Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Χαμός μετά το εξώδικο της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού – Διεκόπη η συνεδρίαση της εξεταστικής

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρκόπουλο, να διακόπτει τη  διαδικασία, μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, στον απόηχο του εξώδικου που έστειλε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού του επιβατικού τρένου, κατά του εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

«Είσαι αισχρός, ντροπή σου», φώναξε ο κ. Καραθανασόπουλος, με τον κ. Μαρκόπουλο να αντιτείνει: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, δεν σας φοβάμαι, θα πάρω μέτρα». Η ένταση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακοπής, στους διαδρόμους της Βουλής.

Και αυτό, καθώς μετά την εξώδικη διαμαρτυρία που έστειλε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού κατά της πλειοψηφίας και του εισηγητή της, Λ. Τσαβδαρίδη, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος θεώρησε ότι η πλειοψηφία «επιβεβαιώθηκε», επειδή η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε να γίνει «off camera» η συζήτηση επί των προσωπικών δεδομένων ιατρικού χαρακτήρα του νεκρού μηχανοδηγού.

«Έρχεστε σήμερα με θράσος να κατηγορείτε εμάς, γιατί είπαμε πως αν έχετε υποψίες ή υπόνοιες ότι κάποια έγγραφα δεν είναι σωστά να πάνε στη δικαιοσύνη, εσείς για λόγους εντυπώσεων συνεχίσατε», αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

Η πλειοψηφία ζήτησε τη διακοπή της μετάδοσης των εργασιών

Όλα ξεκίνησαν καθώς μετά την εξώδικη δήλωση της συζύγου και των τριών θυγατέρων του θανόντος μηχανοδηγού, η κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε ξανά τη διακοπή της μετάδοσης των εργασιών της επιτροπής, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Την ίδια στιγμή, το προεδρείο αρνήθηκε να διαβάσει το πλήρες περιεχόμενο του εξώδικου, λέγοντας πως αναφέρεται σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και ειδικά στην αντιπολίτευση που ζήτησε να μεταδίδεται κανονικά η διαδικασία, παρερμηνεύοντας πλήρως τα λεγόμενα της οικογένειας του μηχανοδηγού.

Αυτό στηλίτευσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, που είπε πως «λίγη ντροπή δε βλάπτει για όλα αυτά τα οποία κάνετε», απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής και στην πλειοψηφία της ΝΔ.

Καραθανασόπουλος: Και θάρρος δεν έχετε, και σκιάζεστε

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το εξώδικο είναι καθαρό, στρέφεται απέναντι σε όλους αυτούς που σκυλέψανε τη μνήμη και θεώρησαν ότι ήταν ανίκανος» ο μηχανοδηγός, «παρά τα έγγραφα».

«Και τι ζητάει, να αναγνωστεί για να αποκατασταθεί η μνήμη του. Να διαβάσετε την επιστολή, οφείλετε να τη διαβάστε ολόκληρη χωρίς να περικόψετε τίποτα. Αυτό ζητάει η οικογένεια. Και έρχεστε και λέτε ότι θα κάνουμε κλειστή συνεδρίαση; Για να προστατέψετε ποια; Τη μνήμη; Μας κοροϊδεύετε;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Υπενθύμισε προανακριτικές επιτροπές που ήταν κλειστές «και διέρρεαν όλα στη δημοσιότητα και μάλιστα αυτά που συνέφεραν είτε τη ΝΔ, είτε παλαιότερα το ΣΥΡΙΖΑ» και ξεκαθάρισε πως «δε συμφωνούμε σε κλειστή συνεδρίαση, γιατί ακριβώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επειδή ο κόσμος δε θα μπορεί να κρίνει, να βγαίνετε και να λέτε ό,τι θέλετε μέσω διαρροών, χωρίς να μπορεί να τα πιστοποιήσει κανείς. Και θέλετε να παίξετε τέτοιο παιχνίδι. Θα συνεχιστεί ανοικτά η συνεδρίαση και ό,τι λέει ο καθένας θα το λέει με την ευθύνη της γνώμης του και να αντιμετωπίσει μετά και τις όποιες νομικές συνέπειες έχει η γνώμη η οποία εκφράζεται, αν προσβάλει ή όχι κάποιον», όπως είπε.

«Πρέπει ο καθένας να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μη σκιάζεται. Και το θάρρος δεν έχετε, και σκιάζεστε», ανέφερε καταληκτκά ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει τέτοιες μεθοδεύσεις»

«Η προσπάθεια συγκάλυψης των υπευθύνων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη είναι σε πλήρη εξέλιξη από μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας», δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είναι μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Όπως ανέφεραν, «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν να δημιουργήσουν ξανά στρεβλές εντυπώσεις και να υπηρετήσουν με κάθε τίμημα το δόγμα του ‘ανθρώπινου λάθους’, αυτή τη φορά με πρόσχημα τον ιατρικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας και προκαλώντας ακόμη και την οικογένειά του, που πενθεί. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να επιδιώξουν ανεπιτυχώς να διακοπεί η δημόσια τηλεοπτική κάλυψη των εργασιών της επιτροπής».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, υπογράμμισαν, «δεν θα επιτρέψει τέτοιες μεθοδεύσεις» και προσθέτουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη «απαιτεί την άμεση κλήση στην εξεταστική επιτροπή των κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, σύμφωνα με τη σειρά των μαρτύρων που είχε οριστεί».

«Επιπλέον, είναι κρίσιμο να διευρυνθεί ο κατάλογος των μαρτύρων και να κληθούν στην επιτροπή οι κ.κ. Σπηλιόπουλος, Κατσιούλης, Γεροντήδου, Διακομανώλη, Γενηδούνιας, Λεβέντης, Βαρελάς, Σταθόπουλος και Τσικαλάκης. Πρόκειται για πρόσωπα που κατείχαν θέσεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους, άμεσα σχετιζόμενες με το σιδηροδρομικό δυστύχημα, και η κατάθεσή τους θα ρίξει άπλετο φως στις ευθύνες, τις εγκληματικές ολιγωρίες και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία», σημείωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Related posts

Προσφυγή Οτσαλάν κατά Αθήνας για την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές

admin

Παύλος Πολάκης: «Ευκλείδη με προκάλεσες πολύ» απαντά στον Τσακαλώτο

admin

Παππάς: Οι εκτελεσμένοι του μπλόκου της Κοκκινιάς βρίσκονται στο πάνθεον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

admin

15ο Συνέδριο: Χείρα φιλίας στον Σαμαρά από τον Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης της ΝΔ

admin

Εντολή για ρωσικό αποκλεισμό από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

admin

Ελληνοτουρκικά: Οι κάλπες σε Αθήνα και Αγκυρα και η επόμενη μέρα

admin

Αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Δούκας: Να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει, καταφέρατε το ακατόρθωτο

admin

Ο Κασσελάκης και το στοίχημα της Κρήτης

admin