Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Απόλυτα επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώτος ζώντας ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύτηκε νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. 

Πρόκειται για μια επέμβαση – ορόσημο στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς συνιστά την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία μετά από αρκετές άκαρπες απόπειρες στο παρελθόν.   

Ο 62χρονος Rick Slayman, ασθενής με νεφρική νόσο τελικού σταδίου επέστρεψε χθες, Τετάρτη, στο σπίτι του, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Ο ίδιος μίλησε για μια από “τις πιο ευτυχισμένες στιγμές” της ζωής του, λέγοντας: “Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναπεράσω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που επηρέαζε την ποιότητα ζωής μου για πολλά χρόνια”.

Τόνισε επίσης πως ελπίζει ότι η περίπτωση του θα δώσει “ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν”.

Οι γιατροί που μεταμόσχευσαν με επιτυχία το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου στον κ. Slayman έπειτα από μια τετράωρη χειρουργική επέμβαση, ανέφεραν πως ο νεφρός του ασθενούς λειτουργεί πλέον καλά και από εδώ και πέρα δεν θα χρειάζεται αιμοκάθαρση.

Ο νέος νεφρός χοίρου που έλαβε τροποποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία eGenesis, με έδρα το Κέιμπριτζ.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τόνισε σε ανακοίνωση του πως, για την επιτυχία της διαδικασίας, “άντλησε στοιχεία από την ιστορία του”,  καθώς ήταν πίσω από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου οργάνου στον κόσμο – ενός νεφρού – το 1954. Επίσης, εξήρε την έρευνα που διεξήγαγε με την eGenesis για την ξενομεταμόσχευση (μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ ειδών) τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η επέμβαση πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου γνωστού ως “compassionate use”, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πειραματικές θεραπείες σε ασθένειες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ιδιαίτερα απειλητικών ασθενειών. 


Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μεταμόσχευση την χαιρέτισε ως ένα ιστορικό βήμα που θα μπορούσε να δώσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη οργάνων.

“Η προσφορά οργάνων που προκύπτει από την τεχνολογική πρόοδο μπορεί να είναι η απάντηση ώστε να επιτευχθεί επιτέλους η ισότητα στην υγεία και να προσφερθεί η καλύτερη λύση για τη νεφρική ανεπάρκεια”, δήλωσε ο Winfred Williams, γιατρός του κ. Slayman στο MGH.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού United Network for Organ Sharing, περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί χρειάζονται ένα σωτήριο μόσχευμα οργάνου.

- BBC News

Related posts

Βήματα προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας κατά την επίσκεψη Γελέν στο Πεκίνο

admin

Μπάιντεν: Η επίθεση της Χαμάς είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

admin

Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο 100.000 Αρμενίων, λέει το Παρίσι

admin

Η Daily Telegraph “ψηφίζει” Ελλάδα για το 2023

admin

Η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνθηκε το β’ τρίμηνο του 2023 – Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η αναπτυξιακή βοήθεια στον Νίγηρα, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ

admin

Πόσο πιθανή είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ

admin

Γερμανία: Η Κίνα είναι “εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος”

admin

Στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ο Μακρόν – Περίπου 40 πύραυλοι Scalp στο νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο

admin