Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού αποδίδει το Μαξίμου την «απρέπεια Σούνακ»

Εκ διαμέτρου αντίθετες δείχνουν οι προσεγγίσεις του Μαξίμου και της Ντάουνινγκ Στριτ για την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βλέπει «προφάσεις εν αμαρτίαις» από το Λονδίνο, συνδέοντας το… φάουλ του βρετανού πρωθυπουργού και με την εσωτερική πολιτική σκηνή (και τη δημοσκοπική κατρακύλα του ίδιου), δεδομένου ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενόχληση της Αθήνας για την «απρέπεια Σούνακ» εντάθηκε όμως και από τον μετέπειτα χειρισμό του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ: από τις διαρροές ότι η ελληνική πλευρά είχε διαβεβαιώσει – κάτι που το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά – πως το θέμα των Γλυπτών δεν θα θιγόταν κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού. Παρασκηνιακή προεργασία πράγματι έγινε και στο πλαίσιο αυτής, κατά το Μαξίμου, δεν ήταν μυστικό ούτε το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής (π.χ. η συζήτηση του Μητσοτάκη με τον πολιτικό αντίπαλο του Σούνακ) ούτε το γεγονός ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών παγίως, ακόμα και αν δεν αναμένεται οποιοδήποτε άμεσο αποτέλεσμα. Κυβερνητικές πηγές λένε δηλαδή ότι η βρετανική πλευρά γνώριζε ότι ο Μητσοτάκης δεν σκόπευε να αποκλίνει – σε ύφος και τόνους – από τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά και ότι το θέμα υπήρχε ξεκάθαρα έστω, όχι ως πρωτεύον, σε μια πολυθεματική ατζέντα. Ενδεικτική η αναφορά στο μείζον θέμα του Μεταναστευτικού από τη σύμβουλο Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. «Το πιο λυπηρό», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα), είναι ότι «θα επικαιροποιείτο, θα συζητείτο και θα συμφωνείτο» το κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση.

Κατά την ερμηνεία της Αθήνας, το ατόπημα Σούνακ υποτάσσεται σε σκοπιμότητες της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εκτίμηση ότι ο νυν Πρωθυπουργός αναζητεί εναγωνίως ευκαιρίες για μηνύματα συσπείρωσης του ακροατηρίου του. «Με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο Σούνακ τελικά ο ίδιος ανέδειξε το θέμα» είπε (Mega) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης έλαβε μηνύματα στήριξης από Βρετανούς.

Η Αθήνα, προβάλλοντας τους διαχρονικούς δεσμούς Αθήνας – Λονδίνου, δείχνει ότι δεν προτίθεται να γενικεύσει την ξαφνική κρίση, αλλά ταυτόχρονα, μιλώντας για διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο, διαμηνύει ότι δεν μπλοκάρει την πολιτιστική διπλωματία.

Related posts

Νατσιός: Το παιδί με δύο μπαμπάδες είναι καταδικασμένο σε μια ιδιότυπη ορφάνια

admin

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ έχει μετατρέψει το ΥΠΕΣ με ευθύνη του Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο

admin

Θεσσαλονίκη: «Πυρά» Ανδρουλάκη κατά κυβέρνησης για το flyover

admin

Χαμός στον αέρα: Τσακώθηκαν άγρια Βούλτεψη και Σβέρκος

admin

Γαλάζιο «σπριντ» για τις τοπικές «μάχες» με στόχο το 13+3 – Πού και γιατί βγαίνει μπροστά άμεσα ο Μητσοτάκης

admin

Πλεύρης: Λουκέτο σε φαρμακαποθήκες που αποκρύπτουν φάρμακα – Σημαντικές οι ελλείψεις

admin

Τζιτζικώστας: «Αστειότητες» οι ισχυρισμοί των Αρχών της Τουρκίας

admin

Στα Χανιά η πρώτη προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Ακάρ: Eχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο για τα προβλήματα με την Ελλάδα

admin