Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street – Μικρές απώλειες στους δείκτες

Προσπάθεια να κρατήσουν έστω τα χθεσινά τους κέρδη κατέβαλαν οι δείκτες της

Wall Street

την Πέμπτη, όμως δεν τα κατάφεραν. Η συνεδρίαση κύλησε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της με τον Nasdaq να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ μια προσπάθεια αντίδρασης την τελευταία ώρα δεν είχε τελικά αρκετή δυναμική για να αλλάξει τα πρόσημα.

Έτσι ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 33.119 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,13% στις 4.258 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.219 μονάδες μειωμένος κατά 0,12%.

Στα επίπεδα αυτά οι απώλειες του Dow για την εβδομάδα κυμαίνονται στο 1,1%, ενώ πλέον κινείται σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο της χρονιάς. Ο S&P 500 χάνει 0,5% για την εβδομάδα που είναι και η πέμπτη συνεχόμενη με απώλειες, ενώ ο Nasdaq χάνει μόλις 0,1%.

Οι περισσότεροι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής περιμένοντας την έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή και η οποία αναπόφευκτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της Federal Reserve.

Οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο να αυξήθηκαν κατά 170.000, ήτοι κάτω από τις 187.000 του Αυγούστου, αν και στα επίπεδα αυτά η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και μακριά από την επιθυμητή από την Fed τάση αποθέρμανσης που θα βοηθούσε και στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που είναι βέβαια και το ζητούμενο.

Από την άλλη πλευρά μια, έστω και σταδιακή πτώση, στις προσλήψεις σε συνδυασμό με την αργή αλλά σταδιακή μείωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι αρκετά στοιχεία για να πείσουν την κεντρική τράπεζα πως οι δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί προς την κατεύθυνση που επιθυμεί προκειμένου, έτσι, να μην χρειαστεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

H Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη παρέμβασης, κάτι που θα εξαρτηθεί τελικά από τη ροή των στοιχείων.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τα επιτόκια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2025 υποστήριξε από την πλευρά της σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάτι που σημαίνει πως η πίεση προς την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα θα συντηρηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε πολυετή υψηλά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι χθες και σήμερα έδειξαν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 4,716%, όμως παραμένει εξαιρετικά κοντά στο «ταβάνι» του 4,8% που άγγιξε την Τρίτη, που είναι ρεκόρ 16 ετών. Αντιστοίχως, η απόδοση του 30ετούς παρέμεινε «τσιμπημένη» στο 4,893%. Κάπως έτσι τα σενάρια περί ανόδου των αποδόσεων πάνω από το όριο του 5% παραμένουν ζωντανά κρατώντας αντιστοίχως νευρικούς τους επενδυτές.

«Είμαστε στο μέσο μιας περιόδου μετάβασης από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων σε ένα περιβάλλον πιο ομαλοποιημένων επιτοκίων. Όμως, η περίοδος προσαρμογής θα είναι σκληρή» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο CNBC, ο Σκοτ Λάντνερ της Horizon Investments.

Ο απολογισμός της συνεδρίασης, αλλά και της εβδομάδας συνολικά, είναι αρνητικός για τις περισσότερες μετοχές.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές είναι ο ενεργειακός κλάδος με τις μέχρι τώρα απώλειες για την εβδομάδα να κυμαίνονται στο 6% με φόντο την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου. Χθες οι τιμές υποχώρησαν κατά πάνω από 5 δολάρια σε μια συνεδρίαση και σήμερα αμφότεροι οι δείκτες Brent και WTI έχασαν πάνω από 1 δολάριο ασκώντας έντονες πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών όπως η Exxon Mobil, η Phillips 66 και η Devon Energy.

Μεγάλη πτώση άνω του 19% κατέγραψε και η μετοχή της Rivian, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων να προσπαθήσει να αντλήσει νέα κονδύλια από την αγορά, παράλληλα με την ανακοίνωση ενός προκαταρκτικού guidance για το τρίτο τρίμηνο που δεν εντυπωσίασε τους μετόχους.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες Big Tech, αν και η μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις στον Nasdaq ήταν η εταιρεία ηλεκτροκίνησης Lucid Group.

Στον αντίποδα κέρδη αποκόμισε η Orchard Therapeutics, καθώς η ανερχόμενη βιοτεχνολογική θα εξαγοραστεί από την ιαπωνική φαρμακευτική Kyowa Kirin. Στους κερδισμένους και η μετοχή της Johnson & Johnson μετά την θετική αξιολόγηση της μετοχής της από την RBC.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμεραΑμερικανικό F-16 κατέρριψε τουρκικό drone στη Συρία – Δείτε βίντεο«Με απειλούσε με το όπλο του» – Η Καμερουνέζα αποκαλύπτει τις στιγμές φρίκης που έζησε με τον αστυνομικόΓιάννης Ιωαννίδης: Ιστορίες που θα μείνουν για πάντα – Η έφοδος στο Privilege, η φανέλα με το «13» και ο μυθικός αναπτήραςΠεριφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023– Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023


– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023

– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο στη 2η διεθνή Ναυτική έκθεση «Thessaloniki Boat & Fishing Show 2023»

admin

Clarins: Η χρυσή κληρονόμος και το «κυνήγι» νέων επενδύσεων – Από το ινστιτούτο ομορφιάς στην αυτοκρατορία καλλυντικών

admin

«Gay πανηγύρια τέλος» λέει το Μ.Μ, ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, το χοντρό παιχνίδι σε κατασκευές και σκουπίδια, τα funds της Τρ. Πειραιώς και το σφυρί της Συγγρού

admin

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής από ιδιοκτήτες κατοικιών – Ποιους δήμους αφορά

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια ρίχνουν το βάρος οι πάροχοι – Τι συμφέρει τους καταναλωτές

admin

Capital Link: Επί τάπητος η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την επιτάχυνση των επενδύσεων

admin

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Παρατείνεται λόγω πανδημίας το πρόγραμμα

admin

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Εσοδα €463 εκατ. στο εννεάμηνο, +30% έναντι του 2022

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Άδωνις Γεωργιάδης: «Στόχος σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού»

admin