Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιορδανία ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με το Ισραήλ

Η Ιορδανία δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός ενίσχυσε την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων του με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απόπειρα να σπρώξει βίαια τους Παλαιστίνιους πέρα ​​από τον Ιορδάνη ποταμό θα συνιστούσε παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας με τον γείτονά του.

Ο Πρωθυπουργός Bisher Khasawneh είπε ότι η χώρα του θα καταφύγει σε “όλα τα μέσα που διαθέτει” για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική μεταφοράς για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας έχει προκαλέσει μακροχρόνιους φόβους στην Ιορδανία, όπου ζει μεγάλος πληθυσμός Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους. Οι δεξιοί, υπερεθνικιστές σκληροπυρηνικοί που τώρα βρίσκονται στην ισραηλινή κυβέρνηση έχουν από καιρό υποστηρίξει μια λύση υπό τη σκέψη “η Ιορδανία είναι Παλαιστίνη”.

“Οποιεσδήποτε εκτοπίσεις ή δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν σε αυτό, η Ιορδανία θα το θεωρήσει κήρυξη πολέμου και συνιστά ουσιώδη παραβίαση της συνθήκης ειρήνης”, ανέφερε ο Khasawneh, αναφερόμενος στη συνθήκη ειρήνης του 1994 με το Ισραήλ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Αυτό θα οδηγούσε στην εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης και θα βλάψει την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας”, πρόσθεσε ο Khasawneh.

Η Ιορδανία, η δεύτερη αραβική χώρα μετά την Αίγυπτο που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία, είχε ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας με το Ισραήλ. Αλλά οι σχέσεις έχουν πληγεί έντονα από την έλευση μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. “Η συνθήκη ειρήνης θα ήταν ένα κομμάτι χαρτί σε ένα ράφι καλυμμένο με σκόνη εάν το Ισραήλ δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις του και τις παραβιάσει”, είπε ο Khasawneh.

Οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας “θα έθετε όλες τις επιλογές στο τραπέζι”, είπε ο Khasawneh, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες αναπτύξεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ ήταν μέρος των μέτρων για την προστασία της ασφάλειας της χώρας.

Related posts

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία είναι τουλάχιστον 36.325

admin

Το OpenAI αποτιμάται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια

admin

Νετανιάχου: Δεν είχε ενημερωθεί για το πλήγμα που σκότωσε τους γιους του επικεφαλής της Χαμάς

admin

Έλον Μασκ: Ολοένα και πιο κοντά στην έλευση της Starlink στην Ινδία

admin

Ρωσική πρεσβεία: Τεχνικού χαρακτήρα το θέμα της προξενικής προστασίας των Ρώσων στα κατεχόμενα

admin

Εκτεταμένους ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία ξεκινά η Γερμανία κατά της παράτυπης μετανάστευσης

admin

Υεμένη: 17 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα

admin

Σολτς: Η Γερμανία δεν θα κατασκευάσει νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια

admin

Τζ. Μπάιντεν: Yπέγραψε το νομοσχέδιο για την αποφυγή της μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού

admin