Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα καθυστέρηση οδηγεί η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία οδηγεί σε νέα καθυστέρηση τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού δεν θα έχει επικυρώσει την υποψηφιότητα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας μέχρι τη σύνοδο της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Άγκυρα έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι δεν θα έχει επικυρώσει εγκαίρως την υποψηφιότητα της Σουηδίας ώστε να καταστεί εφικτή η τελετή προσχώρησης στη Συμμαχία κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί η συζήτησης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία όμως αναβλήθηκε κατόπιν εισήγησης βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Στην εισήγησή τους οι βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν ανέφεραν ότι “λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν”.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έκανε δεκτή την εισήγηση, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα.

Η Επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τη συζήτησή της για το θέμα την Τρίτη ή την Τετάρτη, ανέφερε μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ήτοι τις ημέρες που θα διεξάγεται και η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι ευελπιστούσαν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο δυτικό αμυντικό μπλοκ. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του προηγούμενου έτους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει αντιρρήσεις λόγω της προστατευτικής στάσης που τηρούν οι δύο χώρες απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες αλλά και των εμπάργκο που είχαν επιβάλλει στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία. 

Η Άγκυρα ενέκρινε τελικά την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά συνεχίζει να κρατά σε αναμονή τη Σουηδία, από την οποία έχει ζητήσει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Στοκχόλμη από τη μεριά της εισήγαγε ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αίρει επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι έχει τηρήσει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που συνήφθη πέρυσι, με την Άγκυρα όμως να παρατείνει την επικύρωση της υποψηφιότητάς της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η υποψηφιότητα της Σουηδίας πρέπει να επικυρωθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και εν συνεχεία από την ολομέλεια, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα πρέπει να υπογράψει την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης ώστε να καταστεί νόμος του κράτους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας. 

Παρότι και η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο.

Related posts

Η Κίνα εναντιώνεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που σχετίζονται με τη Ρωσία

admin

Γάζα: Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκκένωση της Ράφα

admin

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Ο αγώνας για την προάσπιση της ελευθερίας είναι διαρκής”

admin

Ρώσοι βουλευτές επιδιώκουν να ακυρώσουν τη σοβιετική μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανία

admin

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

admin

Ο Μακρόν αποσύρει την ιδέα του για μια “μεγάλη συζήτηση” στην Αγροτική Έκθεση

admin

Ryanair: Νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση τον Αύγουστο, με ετήσια άνοδο 12%

admin

Η Γερμανία απήγγειλε κατηγορίες σε έξι ύποπτα μέλη του “Ισλαμικού Κράτους της επαρχίας Χορασάν” που σχεδίαζαν επιθέσεις

admin

Φιλοουκρανοί Ρώσοι μαχητές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στη Μόσχα

admin