Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πλήρη αποκλεισμό η Γάζα, 300.000 Ισραηλινοί στα όπλα – 800 οι νεκροί στο Ισραήλ, συντριπτική απάντηση υπόσχεται ο Νετανιάχου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, διά στόματος του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, διέταξε τη Δευτέρα “πλήρη πολιορκία” της Λωρίδας της Γάζας και διακοπή της παροχής τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού, περισσότερες από 48 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης-σοκ της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, οι οποίοι έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους, Ισραηλινούς πολίτες αλλά και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στο εβραϊκό κράτος ως εργαζόμενοι ή ως επισκέπτες.

Εννέα Αμερικανοί πολίτες επιβεβαιώνεται πλέον ότι είναι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι

Η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα με στόχο διάφορα σημεία του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και το Τελ Αβίβ, συνεχίζεται, με εκρήξεις να ακούγονται και στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ σημειώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των κοινοτήτων που είχε καταλάβει η Χαμάς στα νότια της χώρας, κοντά στη Γάζα – ωστόσο ορισμένοι τζιχαντιστές μαχητές παραμένουν ενεργοί μέσα στο ισραηλινό έδαφος, όπως σημειώνει.

IDF Spokesperson RAdm. Daniel Hagari speaking on the current situation. pic.twitter.com/2T3115pSKr

— Israel Defense Forces (@IDF) October 9, 2023

Ο αριθμός των νεκρών εντός του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεπεράσει τους 800 από το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων 260 ανθρώπων που σφαγιάστηκαν από ένοπλους της Χαμάς ενώ παρακολουθούσαν μουσικό φεστιβάλ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του εβραϊκού κράτους, 2.506 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με 23 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 353 να θεωρούνται βαριά περιστατικά.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν απαχθεί, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, με 100 να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και 30 στα χέρια της Παλαιστιανιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τέσσερις από τους ομήρους σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από την Κυριακή, μαζί με τους δεσμοφύλακές τους.

Τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από το Σάββατο, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

“Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή”

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να διαφανεί ότι η στρατιωτική απάντηση που ετοιμάζει το εβραϊκό κράτος θα είναι πρωτοφανής σε κλίμακα και εύρος.

“Είμαστε στη μέση μιας εκστρατείας. Ξέρω ότι έχετε περάσει από τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτό που θα βιώσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό. Είμαστε ήδη εν μέσω μιας εκστρατείας και μόλις την ξεκινήσαμε. Η ηγεσία σας είναι πολύ δυνατή σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Θα χρειαστεί χρόνος και χρειάζεται μια ισχυρή στάση στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Το κράτος θα κάνει το παν για να σας βοηθήσει όλους. Σας ζητώ να μείνετε σταθεροί γιατί πρόκειται να αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Θα τους νικήσουμε με δύναμη, πολλή δύναμη”, σημείωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

300.000 Ισραηλινοί έφεδροι στα όπλα, “σφυροκόπημα” από αέρος στη Γάζα

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) έχουν καλέσει στα όπλα περίπου 300.000 εφέδρους, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην σύγχρονη ισραηλινή ιστορία.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε μπαράζ πληγμάτων κατά στόχων της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες για το τι πλήττεται θα δοθούν σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, από το νέο μπαράζ ρουκετών το μεσημέρι της Δευτέρας υπάρχουν πολλοί τραυματίες στις ισραηλινές πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν, στον νότο του εβραϊκού κράτους.

Επιδιώκοντας να ξαναπάρουν το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν και τη Δευτέρα να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

“Ύποπτοι” έχουν εισχωρήσει στον βορρά του Ισραήλ από τον Λίβανο – “Μείνετε στα σπίτια σας”, λέει ο στρατός

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) αναφέρουν το απόγευμα της Δευτέρας ότι αριθμός υπόπτων ενόπλων έχει εισχωρήσει στον βορρά της χώρας από τον Λίβανο.

Τουλάχιστον δύο εκ των ενόπλων σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

“Στρατιώτες των IDF είναι αναπτυγμένοι στην περιοχή”, αναφέρει ο στρατός.

Οι κάτοικοι πολλών πόλεων του βόρειου Ισραήλ, κοντά στη μεθόριο, έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους.

“Γνωρίζουμε τον ηγέτη της επιχείρησης της Χαμάς”

Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Γιάχια Σινγουάρ “πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό”, απείλησε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ανώτατος εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Χαγκάρι, απευθύνθηκε στην ηγεσία της Χαμάς.

“Ο Γιάχα Σινγουάρ είναι ο διοικητής της εκστρατείας και πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό”, είπε ο Hagari σε συνέντευξη Τύπου.

“Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, είναι νόμιμοι στόχοι και καταδικασμένοι να καταστραφούν”, πρόσθεσε.

“11η Σεπτεμβρίου”

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν “πολυάριθμους στρατιώτες” του Ισραήλ.

“Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ”, αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

“Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου”, έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: “Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό”.

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν “λίγος” σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε “πολύ σοβαρή αποτυχία” των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση “μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας”, είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

“Νόμιμη άμυνα”

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για “να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής”. Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο το σχολείων ως αύριο Τρίτη τουλάχιστον.

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει “δικαίωμα να αμυνθεί” αντιμέτωπο με τις “βάρβαρες” επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη “διαρκή” υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να “υποστηρίξουν την ειρήνη” και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται “για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί”, να υπάρξει “ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια”, είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του “το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους”, δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Διαβάστε ακόμη: 

* Διαταγή Ισραηλινού υπ. Άμυνας: Απόλυτος αποκλεισμός Γάζας, όχι τρόφιμα, όχι ηλεκτρικό ρεύμα, όχι καύσιμα

* Πώς επηρεάζεται η ενεργειακή σκακιέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

* Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

* Αιγυπτιακές πηγές: Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις μας ότι ετοιμαζόταν κάτι μεγάλο από τη Χαμάς – Ασχολείτο με τη Δυτική Όχθη

* Ισραήλ – Χαμάς διαπραγματεύονται μέσω Κατάρ για ανταλλαγή Ισραηλινών γυναικών ομήρων με Παλαιστίνιες κρατούμενες

* Ισραήλ: Γνωρίζουμε τον ηγέτη της επιχείρησης της Χαμάς, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό

Related posts

Τουρκία: Επικοινωνία Φιντάν με τον Σουηδό ΥΠΕΞ

admin

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Χαβάη: Ο τουρισμός προκαλεί οργή εν μέσω καταστροφών από τη φωτιά

admin

Άμβλωση – Κάμαλα Χάρις: Ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να “γυρίσουν στο 1800”

admin

Το Καζακστάν διαψεύδει ότι απαγόρευσε κάποιες εξαγωγές στη Ρωσία

admin

Το Ισραήλ αυξάνει τις δυνάμεις του εντός της Λωρίδας της Γάζας – Ζητά από τους άμαχους να εκκενώσουν προς το νότο

admin

ΗΠΑ: Βουτιά στο δημοσιονομικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

admin

Μολδαβία: Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Μίρτσεα Σνέγκουρ, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας

admin

Παναμάς: Ο αντιπρόεδρος θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024

admin