Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στη στροφή της νομισματικής πολιτικής

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έφτασαν σε ένα κομβικό σημείο αυτή την εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκιά της, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία προχώρησε σε αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια.

Οι αγορές εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν πότε οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την αυστηρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αρνητικά τα επιτόκιά της για 17 χρόνια, προκειμένου να στηρίξει τη στάσιμη οικονομία της χώρας και να δώσει τέλος στον παρατεταμένο αποπληθωρισμό. Αυτό το πείραμα, σε συνδυασμό με τις αντισυμβατικές πολιτικές ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και ποιοτικής και ποσοτικής χαλάρωσης, έλαβε όμως τέλος την περασμένη Τρίτη.

Η Ιαπωνία αναμένει άνοδο στους μισθούς μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Japan Inc, η οποία αναφέρεται στο εξαιρετικά συγκεντρωτικό οικονομικό σύστημα της χώρας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αναμένουν ότι η άνοδος των μισθών θα τροφοδοτήσει την εγχώρια ζήτηση και θα αυξήσει εν τέλει τον πληθωρισμό.

Ο Tomoya Masanao, επικεφαλής της Pimco Japan, δήλωσε ότι οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αλλαγής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές από ό,τι αναμένουν οι αγορές, με το βασικό ερώτημα να είναι πού θα σταθεροποιηθούν οι ρυθμοί πληθωρισμού στην Ιαπωνία.

Τράπεζα της Ελβετίας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε τις αγορές την Πέμπτη μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, με την παρατήρηση ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% στο άμεσο μέλλον.

Οι δείκτες γενικού και δομικού πληθωρισμού της Ελβετίας έχουν παραμείνει κάτω από αυτό το επίπεδο τους τελευταίους 8 μήνες, οπότε η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 1,4% μέχρι το τέλος του έτους, στο 1,2% για το 2025 και στο 1,1% για το 2026.

Η SNB σημείωσε επίσης ότι η ισχύς του ελβετικού φράγκου μέτρησε πολύ στην απόφασή της να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. “Στο βαθμό που ο πληθωρισμός πέφτει κάτω από το 2%, το επίμονα ισχυρό ελβετικό φράγκο ενέχει αποπληθωριστικούς κινδύνους για την ελβετική οικονομία”, ανέφεραν σε σημείωμά τους  την Παρασκευή οι αναλυτές στρατηγικής της BCA Research.

“Επιπλέον, το ισχυρό φράγκο μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών εξαγωγών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η SNB τόνισε την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ως τον κύριο κίνδυνο”.

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκιά της σταθερά στο εύρος μεταξύ 5,25%-5,5% όπως αναμενόταν, και έδωσε ξανά το μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούν με 70% πιθανότητες ότι η πρώτη μείωση θα γίνει στη συνεδρίαση της Fed στις 11-12 Ιουνίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME. 

Οι προσδοκίες δεν έχουν μεταβληθεί παρά τις προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη, χαμηλότερη ανεργία και ελαφρώς υψηλότερο του αναμενόμενου δομικού πληθωρισμού, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση των μακροπρόθεσμων προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης σταθερά τα επιτόκιά της την περασμένη Πέμπτη στο 5,25%, αλλά πρόσφερε ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς τα δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής απέρριψαν την πρόταση περί νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδων βάσης, ενώ ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.  Τελικά τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα με ψήφους 8 υπέρ έναντι 1 κατά. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας  Άντριου Μπέιλι ανέφερε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη “κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση” για μείωση των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να πέφτει ταχύτερα από το αναμενόμενο, την αγορά εργασίας να ψύχεται και την αύξηση των μισθών να επιβραδύνεται.

Related posts

Ο Τραμπ λέει πως δεν έχει διαβάσει το Mein Kampf του Χίτλερ και επιτίθεται ξανά στους μετανάστες

admin

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο αναστέλει τις συνεδριάσεις του για τα Χριστούγεννα χωρίς να συμφωνήσει στην παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο

admin

Barr (Fed): Δεν θα υπάρξει παράταση στο έκτακτο πρόγραμμα για τις τράπεζες

admin

ΗΠΑ: Διέλυσε τις προβλέψεις η αγορά εργασίας με νέο άλμα 339.000 θέσεων τον Μάιο

admin

Πλοίο αμερικανικών συμφερόντων χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά της Υεμένης

admin

Μια “κοινή απάντηση” στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν οι ηγέτες της MED9

admin

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάληψη της Αβντιίβκα

admin

“Κίτρινη κάρτα” Δύσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το εμπόριο με τη Ρωσία

admin