Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τανισκίδης (Optima): Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων

Οι καταθέτες θα πρέπει να κοιτάξουν για μεγαλύτερες αποδόσεις αλλού, όπως σε ομόλογα και μετοχές, γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, από τη στιγμή που οι καταθέσεις  υπερβαίνουν κατά πολύ τα δάνεια, τόνισε ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank, η οποία ετοιμάζεται να διαβεί την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Μιλώντας στo Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γιώργο Παπαγεωργίου, o κ. Τανισκίδης ανέφερε ότι η Optima Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια.

Η Optima Bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γιατί πρέπει, εκτός από καταθέσεις, να έχει επαρκή ίδια κεφάλαια για να μεγαλώσει περαιτέρω το δανειακό της κεφάλαιο, πρόσθεσε.

«Η τράπεζα έχει μια εξαιρετικά δυνατή πορεία από το ξεκίνημά της πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα. Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να έχει αρκετές καταθέσεις για να δανείζει, έχει και κάτι άλλο. Λέγεται δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας. Τι είναι αυτό; Λέει ότι πρέπει να έχεις ιδία κεφάλαια 14 ευρώ, για να δίνεις δάνεια 100 ευρώ. Εάν τα δάνειά σου φτάσουν τα 100, τα 108 για παράδειγμα, έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος και σου λέει, κατέβασε τα δάνειά σου στα 100 ή κάνε αύξηση κεφαλαίου για να επανέλθει ο λόγος ιδίων κεφαλαίων προς τα δάνεια στο 14%,» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Motοr Oil, η οποία είναι βασικός μέτοχος της Optima Bank, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. Επίσης, διευκρίνισε ότι «όσοι γίνουν μέτοχοι στην αύξηση που διενεργείται στις 27, στις 28 και στις 29 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν και μέρισμα από τα κέρδη του 2023. Άρα του χρόνου εμείς για πρώτη φορά θα μοιράσουμε μέρισμα».

Αναφορικά με τη διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά την άνοδο του πληθωρισμού από τις τράπεζες, ο κ. Τανισκίδης υπενθύμισε ότι οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 189 δισ. ευρώ  ενώ τα δάνεια μόνο σε 112 δισ. ευρώ και επομένως δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

«Το 2023 θα συμβούλευα τον καταθέτη, αντί να παραπονείται, να κοιτάξει τι ευκαιρίες υπάρχουν σε καταπληκτικά ομόλογα που δίνουν και 6% και 7% και 8% απόδοση. Θα έλεγα να κοιτάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε ο δείκτης μας κατά 60% και που με την επενδυτική βαθμίδα πιστεύω ότι θα έχουμε νέα αύξηση. Γιατί μέχρι τώρα η αύξηση προέρχεται από τα λεφτά των Ελλήνων…» συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στο τραπεζικό σύστημα, ότι δηλαδή προτιμά να χορηγεί δάνεια με κρατική ή κοινοτική εγγύηση και να μην αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει για τη δική του τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε ότι υπήρξε μια περίοδος, όπως το 2016, που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν τα μισά του συνόλου και είναι επόμενο οι τράπεζες που το βίωσαν να είναι ιδιαίτερα φειδωλές, για να μην το ξαναζήσουν.  

Αναφορικά με τις κατηγορίες για υπο-χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο ίδιος σημείωσε ότι για την Optima Bank δεν έχει σημασία το μέγεθος των επιχειρήσεων στην αξιολόγηση των αιτήσεων για δανειοδότηση αλλά η ποιότητα των βιβλίων τους.

«Δεν υπάρχουν μικρομεσαίες, μεγάλες ή μεγαλύτερες εταιρείες. Υπάρχουν εταιρείες που τα στοιχεία τους τα οικονομικά είναι ευνομούμενα και υπάρχουν εταιρείες που διαλέγουν άλλο δρόμο», τόνισε. «Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά είναι και δικαίωμά μου όταν κάποιος με έχει τυφλό, να μη θέλω να διακινδυνεύσω ξανά, το υπογραμμίζω, τα λεφτά των καταθετών μου», κατέληξε.

Related posts

Bosch Ελλάδας: Πιο ακριβά προϊόντα κατά 10% λόγω κόστους παραγωγής

admin

ΟΛΘ: Σε ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ η επέκταση του προβλήτα 6

admin

Συνεργασία με την CarTrawler ανακοίνωσε η Klarna

admin

Νέο τραπεζικό «όχι» στην πρόταση Seajets για εξαγορά της ΑΝΕΚ

admin

ΔΑΑ: Αγορά 30 εκατ. μετοχών από την «AviAlliance GmbH» έναντι €292.740.000

admin

Ideal: Αναταξινόμηση κονδυλίων για τη χρήση του 2022

admin

Τις Αρχές Ενδυνάμωσης Γυναικών του ΟΗΕ υπέγραψε ο ΟΤΕ

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανάγκη η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στον τουριστικό τομέα

admin

Trastor: Αύξηση 17,5% στα έσοδα από μισθώματα ακινήτων το 2023

admin