Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικογενειακές ιστορίες πολιτικών διασπάσεων εντός και εκτός των τειχών

Αν οι δεσμοί αίματος ήταν εγγύηση αρμονίας και στις πολιτικές απόψεις, η ιστορία θα ήταν φτωχότερη από μερικές από τις πιο συναρπαστικές οικογενειακές κόντρες. Εξαιρώντας βέβαια εκείνες που είχαν… μακάβρια κατάληξη, ειδικά όταν μιλάμε για γονείς με παιδιά που συνυπάρχουν στην πολιτική, οι περισσότερες συγκρούσεις πρέπει να θεωρούνται σχεδόν υποχρεωτικές ως τελετουργικό ενηλικίωσης.

Συνεπώς, μπορεί να έχει ένα κάποιο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν το λες και μέγα οικογενειακό δράμα το ότι, ανάμεσα στα 32 μέλη, που αποχώρησαν από το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, βρίσκονται και η Αρίστη Καραγκούνη, ανιψιά του Αλέξη Τσίπρα και κόρη της αδελφής του, Ζανέτ Τσίπρα, όπως και ο γιος του Παναγιώτη Ρήγα, Αγης, παρότι οι γονείς τους στηρίζουν τον νέο πρόεδρο.

Τα ιστορικά παραδείγματα είναι αμέτρητα. Στην Αγγλία πολλά αδέλφια αλληλοεξοντώθηκαν για έναν θρόνο, αν και η Μαρία Τυδώρ στάθηκε φιλεύσπλαχνη με την Ελισάβετ κι απλώς τη φυλάκισε. Τα αδέλφια, ειδικά, είναι πονεμένη υπόθεση. Μην ξεχνάμε τους αδελφοκτόνους εμφύλιούς μας, που κάνουν τις πολιτικές διαφωνίες της εποχής μας να μοιάζουν κωμικές και το πολύ πολύ να προκαλέσουν καμιά κόντρα στο τραπέζι των Χριστουγέννων.

Στη Βουλή της μεταπολιτευτικής περιόδου είχαμε αρκετά παραδείγματα συγγενών που βρέθηκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους και παιδιών που ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο. Ο διαπρεπής νομικός Μιχάλης Σταθόπουλος, για παράδειγμα, που ανήκε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και το 2000 είχε γίνει υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, είχε αδελφό τον Γιάννη Σταθόπουλο, αξιωματικό που συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού στη χούντα και εκλεγόταν βουλευτής με τη ΝΔ από το 1974 ως το 1996. Ο τρίτος αδελφός, ο ογκολόγος Γεώργιος Σταθόπουλος, πολιτικά βρισκόταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ιστορία

Η οικογένεια Κεδίκογλου επίσης είναι από μόνη της μια ιστορία. Ο Βασίλης Κεδίκογλου ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ ως το 2000 που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του για τρίτη και τελευταία φορά, ενώ ο γιος του Σίμος, από το 2004 πολιτεύεται με τη ΝΔ στην Εύβοια και το 2012 έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Αντώνη Σαμαρά. Ο ξάδελφος του, Συμεών, ήταν τότε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη χρονιά βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση όταν διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας. Σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις φετινές εκλογές, με τη ΝΔ ήταν υποψήφια η Αννα Ροκοφύλλου και με τον ΣΥΡΙΖΑ η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, κόρες των παλαιών υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Ροκόφυλλου και Δημήτρη Τσάτσου, αντίστοιχα. Ενώ ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης είναι γιος του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη που είχε μεταγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον α’ γύρο των εκλογών, τον Μάιο, είχαν εκλεγεί και αδέλφια με διαφορετικά κόμματα. Ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος, αδελφός του Κυριάκου, με τη ΝΔ, ενώ στην Κόρινθο, τις δυο από τις τέσσερις έδρες είχαν καταλάβει τα αδέλφια Ταγαρά, ο Νίκος με τη ΝΔ και η Κατερίνα με το ΠΑΣΟΚ, που είχαν στήσει και τα εκλογικά τους κέντρα στην ίδια πολυκατοικία.

Related posts

Επιχείρηση «Ασπίδες» – Με αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο η Ελλάδα

admin

Σαμαράς για Μπελέρη: «Η Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη»

admin

Βαγγέλης Σερίφης: Υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

admin

Κασσελάκης: Στηρίζουμε Γιώργο Ιωακειμίδη – Ερχονται εκπλήξεις

admin

Υπουργείο Εξωτερικών για Φρέντι Μπελέρη: Σκανδαλώδης η απόφαση για την προφυλάκιση

admin

Η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε το πρώτο προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ

admin

ΚΚΕ: Η πρόκληση Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι Κυπριακό και συνδιαχείριση Αιγαίου είναι στην ατζέντα

admin

Γιατί ο Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί του… rotation – Τα 3+1 μηνύματα και τι ακολουθεί

admin

Μητσοτάκης: Χαρακτηρίζει «υπέροχα νέα» την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin