Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Κίνα, σύσταση ΔΝΤ για στροφή στην ανάπτυξη με βάση την κατανάλωση

Η Κίνα πρέπει να “επαναεφευρεί” τον εαυτό της υιοθετώντας νέες οικονομικές πολιτικές προκειμένου να δώσει λύση στην κρίση της αγοράς ακινήτων και να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση και παραγωγικότητα, δήλωσε την Κυριακή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

“Η Κίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι — στηριχτείτε στις πολιτικές που λειτούργησαν στο παρελθόν ή ανακαλύψτε εκ νέου τον εαυτό σας για να έχετε μια νέα εποχή με ανάπτυξη υψηλής ποιότητας”, δήλωσε η Κ. Γκεοργκίεβα σε συνάντησή της με ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους και στελέχη από παγκόσμιες εταιρείες.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στην έναρξη του Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Κίνα θα πετύχει τους οικονομικούς της στόχους, μεταξύ αυτών και τον στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος, και υποσχέθηκαν περαιτέρω στήριξη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς, μια περιοχή που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ονόμασε “νέες παραγωγικές δυνάμεις”. Αλλά αυτές οι δεσμεύσεις υπολείπονται αρκετά των σαρωτικών αλλαγών που πρότεινε το ΔΝΤ. 

Η διευθύντρια του Ταμείου συγκεκριμένα πρότεινε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του παγκόσμιου οργανισμού αν η Κίνα υιοθετήσει ένα μείγμα πολιτικής με επίκεντρο τον καταναλωτή, μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος της οικονομίας της Νότιας Κορέας.

Γκεογκίεβα: Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Κινέζων

Για να επιτευχθεί όμως ο συγκεκριμένος στόχος, η Κίνα θα πρέπει να λάβει “αποφασιστικά” βήματα για να ολοκληρώσει τα οικιστικά συγκροτήματα που άφησαν ημιτελή οι χρεοκοπημένοι κατασκευαστικές εταιρείες και να μειώσει τους κινδύνους από τα συσσωρευμένα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

“Βασικό χαρακτηριστικό μιας υψηλής ποιότητας ανάπτυξης πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εξάρτηση από την εγχώρια κατανάλωση”, δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα. “Για να γίνει αυτή πρέπει να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των Κινέζων”.

Κι άλλοι οικονομολόγοι έχουν προτείνει τη στροφή της Κίνας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με βάση την εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, οι δηλώσεις της προέδρου του ΔΝΤ έχουν ειδικό βάρος καθώς έγιναν στην έναρξη μιας ειδικής διήμερης συνόδου κατά την οποία το Πεκίνο προσπαθεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Κίνα είναι ανοιχτή στις ξένες επιχειρήσεις.

Η ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα συρρικνώθηκε  κατά 20% τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, και οι αξιωματούχοι εντείνουν τις προσπάθειες για να προσελκύσουν επενδυτές σε μια εποχή που πολλές χώρες, με επικεφαλής της ΗΠΕ, προσπαθούν να αποκόψουν την Κίνα από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών τους. 

Το 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα συρρικνώθηκαν κατά 8%, αντανακλώντας μια ασταθή οικονομική ανάκαμψη και τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένουν δεσμευμένες στην Κίνα Apple και ZF

Στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, και δήλωσε στον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CGTN ότι είχε μια “εξαιρετική” συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κιάνγκ.  Ο Κουκ ανέφερε επίσης ότι το Vision Pro της Apple θα βγει στην αγορά της Κίνας εντός της χρονιάς  και ότι η Apple  θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της για έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα. “Νομίζω ότι η Κίνα ανοίγει πραγματικά”, δήλωσε ο Κουκ στο CGTN. 

Ο Στίβεν φον Σούκμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και στέλεχος του Ομίλου ZF που επιβλέπει τις λειτουργίες της μπαταρίας του προμηθευτή αυτοκινήτων, δήλωσε ότι η εταιρεία του παραμένει δεσμευμένη στην Κίνα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στις πωλήσεις και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. “Οποιαδήποτε διατύπωση και διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με μια έξοδο στην αλυσίδα εφοδιασμού δεν μας αφορά”, είπε σε δηλώσεις που δημοσιεύει το CGTN. “Έχουμε επενδύσει. Είμαστε εδώ για να μείνουμε.”

Πάνω από 100 στελέχη και επενδυτές στο εξωτερικό συμμετείχαν στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας και σε μια σειρά μικρότερων συνόδων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με Κινέζους αξιωματούχους την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέτρα που αποσκοπούν στην εκ νέου προσέλκυση ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πιλοτικών προγραμμάτων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν τη δέσμευση του Xi για αύξηση των επενδύσεων σε “νέες παραγωγικές δυνάμεις”, δηλαδή σε κλάδους που σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους περιλαμβάνουν τα δικτυωμένα ηλεκτρικά οχήματα, τις  τεχνολογίες διαστημικών πτήσεων και την ανάπτυξη φαρμάκων αιχμής.


 

Related posts

Σουηδία: Η υπηρεσία ασφαλείας αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής για τη χώρα

admin

Ουκρανία: Το Κίεβο ζήτησε από τη Γερμανία πυραύλους κρουζ

admin

Βρετανία: Πολλά δρομολόγια της Eurostar ματαιώθηκαν λόγω πλημμύρας στις σιδηρογραμμές κοντά στο Λονδίνο

admin

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Εμπρηστική ρητορική Σοϊλού: “Αυτές είναι οι εκλογές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”

admin

Ερντογάν: “Φασιστική” η απάντηση των αμερικανικών αρχών σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις φοιτητών

admin

Γερμανία: Οι πτήσεις ανεστάλησαν και πάλι στο αεροδρόμιο του Μονάχου

admin

Η ΕΕ αναμένει “πλήρη εφαρμογή” της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

admin

Τουρκία: Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν

admin