασμένη Κυριακή, πλην όμως είχαν κληθεί να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ενόψει του δεύτερου γύρου. Μαθαίνω ότι σημαντική μάχη για να αλλάξει η αρχική απόφαση της ΚΕΦΕ για επιβολή περιορισμών έπαιξε η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου δια της εκπροσώπου της στην ΚΕΦΕ, με δεδομένο ότι η υποψήφια πρόεδρος θέλει -με τη στήριξη των έμπειρων κομματικών που έχει στο πλευρό της- να εκμεταλλευτεί κατά το δυνατόν περισσότερο ολόκληρη αυτή τη δεξαμενή ψήφων.

Και οι υπουργοί στη μάχη

-Εκτός από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, στη μάχη των περιφερειακών εκλογών και των περιοδειών γι’ αυτών θα μπουν από τις αρχές Οκτωβρίου και οι υπουργοί που θα στελεχώσουν κλιμάκια του κόμματος. Μάλιστα, μου έλεγαν ότι στη ΝΔ έχουν κάνει “σκανάρισμα” στον χάρτη και σε περιοχές που υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσκολία θα πάει ένα πιο “δυνατό” κλιμάκιο, σε σύγκριση με περιοχές, όπου η πολιτική κυριαρχία του υποψήφιου περιφερειάρχη που στηρίζεται είναι καθαρή.

Τηλεδιάσκεψη για τις πέντε περιφέρειες

Μιας και έπιασα τα αυτοδιοικητικά, να σας πω ότι χθες έγινε τηλεδιάσκεψη και με βουλευτές της ΝΔ, καθώς αποφασίστηκε σε πέντε κρίσιμες περιφέρειες τα κλιμάκια της ΝΔ να πάνε δήμο δήμο. Μιλάμε για τη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Μεταξύ των βουλευτών ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Θάνος Πλεύρης, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για την αποεπένδυση

-Όσον αφορά τις εξελίξεις την αγορά, παρά τη χρηματιστηριακή καχεξία των τελευταίων ημερών και τις ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών, έγκυρη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μεταβληθεί ο προγραμματισμός για την αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ.

Στο ΤΧΣ έχουν γράμμα (από τη Εurobank) και τα σενάρια για ακύρωση

-Σήμερα πρόκειται να στείλει η Eurobank την επιστολή στο ΤΧΣ με την οποία εκδηλώνει επίσημα το ενδιαφέρον να αγοράσει το 1,4% των μετοχών της που κατέχει το Ταμείο. Υπάρχουν πληροφορίες μάλιστα ότι η πρόταση της Eurobank θα είναι με premium. Στην αγορά επίσης κυκλοφορεί ότι η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να ακυρώσει τις 52.080.673 μετοχές που θα αγοράσει από το ΤΧΣ, αυξάνοντας έτσι την εσωτερική αξία των υπολοίπων υφισταμένων μετοχών. Υπομονή ως τη Δευτέρα που περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Προσοχή, εύφλεκτον

-Θέλω να παρακαλέσω τον Χ. Σταϊκούρα να προμηθευτεί στο γραφείο του επιβραδυντικά καύσης, πυροσβεστήρες, πυρίμαχες κουβέρτες και ό,τι άλλο σχετικό, γιατί στον κατασκευαστικό κλάδο αρκεί μια σπίθα για να ανάψει big fire. Οπότε, better safe than sorry που λένε οι αγγλοσάξονες ή και «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» που έλεγε ο Ιπποκράτης.

Στεναχώρια για τους… μισθούς

-”Τι ζημιά πάθαμε”, μου λένε ότι είναι το μοτίβο που ακούγεται συνεχώς αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους της διοίκησης της Attica Group. Όχι για το έγκλημα στο Βlue Horizon, αλλά για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα bonus που ματαιώθηκαν κι έτσι ο Πρόεδρος της Attica Group, Κ. Μάγειρας, υποχρεώθηκε να παγώσει τις 670.000 που εισπράττει ετησίως. Πώς γίνεται ο επικεφαλής της θυγατρικής Attica Group να εισπράττει περισσότερα από τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς (και αφεντικό του) Χ. Μεγάλου, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι άκουσα πως και στην Τρ. Πειραιώς πάγωσε (προσωρινά) η αναπροσαρμογή της ετήσιας αμοιβής στην κορυφή.

Τα stock options έκαψαν την Epsilon Net

-Σοκ και δέος προκάλεσε η χρηματιστηριακή εικόνα της Epsilon Net στη χθεσινή συνεδρίαση. Έπειτα από έλεγχο και άμεση παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η εισηγμένη επαναδιατύπωσε λογιστικά την αποτίμηση για την εύλογη αξία των Stock Options που παραχώρησε σε στελέχη της και προχώρησε σε διόρθωση για τα κέρδη εξαμήνου του 2022. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε σε αναδρομική μείωση που «έσβησε« κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ και από τα 8,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 4,6 εκατ. ευρώ. Με την έναρξη των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση ακολούθησε βομβαρδισμός πωλήσεων που οδήγησε τη μετοχή σε συνεχόμενες δημοπρασίες και στο -30%. Τελικά έκλεισε στο -15,7% με τεράστιο όγκο 602 χιλ. τεμαχίων. Το ζήτημα είναι μείζον διότι πρόκειται για σοβαρό σφάλμα που δημιουργεί στρεβλή εικόνα για την αποτίμησή της. Επιπρόσθετα, προκαλεί ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας και των μετόχων της. Ταυτόχρονα, προκαλεί ερωτήματα σε σχέση με τη συμφωνία απόκτησης ποσοστού 7,5% (με option 7,5%) από την Εθνική Τράπεζα που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Έγινε due diligence και εάν ναι, δεν εντοπίστηκε η λογιστική παρατυπία; Το κυριότερο, έπειτα από την εξέλιξη αυτή, θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους της συμφωνίας των δύο πλευρών; Το ζήτημα, τέλος, δεν κλείνει άμεσα, αφού με νεότερη ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως το κόστος των stock options που φθάνει στα 2,3 εκατ. ευρώ θα την επιβαρύνει έως και το 2024 καθώς θα κατανεμηθεί σε τρία εξάμηνα, από το α’ εξάμηνο του 2023 έως και το α’ εξάμηνο του 2024.

Attica bank: Πρώτο δείγμα γραφής σήμερα με τα αποτελέσματα

-Σήμερα η Τράπεζα Αττικής ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την επιστροφή της τράπεζας στην οργανική κερδοφορία, αλλά και θετικό αποτέλεσμα έπειτα από πολλά χρόνια στο πρώτο εξάμηνο. Στην ταλαιπωρημένη Attica bank, η CEO Ελ. Βρεττού έχει κάνει δουλειά, την οποία άλλωστε αναγνώρισε και η Moody’s στην πρόσφατη αναβάθμιση. Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ των 473 εκατ., πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια ενισχύοντας 60 μ.β τα κεφάλαια, η τράπεζα βγήκε με νέα προϊόντα κι έπιασε πάλι το νήμα με επιχειρήσεις – πελάτες και για αυτό σήμερα περιμένουμε στα αποτελέσματα εξαμήνου πραγματική θετική πιστωτική επέκταση.

Τι λέει η Cenergy για το deal με την Ørsted

-Η αγορά πρωτοάκουσε για την πολύ μεγάλη συμφωνία με τους Δανούς της Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος καθώς η σύμπραξη για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (inter array) στο Maryland των ΗΠΑ θα ανέβαζε πίστα την ελληνική εταιρεία. Ωστόσο, έκτοτε, παρά τις κατά καιρούς αναφορές στον Τύπο, το project είναι στην αναμονή. Η Cenergy έκανε αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις 6μηνου λέγοντας απλώς πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Το θέμα πάντως φαίνεται να έχει κολλήσει στις συζητήσεις με την πολιτεία του Maryland. Η Cenergy, πάντως, σταθερά προσθέτει νέα έργα στο χαρτοφυλάκιό της, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουνίου να ανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 2,5 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν ισχυρά τα αποτελέσματα 6μηνου, ωστόσο τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα -και ο δανεισμός που επίσης αυξήθηκε- αποτελούν αγκάθια. Η διοίκηση ωστόσο αναμένει αποκλιμάκωση της μόχλευσης το δεύτερο εξάμηνο.

Το απρόσμενο δώρο του Βακάκη στους μετόχους του…

-Ο Απόστολος Βακάκης αποφάσισε να καθιερώσει στο εξής την ενημέρωση των αναλυτών και διαχειριστών για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Ομίλου JUMBO. Η ενημέρωση, εκτός από τις προβλέψεις της διοίκησης για την πορεία των μεγεθών του έτους (αύξηση 15%), περιλαμβάνει κι ένα «απρόσμενο» δώρο στους μετόχους. Μια νέα έκτακτη χρηματική διανομή 1,47 ευρώ ανά μετοχή «μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγουμένων χρήσεων»…

Αντίδραση με σθένος αλλά και υπομονή…

-Αντέδρασε χθες η χρηματιστηριακή μας αγορά στις τριήμερες σκληρές επιθέσεις των πωλητών οι οποίοι προφανώς κερδίζουν τόσα που αδιαφορούν για τα δεκαδικά ψηφία στις τιμές πώλησης των μετοχών του χαρτοφυλακίου τους. Άλλαξε πολλές φορές πρόσημο ο Γενικός Δείκτης χθες, με την Εθνική και την Alpha να δείχνουν μεγαλύτερες αντιστάσεις, ενώ η Πειραιώς υποφέρει ακόμη από τις ρευστοποιήσεις του Helikon Investments Ltd που έβλεπε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο «βαθύ κόκκινο» και επιτάχυνε τις κινήσεις του. Σήμερα είναι μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός στηρίγματος για τον Γενικό Δείκτη που προσπαθεί να βρει τις νέες ισορροπίες του.

Φτωχοί με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς…

-Όλοι θυμούνται τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στις ανοιξιάτικες προεκλογικές συγκεντρώσεις, να κατακεραυνώνει τις αγορές και τους αναλυτές, να διαβεβαιώνει τους Τούρκους πολίτες ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, θα αυξήσει τους μισθούς και να υπόσχεται ότι όλοι θα δουν καλύτερες μέρες, αν τον επανεκλέξουν. Χθες η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια της λίρας στο 30% (από 25%). Συνολικά, μέσα σε λίγους μήνες -από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα- ο Hafize Gaye Erkan, διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αυξήσει τα επιτόκια της λίρας κατά 21,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και σήμερα, με τα επιτόκια στο 30%, ο πληθωρισμός στην τουρκική οικονομία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 60%. Οι Τούρκοι βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να αυξάνονται, αλλά καθημερινά γίνονται φτωχότεροι.

Τα επιτόκια ανεβαίνουν και χωρίς τη FED

-Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων πλησίαζε το ορόσημο του 4,5%… Το επιτόκιο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007. Μετά, ήρθε η καταστροφή. Τους τελευταίους 6 μήνες η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η αμερικανική αγορά των ομολόγων έχει πλημμυρίσει, όπως ο Θεσσαλικός κάμπος. Όλα αυτά χωρίς να τολμήσει η FED να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του δολαρίου, αλλά και χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες για μείωσή τους στους επόμενους 12 μήνες. Οι Αμερικανοί δανειολήπτες βλέπουν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων να οδεύουν προς το 8%. Σήμερα, το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στο 5,6% και είναι το υψηλότερο των τελευταίων 273 μηνών. Για να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο με δάνειο θα πρέπει να πληρώσουν το ιστορικό επιτόκιο του 10%.

- --.gr

Related posts

ΣτΕ: Αύριο η δίκη για τα αναδρομικά 600.000 συνταξιούχων

admin

Ενεργειακή κρίση: Οι αποφάσεις της Ευρώπης και οι επόμενες κινήσεις

admin

Φινλανδία: «Δεν είμαστε μέρος της ομάδας των φειδωλών της Ευρώπης» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών

admin

ΕΛΤΑ: Επιστολή της Διοίκησης στους εργαζόμενους για το νέο business plan – Κλείνουν 25 καταστήματα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Έως και αύριο η υποβολή των αιτήσεων – Πότε καταβάλλεται η επόμενη δόση

admin

Ενέργεια: Ευοίωνες οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος – Χαμηλότερες στην Ελλάδα από την ΕΕ

admin

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

admin

Εφορία: Αρχίζουν -και πάλι- τα τηλέφωνα για παλιά χρέη

admin

Γιάννης & Θεόδωρος Αναστασίου (CAVINO): Το ντιλ για το Μπαμπατζίμ και οι νέες επιδόσεις ρεκόρ

admin