Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Στα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές, μάχη για κατανομή

Με υπερκάλυψη που ξεπέρασε τις 10 φορές ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η συνδυασμένη διάθεση του 27% των μετοχών Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς.

Οι προσφορές στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης (ξένο βιβλίο) ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ καθορίζοντας και την τιμή διάθεσης στο υψηλό του αρχικού και αναθεωρημένου εύρους (4 ευρώ). Στην Ελλάδα ( δημόσια προσφορά) οι επενδυτές ζήτησαν μετοχές αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην κατανομή των μετοχών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει σήμερα το βράδυ για το θέμα και οι αποφάσεις του βάσει των εισηγήσεων των αναδόχων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της υπερκάλυψης, της μεγάλης συμμετοχής εγχώριων ιδιωτών επενδυτών και της τιμής διάθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του ΤΧΣ πως θα κατανεμηθούν 62.518.361 μετοχές της Πειραιώς Financial Holdings, που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού της κεφαλαίου και οι οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν στις αρχικώς προσφερόμενες μετοχές. Υπάρχει, ως εκ τούτου, η δυνατότητα να ικανοποιηθεί, κατά το προηγούμενο της Εθνικής, η μεγάλη ζήτηση από εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, μέσω της κατανομής.

Βάση εκκίνησης για τους εγχώριους επενδυτές αποτελεί το 15% της συνδυασμένης διάθεσης. Ήτοι, τουλάχιστον 50,6 εκατ. μετοχές από τις συνολικά 337.599.150 τεμάχια. Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι θα τους κατανεμηθεί τελικώς ως το 20% της έκδοσης ( 50,6 με 67,5 εκατ. μετοχές), με πιθανότερο σενάριο το 18,5% ( 62,4 εκατ. μετοχές). Εξ αυτών τουλάχιστον το 30% θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Έσοδα 1,35 δισ. ευρώ για ΤΧΣ

Το Ταμείο θα εισπράξει 1,35 δισ. ευρώ από τη διάθεση 337.599.150 μετοχών Πειραιώς, ενώ τα συνολικά έξοδα της συνδυασμένης προσφοράς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 61 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, όμως, μόνο τα 17 εκατ. ευρώ βαρύνουν το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα 44 εκατ. ευρώ την Πειραιώς Holdings.

Related posts

Dotsoft: Στις 15 Μαίου η Γενική Συνέλευση για τη μη διανομή μερίσματος

admin

Η Boston Scientific Hellas επεκτείνει τη συνεργασία της με την IMPACT

admin

Αύξηση κερδών 62,25% στο εξάμηνο για την Ευρώπη Ασφαλιστική

admin

Συνεργασία Hurricane Electric με τη Lancom

admin

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας SEleNe CC

admin

Space Hellas: Στις 12 Ιουνίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

Τον CEO της Alpha Bank, Β. Ψάλτη, συνάντησε ο Σύλλογος Προσωπικού της Τράπεζας

admin

Διάκριση της Ελληνικής Ζυθοποιίας στα Manufacturing Excellence Award

admin

BriQ Properties: Στα 250 η αξία του χαρτοφυλακίου μετά τη συγχώνευση με ICI

admin