Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Σοκαρισμένος” ο Γκουτέρες από την παρερμήνευση των δηλώσεών του – Νέα απαίτηση για παραίτηση από το Ισραήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:29

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκουτέρες ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι “σοκαρισμένος από το πόσο ορισμένοι παρερμήνευσαν” τις χθεσινές του δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας – όπου είπε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν “από το πουθενά”.

“Λες και δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς”, είπε στους δημοσιογράφους. “Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο.”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνέχισε και τόνισε ότι καταδικάζει απερίφραστα “τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου”.

Ο Γκουτέρες επισήμανε ότι είπε χθες “τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων”.

Και συνεχίζει: “Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού. Κάνοντας αυτό, δήλωσα ξεκάθαρα και παραθέτω: ‘Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς'”.

Τέλος, ο Γκουτέρες είπε ότι πιστεύει πως είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα: “Ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους”, είπε.

Νέα απαίτηση παραίτησης από το Ισραήλ

Ανικανοποίητος από την υπεράσπιση, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν λέει ότι είναι “ντροπή” που ο Γκουτέρες δεν ανακάλεσε ή δεν ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του και, επαναλαμβάνοντας ένα αίτημα που εξέδωσε για πρώτη φορά χθες, λέει ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί: “Ο Γενικός Γραμματέας για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Είπε ξεκάθαρα χθες ότι η σφαγή και το ξεφάντωμα δολοφονιών από τη Χαμάς “δεν ήρθαν από το πουθενά”. Κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει και κατανοεί πολύ καλά ότι το νόημα των λόγων του είναι: Ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για τις ενέργειες της Χαμάς ή, τουλάχιστον, μια επίδειξη κατανόησης και δικαιολόγησης από τον γενικό γραμματέα για τη σφαγή”, λέει ο Ερντάν σε δήλωση. “Ένας Γενικός Γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί να έχει καμία δικαιολογία και κανένα “παρασκήνιο” δεν μπορεί να είναι Γενικός Γραμματέας”, προσθέτει.

Τι αφορά η διαμάχη ΟΗΕ-Ισραήλ;

Απευθυνόμενος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, άνοιξε λέγοντας ότι “καταδικάζει απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου” επιθέσεις της Χαμάς και ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό ή την απαγωγή αμάχων.

Πρόσθεσε ότι είναι “σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν ήρθαν από το πουθενά”, λέγοντας: “Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής”.

Τα σχόλια αρχικά προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι “δεν μπορεί να υπάρχει λόγος για μια τέτοια σφαγή”.

Εν συνεχεία το Ισραήλ κάλεσε τον Γκουτέρες να παραιτηθεί.

Το Ισραήλ είπε τώρα ότι αρνήθηκε βίζα στον κορυφαίο αξιωματούχο του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Related posts

Ιορδανία: Το Ισραήλ “μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο” στη Γάζα – “Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων”

admin

Δικαστήριο ΕΕ: Απέρριψε προσφυγή του TikTok, που ζητούσε να του αφαιρεθεί η ιδιότητα του “gatekeeper” διαδικτυακών υπηρεσιών

admin

Η Ιορδανία ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με το Ισραήλ

admin

Ιταλία: 593 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Λαμπεντούζα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

admin

Σεισμός 6,5 βαθμών στο δυτικό Αφγανιστάν

admin

Παραδόθηκε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ όπου κατηγορείται για insider trading

admin

Visa: Αυξήθηκαν τα έσοδα, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη

admin

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προωθείται σε ορισμένες ζώνες στο μέτωπο του Μπαχμούτ

admin

Μαρόκο: 24 νεκροί σε λεωφορείο που έπεσε σε χαράδρα

admin