Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών: “Ασυγχώρητη” η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενωμένη θέση για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι “ασυγχώρητη”, κατήγγειλε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Καταγγέλλοντας τις “σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ”, ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει”: “η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη”, δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

“Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;” πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι συχνά διχασμένο ως προς το ισραηλινο-παλαιστινιακό θέμα, απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε “ανθρωπιστική εκεχειρία”. Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο αυτό που καταδίκαζε “κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες” αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, κάτι που ήταν απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που επεξεργάστηκε η Βραζιλία, η οποία ασκεί τον Οκτώβριο την προεδρία του Συμβουλίου, μπλοκαρίστηκε από το αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει το εν λόγω κείμενο που δεν έκανε μνεία στο “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, ενώ 12 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.

Ένα τρίτο ψήφισμα που επεξεργάστηκαν οι Αμερικανοί κυκλοφορεί στους κόλπους των κρατών μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τονίζει κυρίως “το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα”.

Related posts

Ούτε μέσω βιντεοδιάσκεψης στην G20 ο Πούτιν

admin

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου, απέσυρε άρθρο του από τον Economist λόγω εξωφύλλου και κύριου άρθρου κατά Ερντογάν

admin

Σουδάν: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ

admin

Ε. Καϊλή: Με ποιους όρους “βγήκε” το βραχιολάκι

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ θα έχει τα στοιχεία που χρειάζεται μέχρι τον Ιούνιο για να αποφασίσει για τα επιτόκια

admin

Τουρκία: Παραιτήθηκε με “πυρά” η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

admin

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να αποκλείσει τους Κινέζους παρόχους δικτύου 5G

admin

Σε πλήρη αποκλεισμό η Γάζα, 300.000 Ισραηλινοί στα όπλα – 800 οι νεκροί στο Ισραήλ, συντριπτική απάντηση υπόσχεται ο Νετανιάχου

admin

Απόλυτα επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

admin