Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Εύρος 3,7-4 ευρώ για το placement, η κατανομή

Ανοίγει στις 10.00 η διαδικασία για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Ταμείο.

Η διαδικασία προβλέπει τη διάθεση έως 22% (275.080.789 μετοχές) τις οποίες ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να αυξήσει κατ’ απόλυτη κρίση κατά έως 62.518.361 κοινές μετοχές (σ.σ. επιπλέον 5%) σε τιμή διάθεσης μεταξύ €3,70 και €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή. 

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές. Η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργεί ως Σύμβουλος για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργεί ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και

(β) εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η BofA Securities Europe SA ενεργεί ως Επικεφαλής Γενικός Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP Paribas, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE και Morgan Stanley Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και η AXIA Ventures Group Ltd και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν ως Συν-Επικεφαλής Διαχειριστές για τη Διεθνή Προσφορά.

Οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά Προσφερόμενων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά από τις 10:00 ώρα Ελλάδας της πρώτης ημέρας (δηλαδή, 4 Μαρτίου 2024) έως τις 16:00 ώρα Ελλάδας της τελευταίας ημέρας (δηλαδή, 6 Μαρτίου 2024) της περιόδου Διεθνούς Προσφοράς.

Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό κατά την περίοδο της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι από 4 Μαρτίου έως και 6 Μαρτίου 2024) από τις 10:00 ώρα Ελλάδας και έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός από την τελευταία ημέρα της περιόδου Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή στις 6 Μαρτίου 2024, κατά την οποία θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Τιμή προσφοράς

Η Τιμή Προσφοράς για κάθε Προσφερόμενη Μετοχή, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από €3,70 ή υψηλότερη από €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, και η οποία θα είναι ακριβώς η ίδια στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά, θα καθοριστεί από τον Πωλητή Μέτοχο, βάσει του αποτελέσματος της Διεθνούς Προσφοράς μετά τη λήξη της περιόδου της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά στις ή περί τις 6 Μαρτίου 2024.

Οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά, ο Πωλητής Μέτοχος δύναται: κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια δυνάμει αποφάσεων του Διοικητικού του Συμβουλίου να αποφασίζει (όχι κατά σειρά προτεραιότητας) να καθορίζει και να ανακοινώνει δημόσια ένα στενότερο εύρος εντός του Εύρους Τιμών ή/και να προσδιορίζει μια ενδεικνυόμενη τιμή. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού του Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερωθούν μέσω της δημοσίευσης των σχετικών ανακοινώσεων προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Πειραιώς Holdings και του Πωλητή Μετόχου.

Η Τιμή Προσφοράς θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Η κατανομή

Η κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά επιμερισθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

Ο Πωλητής Μέτοχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της Προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Δημόσια Προσφορά να λάβει ποσοστό των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών χαμηλότερο από το 15% που ορίζεται ανωτέρω, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο.

Ο Πωλητής Μέτοχος διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια. Η κατανομή των Μετοχών Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του Πωλητή Μετόχου. Οι Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν αρχικά στη Διεθνή Προσφορά, μπορούν να ανακατανεμηθούν σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, εφόσον οι εντολές που υποβάλλονται στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά υπερβαίνουν την ανωτέρω αρχική κατανομή και υποστηρίζουν αυτήν την ανακατανομή.

Οι Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές που επιμερίστηκαν αρχικώς, αλλά δεν αναλήφθηκαν τελικώς στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, μπορούν να ανακατανεμηθούν σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Δημόσια Προσφορά, εφόσον οι εντολές που θα έχουν υποβληθεί σε αυτό το έτερο σκέλος υπερβαίνουν την ανωτέρω αρχική κατανομή και υποστηρίζουν αυτήν την ανακατανομή.

Η τελική κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς θα καθοριστεί μετά το κλείσιμο της περιόδου της διαδικασίας δημιουργίας βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και της περιόδου Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς στις ή περί τις 6 Μαρτίου 2024 από τον Πωλητή Μέτοχο και οι επενδυτές θα ενημερωθούν με τη δημοσίευση της αντίστοιχης ανακοίνωσης προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Πειραιώς Holdings και του Πωλητή Μετόχου.

Κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά

Από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που τελικά κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά (αφού ληφθεί υπόψη τυχόν επανακατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών από τη Διεθνή Προσφορά στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ή/και η άσκηση από το ΤΧΣ του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς), ο αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών που θα κατανεμηθούν οριστικά στην κατηγορία των Ιδιωτών Επενδυτών και των Ειδικών Επενδυτών θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Πωλητή Μετόχου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά προς τους επενδυτές θα διενεργηθεί ως εξής:

  • ποσοστό τουλάχιστον 30% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί προς ικανοποίηση των αιτήσεων από Ιδιώτες Επενδυτές,
  • το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 70% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί μεταξύ Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία αυτών των επενδυτών (ήτοι, Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών).

Στο μέτρο που οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά έχουν ικανοποιηθεί, τα ακόλουθα θα ληφθούν υπόψη ώστε να προσδιοριστεί τελικώς το ποσοστό κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών: (α) η ζήτηση από Ειδικούς Επενδυτές, (β) η ζήτηση στο τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών που υπερβαίνει το 30%, (γ) ο αριθμός των αιτήσεων για την αγορά Προσφερόμενων Μετοχών που αφορούν Ιδιώτες Επενδυτές, και (δ) η ανάγκη να επιτευχθεί επαρκής διασπορά.

Σε περίπτωση που η ζήτηση από Ιδιώτες Επενδυτές υπολείπεται του 30% του συνολικού αριθμού των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν πλήρως μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στη ζήτηση που πράγματι εκδηλώθηκε, ενώ οι Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά οι οποίες αντιστοιχούν στο έλλειμμα έναντι του συνολικού ποσοστού του 30% του συνολικού αριθμού των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα μεταφερθεί στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών.

Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές στην κατηγορία των Ιδιωτών Επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί οριστικά στην κατηγορία αυτή, οι αιτήσεις εγγραφής των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Μετά τον παραπάνω υπολογισμό, ο αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών που θα κατανεμηθούν σε κάθε επενδυτή θα στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό μετοχών. Εάν, ως αποτέλεσμα αυτής της στρογγυλοποίησης ανά επενδυτή, παραμένουν αδιάθετες Προσφερόμενες Μετοχές, τότε θα κατανεμηθεί μία επιπλέον Προσφερόμενη Μετοχή στους επενδυτές, με το μεγαλύτερο μη κατανεμημένο κλασματικό υπόλοιπο, κατά φθίνουσα σειρά.

Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί οριστικά στην κατηγορία αυτή, οι αιτήσεις εγγραφής των Ειδικών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Σε ενδεχόμενη μερική κάλυψη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, θα κατανεμηθούν στους Ιδιώτες Επενδυτές και στους Ειδικούς Επενδυτές το σύνολο (δηλαδή το 100%) των Προσφερόμενων Μετοχών τις οποίες έχουν αιτηθεί. Η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν θα εξαρτάται από τον ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό φορέα ή τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων εγγραφής.

Η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν εξαρτάται από τον από τον ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό φορέα ή τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων εγγραφής.

Η παράδοση των Προσφερόμενων Μετοχών θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά τους στη Μερίδα Επενδυτήκαι στο Λογαριασμό Αξιογράφων των δικαιούχων Ιδιωτών Επενδυτών και Ειδικών Επενδυτών. Η εν λόγω καταχώριση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και η ακριβής ημερομηνία αυτής θα ανακοινωθεί δημόσια από την Πειραιώς Holdings και το ΤΧΣ μέσω του Χ.Α. τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα πριν από την παράδοση των Προσφερόμενων Μετοχών στους επενδυτές.

* Δείτε την πρόσκληση και το ενημερωτικό δελτίο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Related posts

Ερχεται ρουμανική πλατφόρμα χρηματοδότησης startups

admin

Αθανασόπουλος (Olympia): Πώς συνδυάζονται τεχνολογική εξέλιξη και βιωσιμότητα

admin

Ενημέρωση Μηταράκη στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για το μεταναστευτικό

admin

Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας με «ελίν» για διάθεση φυσικού αερίου κίνησης

admin

CPI: Αύξηση 80% στα καθαρά κέρδη το 12μηνο

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

Πουλά το πρώτο οικόπεδο η Ελληνικό ΑΕ με τίμημα 148 εκατ. ευρώ

admin

Με ανατιμήσεις απαντά στα αυξημένα κόστη η ΜΕΛ

admin

Η ομάδα του Παν. Μακεδονίας νικήτρια στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού «CFA Institute Research Challenge»

admin