Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο βήμα για εθνική στρατηγική στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Διπλή αποστολή να διατυπώνει στο Μαξίμου προτάσεις για πολιτικές που θα πατούν στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης και να επισημαίνει πιθανούς κινδύνους αναλαμβάνει 11μελής «επιτροπή σοφών» με επικεφαλής τον καθηγητή του MIT Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Τη συγκρότηση συμβουλευτικού οργάνου για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα της ΤΝ, εν αναμονή του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διαμορφωθεί με ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Μαξίμου επιδιώκει άλλωστε ένα πλέγμα δομών και θεσμικών δράσεων παρακολούθησης των εξελίξεων, φιλοδοξώντας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ανάπτυξης της ΤΝ με «ανθρωποκεντρική προσέγγιση». Το 2022 η κυβέρνηση, έχοντας ανοίξει διαύλους με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, έφερε τον νόμο 4961/2022 για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες», ενώ ιδρύθηκε και το ερευνητικό κέντρο «Αρχιμήδης» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, η χώρα να μη βρεθεί απροετοίμαστη αλλά να είναι «παρούσα» στον διεθνή διάλογο, με τεκμηριωμένες θέσεις. Εξού και οι επιστήμονες με πορίσματα θα δρομολογήσουν ουσιαστικά τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. Εμφαση δίνεται σε 10 πεδία: οικονομία και κοινωνία, Δημόσιο, παραγωγικότητα, καινοτομία, υποδομές, κλιματική κρίση, κοινωνική συνοχή, εργασία, ψηφιακός μετασχηματισμός. «Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η Τεχνητή Νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας» είπε ο Μητσοτάκης, μιλώντας για προκλήσεις που αφορούν το παρόν, ενώ ο Δασκαλάκης μίλησε για συντεταγμένη δουλειά ώστε «η Ελλάδα να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου».

Ολα τα μέλη της επιτροπής (αμισθί, με την υποστήριξη της εταιρείας Accenture): Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κίμωνας Δρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, Ευάγγελος Καρκαλέτσης, διευθυντής Ερευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Παγουλάτος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Φερενίκη Παναγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου, Ιωάννης Πήτας, καθηγητής Πληροφορικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Τίμος Σελλής, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης» του κέντρου «Αθηνά», Ανδρέας Σταυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Endeavor Greece – εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures, μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, Τζον Τασιούλας, καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Χαράλαμπος Τσέκερης αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Related posts

Γεροβασίλη στηρίζει ο Σπίρτζης – «Η Όλγα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κόμμα γιατί θα κερδίσει»

admin

Ανδρέας Πάτσης: Στην δικαιοσύνη οι φάκελοι της επιτροπής Πόθεν Εσχες

admin

«Η Παιδεία αλλάζει» – Χαιρετίζει η Κεραμέως την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

admin

Τεστ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» της Ελλάδας στην αποστολή τεθωρακισμένων

admin

Μαρινάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

admin

Δεν θα μεταφερθούν Patriot και S-300 στην Ουκρανία λέει ο Δένδιας

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μετασχηματισμό προαναγγέλλει ο Κασσελάκης και με αλλαγή ονόματος (;)

admin

Μητσοτάκης για εκλογές: «Από τον Απρίλιο και μετά…»

admin