Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΟΣΕ έχει «παγώσει» την έρευνα για τη διαρροή των ηχητικών

Την ώρα που οι σφοδρές αντιδράσεις για τα χαλκευμένα ηχητικά ντοκουμέντα από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών συνεχίζονται αμείωτες με επίκεντρο τη Βουλή, αποκαλύπτεται ότι ο ΟΣΕ «πάγωσε» την εσωτερική έρευνα για τη διαρροή των ηχητικών που αποτελούν υλικό της δικογραφίας λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξή της. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εργαζομένους του Οργανισμού που μίλησαν στο STAR, ο ΟΣΕ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την ταυτοποίηση των ατόμων που άφησαν να διαρρεύσουν οι καταγραφές της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Τερεζάκης, είχε δηλώσει τότε ότι θα διεξαχθεί εσωτερική έρευνα, η οποία όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σταμάτησε όταν τα ηνία της διερεύνησης ανέλαβε η Δικαιοσύνη. Στις 13 Μαρτίου 2023, δε, εργαζόμενοι του ΟΣΕ είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις διαρροές. Εντούτοις, έναν χρόνο μετά, όπως υποστηρίζουν, δεν τους έχει κοινοποιηθεί τίποτα σχετικό, δεν γνωρίζουν αν μπήκε στο αρχείο, ούτε και τον λόγο που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Σωματείο Εργαζομένων ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου του 2023 είχε αιτηθεί εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί η πηγή των διαρροών, ενώ από τότε είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ.

Αντίγραφα σε πολλά χέρια

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε μέσω του OPEN ο Νίκος Ηλιόπουλος, ένας από τους τρεις υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση στους κωδικούς του καταγραφικού του ΟΣΕ, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, αντίγραφα με τα επίμαχα ηχητικά ντοκουμέντα διακινούνταν ανεξέλεγκτα. «1η, 2 και 3 του μήνα (σ.σ.: Μαρτίου 2023) φεύγανε προς διάφορες κατευθύνσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη μέρα πήρε ο κ. Κόνδυλας (σ.σ.: μέλος εκτελεστικής επιτροπής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς) και 2-3 του μήνα πήρε και ο κ. Στουρνάρας (σ.σ.: διευθυντής Συστήματος Καταγραφής του ΟΣΕ) τα αρχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως, μάλιστα, διευκρίνισε, τα αντίγραφα «βγήκαν» από τον χώρο σε CD, συνεπώς «δεν μπορούσαν να πειραχτούν». Εντούτοις, τα ηχητικά αρχεία παραδόθηκαν στις Αρχές σε USB στικ και όχι σε CD.

Ταυτόχρονα, εξώδικο στη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ) που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, ζητώντας απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα, αναφορικά με τη διαχείριση των ηχητικών από τα καταγραφικά της νύχτας της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και τις αποκαλύψεις περί αλλοίωσής τους.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος

της αρμόδιας Αρχής

Εξάλλου, την παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) έκανε χθες αποδεκτή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, η παραίτηση του υπεβλήθη στις 19 Μαρτίου για «προσωπικούς λόγους». Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού είχε τοποθετηθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ ως μηχανικός αεροσκαφών είχε την ευθύνη για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων. Την αρμοδιότητα διερεύνησης των σιδηροδρομικών ατυχημάτων έχει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου.

Τέλος, η πλατεία Κεραμεικού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το επικρατέστερο σημείο για την ανέγερση μνημείου για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το οποίο ενέκρινε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Related posts

Αντιπυρική περίοδος: Ερχονται πυροσβέστες από έξι χώρες – Περιπολίες μόνο από τον στρατό

admin

Το πόρισμα της ΝΔ για τα Τέμπη: Τα επτά λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα

admin

Μίνα Γκάγκα: Η πανδημία σαφώς δεν έχει φύγει, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι

admin

Η σημασία της Αιγύπτου και η φωτογραφία Σίσι – Ερντογάν

admin

«Έκανα βήμα πίσω» λέει ο Βορίδης για την αποχή στον γάμο ομοφύλων

admin

Ζ.Κωνσταντοπούλου: «Ντροπής πράγματα, μάνα και γιος να πάρουν τις δύο έδρες της Πλεύσης Ελευθερίας

admin

Κοινές δηλώσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν

admin

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της αστεγίας στο νέο σποτ της ΝΔ

admin

Ο Ερντογάν ψάχνει να δέσει νέες συμμαχίες σε συμβόλαια εξοπλιστικών

admin