Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πονοκέφαλος για τις τράπεζες ένα εκατομμύριο επαγγελματίες

Η απόκρυψη των πραγματικών εισοδημάτων από 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες στερεί από το τραπεζικό σύστημα σημαντική νέα πελατεία όσον αφορά στις χορηγήσεις με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή, τους τελευταίους μήνες, έχουν υπάρξει συνολικά πρόωρες αποπληρωμές δανείων ύψους 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών απασχόλησε πρόσφατη συνάντηση των αρμόδιων στελεχών των τραπεζών με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η τεράστια αυτή δεξαμενή του 1 εκατομμυρίου φορολογούμενων δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και παρότι διαθέτει καταθέσεις, δεν μπορεί να πάρει δάνειο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις…

«Δεν είναι bankable, ενώ επί της ουσίας διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία», τονίζει - υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, καταδεικνύοντας το πρόβλημα. Προσθέτει ότι «με βάση τους κανόνες δανεισμού, η μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου πρέπει να φθάνει το 40% του εισοδήματος. Όπως αντιλαμβάνεστε, το δηλωθέν εισόδημα των 10.000 ευρώ τον χρόνο αποκλείει εκ των πραγμάτων την εν λόγω κατηγορία πελατών».

Πρόωρες αποπληρωμές

Η αδυναμία εύρεσης πρόθυμης πελατείας για χορήγηση στεγαστικών δανείων αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, για την επόμενη 2ετία δεν προβλέπεται αύξηση της πιστωτικής επέκτασης (σ.σ. σε απόλυτα νούμερα) προς τους ιδιώτες. Το ζήτημα αφορά κυρίως στα στεγαστικά, όπου οι αποπληρωμές ξεπερνούν σε μηνιαία βάση τις νέες εκταμιεύσεις. «Αποπληρώνονται 50 εκατ. ευρώ δάνεια και χορηγούνται 30 εκατ. ευρώ», αναφέρει.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το φαινόμενο παρατηρείται και στη στεγαστική πίστη. Εντός του 2023 έχουν αποπληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για πρόωρες αποπληρωμές και όχι κανονικές λήξεις δανείων.

Τα μετρητά

Μια ακόμη πληγή που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πιστωτική επέκταση της στεγαστικής πίστης είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μετρητά. «Το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται για αγορά ακινήτου γίνονται με μετρητά και μόλις το 10% με τραπεζικό δανεισμό», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Πρόκειται για μια σταθερή κατάσταση που κυριαρχεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αρκετοί από τους συναλλασσόμενους ανήκουν στη δεξαμενή των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα, ωστόσο την ίδια στιγμή διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Related posts

Αναπάντεχη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Τουρκία

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 28η AGROTICA

admin

Στις 7 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας

admin

Ανεβάζει τα μπόνους η UniCredit μετά τη χρονιά-ρεκόρ

admin

Λαγκάρντ: Η υποστήριξη πρέπει να αλλάξει από μαζική σε στοχευμένη

admin

Προειδοποίηση της ΕΚΤ για τα “κόκκινα δάνεια”

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Μένουν στη «Συμμετοχών» CoCos και Tier II

admin

Jefferies: Oι πρώτες σκέψεις για το placement Πειραιώς, σύγκριση με ΕΤΕ

admin

Γιώργος Αρώνης: Ποιος ήταν ο τραπεζίτης που πέθανε την Παρασκευή

admin