Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προστασία της Πάρνηθας και μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ως «εργαλείο δημόσιας πολιτικής» θα αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα μπει μπρος σχέδιο αξιοποίησης των εργαλείων της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την υγεία, την άμυνα και την πολιτική προστασία, ενώ για τον σκοπό αυτόν θα ξεκινήσει με την Επιτροπή και τη διαβούλευση για τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συνυπολογίζοντας και κίνητρα που μπορούν να δοθούν για έρευνα και επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη σχετική δράση, η πιλοτική δοκιμή στην Πάρνηθα τοποθέτησης, πάνω σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μικροκαμερών και ειδικών ραντάρ ελληνικής κατασκευής, που με τεχνολογία ΑΙ εντοπίζουν εστίες καπνού και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική.

Ο γρίφος της Βασ. Ολγας

Ενα αγκάθι στο ντιμπέιτ που άνοιξε με αφορμή τη Βασιλίσσης Ολγας φαίνεται να βάζουν τα ρωμαϊκής εποχής ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διενέργεια των εργασιών διαμόρφωσης της συγκεκριμένης οδού. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανακοίνωσε ήδη πως σκοπεύει να δώσει και πάλι στην κυκλοφορία τον δρόμο, ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε (μιλώντας στον Σκάι και τον Αρη Πορτοσάλτε) ότι τα έργα διαμόρφωσης της Βασιλίσσης Ολγας αποτελούν εκκρεμές τμήμα του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και πως οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει να τύχει θετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έχει προ 20ετίας και πλέον εγκρίνει τη συγκεκριμένη μελέτη. Η ρωμαϊκή έπαυλη δε, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών οι οποίες ξεκίνησαν από τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, προσθέτει έναν αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της πόλης και μια ακόμη παράμετρο στη συζήτηση για τον χαρακτήρα που θα πάρει εντέλει ο δρόμος. Θυμίζω ότι το επιχείρημα του Δούκα ήταν ότι το κλείσιμο έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν απομάκρυνε τα αυτοκίνητα από το Κέντρο κι εντέλει αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Από την πλευρά Δούκα θεωρούν, λοιπόν, ότι με τα έργα που ξεκίνησαν τώρα για την αλλαγή της πορείας του τραμ στην οδό επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων.

Τρισάγιο για τη Φώφη

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και το όλον ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χθες στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη της. Ηταν εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι βουλευτές και πρώην συνεργάτες της Δημήτρης Μάντζος, Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης μαζί με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα, οι συνεργάτες του γραφείου της κι όλη η παλιά φρουρά, όπως ο Παναγιώτης Βλάχος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μανώλης Οθωνας, όπως και πλήθος στελεχών που έδωσαν το «παρών». Από όσα άκουσα στα πηγαδάκια, ένα συμπέρασμα έβγαλα. Τα δυο χρόνια που πέρασαν καθώς κι οι εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο έκαναν σαφές το ποια είναι η παρακαταθήκη της στο ΠΑΣΟΚ. Και υπήρχε χθες μια ατμόσφαιρα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι αυτή κράτησε το κόμμα στα δύσκολα, ώστε να έχει σήμερα την ευκαιρία να παλεύει για την ανάκαμψή του. Οπως είπε κι ένας δικός της άνθρωπος, «η Φώφη πέθανε στρατιώτης».

«Εφυγε» η Μαργαρίτα Γιαραλή

Μια αγωνίστρια της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα, η Μαργαρίτα Γιαραλή, έφυγε χθες από τη ζωή σκορπώντας θλίψη σε συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Γιαραλή, σύζυγος του Νίκου Μανιού, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του «Ρήγα Φεραίου». Συνελήφθη δυο φορές μέσα στην επταετία, και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και υπέστη άγρια βασανιστήρια για τη δράση της. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε μεταξύ όλων και ο Αλέξης Τσίπρας.

Νέα άρση ασυλίας

Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε χθες στην ψηφοφορία της Ολομέλειας για την άρση της ασυλίας του για τη μήνυση που του έχει καταθέσει ο «γαλάζιος» Περικλής Μαντάς για συκοφαντική δυσφήμηση. Τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι έχει offshore εταιρεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η άρση υπερψηφίστηκε με 260 ψήφους, έναντι 2 «κατά» κι ένα 1 «παρών». Ο Πολάκης υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι «εκδικητική μανία της ΝΔ» εναντίον του προσωπικά και πως εάν αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι είχε δίκιο, ο Μαντάς θα πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί. Δεν απάντησε βέβαια στο ερώτημα του Θάνου Πλεύρη για το αν θα παραιτηθεί αυτός αν το δικαστήριο δικαιώσει τον Μαντά

Related posts

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Προς παραίτηση η Μαρία Κεφάλα

admin

Στίγμα – Ονομα – Ομάδα

admin

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα για το μπλόκο στο κόμμα

admin

Η ΝΔ τροχονόμος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, λέει το ΠΑΣΟΚ

admin

Θέατρα

admin

Αποστολή διεθνών ισορροπιών στο Πεκίνο με ατζέντα επενδύσεων

admin

Δένδιας για πολεμικές ιαχές Τουρκίας: Οι απειλές δεν μας πτοούν, η Ελλάδα απαντά με επιχειρήματα κι αποφασιστικότητα

admin

Πού αποδίδει το Μαξίμου την «απρέπεια Σούνακ»

admin

Κασσελάκης: «Δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ» – Τι είπε για Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα»

admin